El Baix Llobregat decideix el futur de Catalunya

Imprimeix

Les eleccions al Parlament de Catalunya 2021 estan marcades per la crisi sanitària de la COVID-19 i per les mesures de prevenció que s’aplicaran tant als votants com a les persones que integrin les meses

Tot a punt per a les eleccions al Parlament de Catalunya, que se celebraran aquest diumenge 14 de febrer. El futur de Catalunya en els pròxims quatre anys està en mans de la ciutadania. El Baix Llobregat, una de les comarques més poblades del nostre país, tindrà un paper molt important per escollir el nou president. La campanya ha estat polaritzada pels partits que tenen la independència com a objectiu polític final i aquells que volen seguir formant part de l’estat espanyol (unionistes). La cursa arriba a la recta final amb el PSC, Junts per Catalunya i ERC com a partits més ben posicionats per guanyar.

Però no seran unes eleccions normals, ja que la pandèmia de la Covid-19 que pateix la nostra societat des de fa gairebé un any marcarà la jornada electoral amb l’aplicació de mesures sanitàries de prevenció tant per a les persones que formaran part de les diferents meses electorals com per les mateixes persones que exerciran el vot presencial, que estaran subjectes a un protocol específic. De fet, la crisi sanitària ha colpejat directament una campanya electoral prèvia a les eleccions que ha fet que fos diferent de la tradicional.

PSC

Els socialistes són els grans favorits per a guanyar al Baix Llobregat. Tradicionalment, el vot a la nostra comarca és d’esquerres i el PSC gairebé sempre ha aconseguit bons resultats. El primer secretari del PSC del Baix Llobregat, Antoni Poveda, descriu els seus candidats com un “grup d’homes i dones amb gran experiència a les seves ciutats, que representen perfectament aquesta identitat del Baix Llobregat per defensar-la al Parlament i continuar fent forta la nostra comarca”. Els candidats són: Eva Granados (2, Pallejà), Rocío García (16, Cornellà), María Rubia (26, Sant Boi), Judith Riera (28, Sant Joan Despí), Eduard Rivas (35, Esparreguera), Jose Antonio Monteagudo (39, Sant Climent), Laura Borrell (44, Sant Feliu), Jesús Naharro (57, Abrera), Gisela Navarro (64, Viladecans), Juan Pablo Beas (71, Sant Andreu de la Barca), Margarita Llongueras (78, Sant Feliu) i Jose Ignacio Aparicio (81, Cervelló). Com a suplent està Vicky Castellanos (3, Castellví de Rosanes). Els vermells volen tornar a recuperar l’hegemonia -perduda a mans de Ciutadans- després de ser segons a les darreres eleccions amb un 19,27% de vots.

repor 1

JXCAT

Junts per Catalunya atorga un pes important a l’àrea metropolitana en la llista electoral del 14-F. Entre els trenta primers llocs hi ha fins a disset candidats de Barcelona i municipis de l’AMB. Això representa gairebé el 55%. Els cinc primers candidats metropolitans són Jordi Puigneró i Damià Calvet (números 7 i 11) de Sant Cugat, Mercè Esteve (12) de Begues, David Torrens (27) de Badalona i Isidre Sierra (31) de Sant Climent de Llobregat. Altres representants baixllobregatins que completen llista són: Maria Teresa Casanovas (34), de Collbató, Maria Mercè Jou (44), d’Olesa de Montserrat, Jordi Bou (53) del Papiol, Gerard Valverde (57) del Prat, Josep Maria Llop (61) de La Palma de Cervelló i Eduardo Reyes (75) de Cervelló. També els candidats suplents Ariadna Urroz (2) de Sant Just Desvern i Lluís Soler (6) de Castelldefels. A les darreres eleccions, com va obtenir l’11,34% dels vots a la comarca.

repor 3

ERC

A les eleccions del 2017, els republicans van ser la tercera força més votada amb un 18,79%. Ara, l’objectiu d’ERC és millorar els resultats i “acabar amb el bipartidisme sociovergent (de socialistes i convergents que s’ha repartit el poder a Catalunya durant quaranta anys”, diu Roger Torrent, president del Parlament. Els candidats baixllobregatins de la formació republicana són: Jordi Albert (15, Sant Andreu de la Barca), Oriol Brossa (33, Sant Feliu), Marta Espona (40, Molins de Rei), Soulimane Messaoudi (49, Martorell), Bàrbara Lligadas (58, Viladecans), Soledad Medrano (61, Sant Feliu), Irina Moreno (68, Cervelló), Jordi Ibern (69, El Prat) i Arnau Mata (74, Sant Vicenç dels Horts). Els suplents són Roger Torres (6, El Papiol) i Albert Campillo (8, Esparreguera).

