El PSC reconquesta el Baix Llobregat

ERC és la segona força política més votada a la comarca en les eleccions al Parlament de Catalunya, mentre que JXCAT i VOX acaben tercer i quart respectivament

El PSC s'ha imposat com a primera força política al Baix Llobregat, revertint així els resultats de les últimes eleccions catalanes, en les quals va triomfar Ciutadans, i va consolidar la reconquesta que van iniciar en els passats comicis generals i municipals. ERC ha estat segon, amb una distància important dels socialistes. Precisament entre les dues formacions polítiques s’han repartit els trenta municipis. El tercer lloc és per Junts per Catalunya, mentre que irromp amb força la ultradreta de Vox, que se situa en quarta posició. Baixa mínimament En Comú Podem encara que es manté cinquè. La dreta pateix una ‘gran patacada’ amb Ciutadans al capdavant, que passa del primer lloc l’any 2017 al sisè el 2021. El PPC segueix en caiguda lliure (vuitè) mentre que la CUP millora el percentatge de vots, però no és suficient per escalar posicions. El PDeCAT no assoleix el seu objectiu després de no aconseguir gaires suports al Baix Llobregat.

elprat

L'independentisme segueix sense ser majoritari entre la població, però avança en la seva tasca de penetració a les llars baixllobregatines. D’altra banda, la dreta comarcal passa a estar liderada per Vox en detriment de Ciutadans i Partit Popular. Les eleccions, celebrades en plena pandèmia de la COVID-19, han registrat la xifra més baixa de participació en unes eleccions a Catalunya des de la recuperació de la democràcia.

Captura de pantalla 2021 02 15 a las 7.00.28

D’un total de 603.742 persones que formaven el cens, van exercir el vot 317.025, que significa un 52,51%, que queda lluny del 83,22% dels anteriors comicis. Els vots en blanc van ser 2.768 (0,87%) i els vots nuls 4.162 (1,31%).

ELS PARTITS

PSC

Després de la contundent derrota que van sofrir els socialistes en favor del partit taronja el 21 de desembre de 2017 en els seus tradicionals feus a la comarca, en aquests comicis ha recuperat el color vermell. El PSC ha recuperat l’hegemonia en les grans ciutats del nostre territori com El Prat, Cornellà, Sant Boi, Esplugues, Sant Feliu, Castelldefels, Sant Joan Despí, Viladecans, Martorell o Gavà. També s’ha impossat a Esparreguera, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Abrera, Sant Climent, Sant Andreu de la Barca, Vallirana o Pallejà. Ha guanyat en nombre de vots respecte a les darreres eleccions (ha passat del 19,27% al 31,83%). En total ha sumat 99.590 vots. Com a candidats comarcals que seran investits diputats són Eva Granados (Pallejà, 2) i Rocio García (Cornellà, 16).

Captura de pantalla 2021 02 15 a las 10.52.14

ERC

L'estratègia dels republicans de penetrar a la comarca segueix donant resultats positius, ja que han quedat en segon lloc a totes les grans ciutats de la zona, sense gaires variacions en el percentatge de suports en comparació amb el 2017. Ha guanyat a Begues, Cervelló, Molins de Rei, La Palma de Cervelló, Santa Coloma de Cervelló, El Papiol, Olesa de Montserrat, Castellví de Rosanes, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Torrelles i Corbera de Llobregat. Si l’any 2017 va ser la segona força política al territori, el 2021 passa a ser la segona amb un total de 61.935 vots (19,80%). Jordi Albert (Sant Andreu de la Barca, 15) repetirà com a diputat. Precisament al seu municipi, els republicans han obtingut el segon lloc. El vicentí Oriol Junqueras va donar per fet -a la nit electoral -que ERC tindria la presidència a la Generalitat.

alert

JXCAT

En tercera posició ha finalitzat la formació independentista liderada per Laura Borràs i Carles Puigdemont. Junts per Catalunya ha assolit bons resultats a la comarca tot i perdre vots (ha passat de l’11,35% al 10,76%), passat de la quarta posició l’any 2017 a la tercera d’enguany. En aquests comicis no ha estat capaç de guanyar en cap ciutat o poble del Baix Llobregat tot i que JxCat ha estat el partit que més municipis de Catalunya s’ha imposat.  Destacar les segones posicions a Begues i Sant Just Desvern (van guanyar a les darreres eleccions), i en altres municipis com Sant Feliu de Llobregat o Martorell, on manen, han estat tercers. L’alcaldessa de Begues, Mercè Esteve (12) serà la representant comarcal al Parlament.

EuL8ab XcAI44sh

EN COMÚ PODEM

En Conmú Podem s’ha mantingut en cinquè lloc amb un descens lleu de vots (9,70% el 2017 i 8,57% el 2021). Cal destacar les terceres posicions de la formació al Prat i Cornellà, mentre que a altres com Olesa de Montserrat o Pallejà, on manen al consistori, no ha pogut guanyar. Lucas Silvano Ferro (Molins de Rei, 4) serà diputat i l’únic representant de la comarca al Parlament. La seva líder també ha apel·lat al conjunt de formacions perquè cap presidenciable es presenti a la investidura sense comptar amb els vots necessaris i no facin 'perdre el temps a la gent'.

lucas silvi

CIUTADANS

Aquestes eleccions han estat un autèntic drama per al partit taronja. La formació, no només ha perdut la seva hegemonia a la comarca sinó que ha passat a ocupar la sisena posició en aquestes eleccions i seguin la línia descendent en els darrers comicis nacionals i municipals. Ha passat d’un total de 156.114 vots (31,65%) al només 23.750 (7,59%). El seu missatge i el canvi de candidat no ha arrelat entre la ciutadania com a la resta de Catalunya. El nostre territori no tindrà representació de Ciutadans al Parlament. 

PPC

Una altra de les formacions polítiques perdedores en les eleccions al Parlament de Catalunya 2021 han estat el Partit Popular, tot i que a la comarca ha sabut mantenir el tipus gràcies a la fidelitat del seu votant: han passat del 4,25% del 2017 al 4,14% del 2021. Els blaus han acabat en vuitena posició amb un total de 12.964 vots.

CUP

Com a passat a Catalunya, la formació anticapitalista ha estat una de les grans sorpreses dels comicis catalans. Tot i perdre vots ha millorat en percentatge respecte el 2017 (ha passat del 3,06% al 4,22%). Tot i que no tindrà representació baixllobregatina ha contribuït en una alça dels grocs. A la comarca han ocupat el setè lloc amb un total de 13.199 vots.

VOX

La ultradreta ha irromput a la comarca com la quarta força política, només 2,40 punts menys que la suma entre Cs i PPC.  El seu candidat a la Generalitat, Ignacio Garriga, ja s'ha autoproclamat 'líder de l'oposició' a l'independentisme i a l'esquerra. Vox ha aconseguit la tercera posició a poblacions com Viladecans, Gavà o Sant Vicenç dels Horts. A més, tindrà dos representants de la comarca al Parlament: Antonio Gallego (El Prat, 2) i Andrés Félix (Castelldefels, 6).

antonio gallego 10 670x355

PDeCAT

Els demòcrates, el partit en el qual milita l'expresident de la Generalitat Artur Mas, s'ha quedat sense representació al Parlament perquè no ha obtingut cap escó a cap de les quatre circumscripcions catalanes. Al nostre territori la seva presència ha estat testimonial amb només 4.866 vots (1,56%). Han estat novens.

Redacció / Fotos: Arxiu-Ara-Aj. El Prat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix