Comença el Curs Escolar 2020-2021

Imprimeix

La pandèmia de la COVID-19 marcarà aquest inici, ja que des del primer dia s’imposaran les mesures de seguretat

Avui comença un nou Curs Escolar 2020-2021 al Baix Llobregat després que molts alumnes no hagin trepitjat el seu centre des del març. La pandèmia de la COVID-19 marcarà aquest inici, ja que des del primer dia s’imposaran les mesures de seguretat per reduir el risc de contagi. L’entrada als centres es farà per torns i amb mascareta i aquesta serà obligatòria com a mínim durant les dues primeres setmanes a partir dels 6 anys. El Departament d’Educació ha insistit però que la mesura més important seran els grups estables de convivència que farà que els alumnes només tinguin contacte amb les persones d’aquests grups.

EhjZ3ZYWsAAGAvM

La ràtio recomanada és de 20, però en un 30% de casos no es complirà en l’iniciLa covid ha trastocat el funcionament dels centres, que porten mesos organitzant la tornada a l’escola. Després d’un petit primer tast al juny, quan els centres van obrir en determinades situacions, aquest dilluns arriba la reobertura generalitzada dels centres escolars després que haguessin de tancar el 13 de març per l’avenç del coronavirus.

CIrvGYAQ

Les normes bàsiques de distància, mans i mascareta es traslladen a les escoles però amb les seves particularitats. Així, la distància s’haurà de mantenir en tot moment fora del grup de convivència estable, que és aquell grup format per alumnes i professors que compartiran cada dia l’aula i l’activitat lectiva. En un primer moment es va dir que la mascareta no seria obligatòria en aquests grups però finalment ho serà a partir dels 12 anys i els sis en aquells territoris on la situació epidemiològica ho recomani.

xzzrcxLB

Tot i això, el Procicat va establir aquesta setmana que a partir de sis anys hauran de portar mascareta com a mínimes les dues primeres setmanes de curs. Passades les dues primeres setmanes, es revisarà l’obligatorietat a partir dels 6 anys i es determinarà en funció del territori i de l’estat de la pandèmia.

1599492815311

Per evitar al màxim les interaccions entre diferents grups, les sortides al pati es faran per torns i mantenint la distància o amb mascareta si hi coincideixen més grups. El mateix passarà al menjador, que es farà per torns, en taules separades per grups de convivència i amb una distància d’una cadira si no hi ha taules per grups. A més, es desinfectaran i ventilaran els espais amb assiduïtat.

Captura de pantalla 2020 09 14 a las 7.05.41

Quan no es pot anar a l’escola?

El Departament de Salut i el d’Educació han establert un protocol davant de possibles casos de covid. Aquest estableix que no es pot accedir al centre amb més de 37,5 graus. De fet, els pares han de prendre la temperatura a casa i es repetirà aquesta acció al centre. En un primer moment es va establir que tampoc s’hi podia anar amb algun d’aquests símptomes: dificultat per respirar, mal de coll, congestió nasal, mal de panxa, vòmits o diarrea, mal de cap, malestar o dolors musculars, així com si es tenen calfreds o es nota una alteració del gust i l’olfacte en el cas de majors de 14 anys. Finalment però el mal de coll i el refredat nasal, molt comuns en els menors, es consideraran símptomes si es combinen amb la febre o amb altres manifestacions de la COVID-19.

Escola Antonio Machado 13 800x533 1

Si els símptomes es presenten un cop el nen ja està a l’escola, se’l portarà a un espai d’ús individual ventilat i s’avisarà a la família perquè el porti al CAP. L’objectiu és poder realitzar una PCR en 24 hores si es consideren símptomes compatibles amb COVID-19 i en cas de donar positiu es posaria en quarantena de 14 dies tot el grup estable, a qui també es faria PCR. El protocol estableix que es pot plantejar la interrupció de l’activitat lectiva del centre si hi ha positius en dos o més membres no convivents que pertanyen a grups de convivència de diferents espais.

Els alumnes tampoc podran anar a l’escola si els seus pares o persones amb les quals conviuen estan en aïllament per positiu, conviuen amb un cas positiu o són un contacte estret d’un.

aaron burden 1zr3wnstnvy unsplash

Als centres, els directors són els responsables d’organitzar i gestionar les actuacions i cada centre tindrà assignat un membre d’atenció primària de referència i un centre. I pel que fa als docents, s’imposen les reunions telemàtiques –també amb les famílies- i només hi pot haver presencialitat si és imprescindible i sense superar la xifra de 10 participants.

L’objectiu del Departament és no tancar els centres com van haver de fer al març i que, tot i que potser s’hagi d’aturar l’activitat lectiva en grups, es mantinguin oberts.

PREGUNTES FREQÜENTS

Com seran les entrades i sortides?

Per evitar aglomeracions, es farà de manera esglaonada i per diferents accessos. Es recomana als centres que prenguin la temperatura als alumnes, però les famílies ho han de fer abans de sortir de casa. Els pares i mares no podran entrar a l'escola sense cita prèvia.

Com funcionaran les classes?

Cada alumne tindrà el seu grup de convivència estable, que no tindrà relació amb els altres grups, tampoc al pati. Es prioritzaran les activitats a l'aire lliure. Alguns centres han sol·licitat poder utilitzar carrers o espais municipals. Les aules es ventilaran un mínim de 3 cops al dia.

S'haurà de portar mascaretes?

Els docents i els alumnes de secundària hauran de portar mascareta tota l'estona, encara que estiguin amb el seu grup bombolla. Només se la poden treure els mestres d'infantil si els entorpeix molt la feina.

En el cas dels alumnes d'infantil no és obligatori i els de primària l'hauran de portar a l'aula, de moment, les dues primeres setmanes de curs. A partir d'aquí, i depenent de la situació epidemiològica de cada zona, es decidirà setmanalment si cal o no.

Quina serà la ràtio?

El Departament d'Educació ha recomanat que els grups siguin de 20 alumnes com a màxim, però (no és obligatori) es prioritza l'estabilitat del grup (que siguin grups estancs) i hi ha centres que no han pogut fer la ràtio i un 30% dels grups continuarà amb 25 alumnes o més.  

Com serà el menjador?

S'haurà de garantir la distància entre cada grup i, si no és possible, fer torns o buscar espais alternatius. I no hi podrà haver elements per compartir a les taules.

Què passarà amb les extraescolars?

Es recomana que sempre que es pugui es facin a l'aire lliure i que els grups siguin el més estables possible. I extremar les mesures de protecció: s'hauran de fer amb distància i mascareta. Tot i així, moltes escoles han decidit no oferir-ne a l'espera de com evolucioni la pandèmia.

Quan no s'ha de portar els infants a l'escola?

Quan tinguin febre a partir de 37 i mig, tos, dificultat per respirar, fatiga, dolors musculars i mal de cap, mal de panxa amb vòmits o diarrea i, en el cas dels infants més grans i els adolescents, si han perdut l'olfacte o el gust. Si tenen mocs o mal de coll, podran anar a classe sempre que no tinguin cap altre símptoma.

Què s'ha de fer si apareix algun d'aquests símptomes?

Posar-se en contacte amb el CAP, i el metge o metgessa valorarà si cal fer la PCR. Si surt positiu, es farà la prova a tot el grup estable, que haurà de fer 14 dies de quarantena, encara que es doni negatiu. Si el que dona positiu és un docent se seguirà el mateix protocol. El Departament d'Educació s'ha compromès a cobrir les baixes tan bon punt se sàpiguen.

S'ha fet PCR al professorat?

No, ni està previst fer test massius a tot el personal. A partir del 21 de setembre, però, i durant 2 mesos es faran mig milió de PCRs tant a alumnes com a docents de diferents centres.

Es pot arribar a tancar una escola?

Si hi ha casos positius a més d'un grup, les autoritats sanitàries estudiaran què fer en cada cas en funció de les circumstàncies del centre i l'estat de la pandèmia. Si no es poden fer classes presencials, el curs continuarà a distància. I en cas d'un nou confinament, les escoles es mantindran obertes per als fills dels treballadors essencials i els menjadors oferiran àpats per a famílies vulnerables.

Com serà el transport escolar?

Hi haurà assignat un seient per tot el curs. La mascareta també serà obligatòria a partir de 6 anys i recomanada a partir dels 3. No s'hi podrà menjar ni beure.

I les reunions?

S'hauran de fer telemàtiques, tant internes com amb les famílies. Només seran presencials les imprescindibles i de 10 persones màxim.

 

Redacció / Fotos: Ajuntaments-particulars