repor 2

EN COMÚ PODEM

En Comú Podem vol representar l’opció de l’esquerra transformadora, ecologista i feminista. La llista encapçalada per la Jèssica Albiach compta amb candidates i candidats del Baix Llobregat, com Lucas Ferro (4, Molins de Rei), Arnau Funes (13, Cornellà) i Alba Martinez (24, Sant Boi). Segons Claudio Carmona “amb En Comú Podem és possible un Govern que es preocupi per la gent del Baix Llobregat”. Altres candidats són Isabel Belmonte (27, Cervelló), Lola Castro (29, Esplugues), Narciso Sevilla (33, Sant Andreu de la Barca), Esther García (41, El Prat), Sílvia López (46, Castelldefels), Joaquín Eandi (49, Abrera), Ana Aroca (50, Molins de Rei), Cesca Muñoz (65, Sant Andreu de la Barca), Carlos Sans (66, Sant Vicenç dels Horts) i Teresa Rodríguez (74, Sant Feliu). El 2017 va aconseguir el 9,7% dels vots.

repor 5

CIUTADANS

Somiar no costa res, però Ciutadans tindrà molt difícil repetir els grans resultats que va obtenir l’any 2017 amb el 31,65% dels vots. Va ser la força guanyadora a la comarca on va aconseguir un impuls determinant per acabar imposant-se les eleccions catalanes amb Inés Arrimadas al capdavant. Els candidats del partit taronja són: Martín Barra (15, Viladecans), Lluís Tejedor (28, Sant Boi), Eli Valencia (26, Sant Feliu Llobregat), Antolín Jiménez (38, Sant Vicenç Horts), Esther Sánchez (47, Santa Coloma Cervelló), Cristina Corona (52, Castelldefels), Dani Martínez (63, Cornellà), Jose María Paniello (65, Olesa), Mònica Lorente (69, Abrera), David Martín (73, Sant Boi), Elisa Sánchez (74, Martorell), Francisco Pardo (78, Gavà), Rosana Herrera (79, Sant Esteve Sesrovires) i José Antonio Alarcón (80, Corbera).

Et3zwJQXMAQo38W

PPC

Els populars tenen la tasca de recuperar tant a la nostra comarca com a la resta del país tots els vots que es van deixar pel camí a les darreres eleccions autonòmiques. Al territori va sumar només el 4,25% dels vots situant-se en sisena posició. Els candidats populars al Baix Llobregat són:  Manu Reyes (8, Castelldefels), Marcos Sánchez (13, Esplugues), Elisabeth Ortega (15, Sant Feliu de Llobregat), Mónica Parés (19, Gavà), María Turruchel Alcantud (24, Cornellà), Miguel Ángel Ochoa (29, El Prat), Diana Moya (30, Viladecans), Manuel López (33, Sant Joan Despí), Pau Ferran Navarro (47, Castelldefels), Christian Hundamal (68, Castelldefels), Jordi Alsina (73, Sant Andreu de la Barca) i José Llobet (82, Gavà).

Et4I079XIAUDfcP 1 copia

CUP

La formació anticapitalista té clar que vol millorar els resultats de les darreres eleccions. Amb un 3,05% de vots el 2017, la CUP espera un suport més ampli de l’electorat comarcal aquesta vegada. Els candidats comarcals a la llista provincial de Barcelona del partit es limita a quatre candidats. Es tracten de Laure Vega (11, Sant Boi), Ángel Camacho (22, Cornellà), Ana Algarra (31, Olesa) i Jordi Barbero (50, Sant Boi de Llobregat). Suplen estarà l’olesana Laia Santís.

ErtasxFXYAIbPEd

PDeCAT

Creat fa només quatre anys, els demòcrates volen el seu espai a la comarca. A les darreres eleccions es va presentar juntament amb JXCat, i ara ho fan autònomament amb l’objectiu d’entrar al Parlament. Els candidats del Baix Llobregat del partit demòcrata són Laia Flotats (18, Sant Just Desvern), Pere Ángel Montserrat (31,  Sant Joan Despí), Adrià Camino (32, Castellví de Rosanes), Montse Oliach (48, Sant Joan Despí), Georgina Rosas (55, Castelldefels)  i Francesc Ropero (64, Esparreguera).

repor 4

VOX

La ultradreta ha arribat per intentar quedar-se. Segons les enquestes té molts números de tenir representació al Parlament i, sembla, que serà una de les comarques on obtindrà més vots. Els principals candidats són: Antonio Gallego (2, El Prat), Andrés Félix (6, Castelldefels), Alejandra Chirivás (11, Sant Just Desvern), Isabel Meléndez (16, Castelldefels), Iván Cánovas (22, Cornellà), Marina Ferrer (23, Viladecans), Daniel Lafuente (24, Esplugues), José María Casanova (26, Viladecans), Carlos Javier Ubieto (28, Sant Andreu de la Barca), Marta Patricia Retuerta (29,  Castelldefels), Jordi Rangel (33, Sant Feliu),  Félix Urbano (43, Sant Joan Despí), M. Carmen Couso (44, Sant Vicenç dels Horts), Rocío Chaparro (46, Cornellá), Manuel Rielo (47, Sant Vicenç dels Horts) i Andrea Tejada (50, Cornellá).

antonio gallego vox

Redacció / Fotos: Partits polítics