Noves restriccions per la COVID-19 a partir de divendres

Imprimeix

El PROCICAT aprova el tancament de bars i restaurants, la limitació de l'aforament al comerç i la cultura i atura totes les competicions esportives a Catalunya

El PROCICAT ha aprovat aquest dimecres diverses mesures per combatre la crisi sanitària de la COVID-19, ja que el Govern vol contenir l’increment de contagis de les últimes setmanes. Les mesures entraran en vigor la nit de dijous a divendres i es prolongaran durant els propers quinze dies.

3cdd09df 8cd6 4ee6 a06a 4503687f3544Segons la consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que prendre aquestes mesures és "molt dolorós", però que estan lluny de les de l'inici de la pandèmia. "No és l'esforç del mes de març. Hem de sortir a anar a treballar si no es pot fer a distància, hem d'anar a l'escola, o comprar allò que es necessita. Però demanem un esforç generalitzat", ha indicat.

EkRfwoqX0AAhruK

Per la seva banda, Pere Aragonès, Vicepresident del i conseller d’Economia i Hisenda, ha dit que "cal actuar avui per evitar un confinament total en les properes setmanes. La situació és molt preocupant. Hem pres decisions conscients de les  conseqüències econòmiques. El risc de rebrot és extremadament alt. La limitació de l'activitat és l'única forma de tallar d'arrel, perquè la gent  es relaxa en accés". Aragonès ha insistit en la promoció del teletreball, la reducció al màxim la mobilitat, i la limitació dels contactes socials. "Cal evitar trobades i anar a veure amics i familiars que fa temps que no veiem.  D'aquí 15 dies veurem la continuïtat o no de les mesures.", explica.

4b0b39e5 b65e 46d5 99c6 b52ac6520d29

Aforament

S’ha aprovat limitar l'aforament del comerç al 30%. També hi haurà d'haver controls de l'aforament en temps real als comerços de més de 400 metres o centres comercials, a excepció de la venda de productes de primera necessitat. A més, la suspensió de congressosconvencions fires, i el tancament de sales de jocs. Pel que fa a la limitació d'aforaments, també afectarà els mercats ambulants i les activitats esportives. També es tancaran parcs i jardins a les vuit del vespre i no podran obrir els establiments d'oci infantil. La cita prèvia al comerç no es contempla, de moment, i es prohibeixen els serveis que impliquen contacte físic, que no siguin mèdics, com massatgistes o estètica, excepte les perruqueries. A l'espera que s'acabin de concretar els aforaments, els locals esportius amb gimnasos es limitaran al 50% i amb cita prèvia.

atriumbutaques

L'àmbit de la cultura haurà de reduir els aforaments al 50%. Fins ara, operaven a un 70% en algunes zones com Barcelona o Girona i al 100% a les àrees on no hi havia restriccions especials. Ho hauran de fer sempre amb seient preassignat i tancaran a les 23 hores.

Bars i restaurants tancats

Es decreta també el tancament de bars i restaurants, i només podran fer menjar per emportar. La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), ja ha avançat que recorreran la mesura al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)  i demanen un pla de rescat del sector. Aragonès ha anunciat ajudes per al sector, amb una dotació inicial d'uns 40 milions d'euros i una línia d'avals extraordinària per cobrir necessitats de liquiditat i tresoreria a partir de 12.000 euros.

bar 141020 1068x743

S’atura l’esport

El pròxim cap de setmana s’aturaran totes les competicions d’àmbit català. Les mesures entrarien en vigor abans del cap de setmana, però les federacions catalanes ja assumeixen el seu compromís de reduir les competicions per contribuir a aturar la mobilitat. Aquesta decisió no afectarà els entrenaments, ni els usuaris de les instal·lacions esportives ni dels gimnasos, i farà posposar competicions federades, escolars o privades de qualsevol categoria en l’àmbit català. Aquestes competicions ja previstes s’hauran de recol·locar al calendari.

qDyER3TOdGtmCHqb

EhvkcnPXkAYRT90“Som conscients de la situació que estem vivim i ho acceptem amb resignació”, ha assegurat Gerard Esteva, president de la UFEC. “Però hem de deixar clar i ser contundents que l’esport no és el problema. Hem tingut casos, però hem actuat per garantir la traçabilitat i aplicat tots els protocols amb SGE i Salut”, afegeix Gerard Esteva, secretari general de l’Esport.

Multes i transport

El conseller d'Interior, Miquel Samper, ha demanat que si es detecta una infracció s'avisi als Mossos o la policia. Les sancions aniran dels 300 euros, les més comunes, als 6.000 euros en cas de reincidència.

EVjhWWpXkAEYwfo 1 1024x576

Pel que fa a l'oferta del transport públic, es mantindrà al 100%. La "millor manera" per no veure les imatges d'aglomeracions al transport públic és "que es redueixi la demanda", ha dit Vergés.

MESURES RESOLUCIÓ PROCICAT (clica aquí)

Redacció / Fotos: Arxiu-Ajuntaments-Generalitat