L’Ajuntament de Sant Boi vol destruir zones verdes per fer pisos

Imprimeix

La Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi vol evitar el dany ecològic al municipi amb la presentació d’una moció al proper Ple Municipal que aturi el Pla Urbanístic del govern municipal

Amb la majoria absoluta del PSC-Sant Boi, l’equip de govern ha activat un ambiciós Pla Urbanístic que posa en perill diverses zones verdes del municipi baixllobregatí. Així, l’Ajuntament té previst, segons la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi, construir un total de 193 habitatges privats en una zona reservada per a equipament al barri de Camps Blancs (antiga Exola Milà i Gelabert) i en tres zones verdes públiques situades al barri de Marianao (entre la Residència Benviure i la Petanca) i davant les cases del Bori (carretera de Sant Climent).

Captura de pantalla 2020 03 06 a las 10.36.33

És per això que la Plataforma -integrada per la Federació d'Associacions Veïnals de Sant Boi, DEPANA, Unió de Pagesos, Sant Boi Camina, Grup Benviure, Plataforma Serres Garraf-Ordal. Bicibaix, Les Agulles-Ecologistes en Acció- ha engegat un seguit d’accions reivindicatives de rebuig per impedir que es privatitzen els béns públics.

Moció i festa

Una de les primeres accions és l’enviament a tots els grups municipals d’una moció per aturar el Pla perquè sigui aprovada en el proper Ple Municipal del 21 de març. D’altra banda, la Plataforma organitzarà una Festa Reivindicativa “Salvem la Riera de La Bòbila” que tindrà lloc a la plaça de La Bòbila on hi ha previst una plantada d’arbres a la zona afectada per la construcció de pisos (10 hores) i una actuació d’un grup animació de carrer sobre temàtiques ambientals (12 hores).

L´objectiu d'aquesta festa, segons fonts de la Plataforma, “és reivindicar a l'Ajuntament de Sant Boi que aturi el Pla Urbanístic Cosint Barris de Muntanya, en el qual es contempla, entre altres actuacions, la construcció d'habitatges en la zona verda de la  Riera de la Bòbila, en una zona verda del barri del Bori i en una zona d'equipaments públics del barri de Camps Blancs”. A més, afegeix que “aquest projecte, que està pendent d'aprovació, s'està realitzant sense haver realitzat un procés de participació ciutadana, real i efectiva. La Plataforma en Defensa dels Béns Comuns ha denunciat aquesta vulneració dels drets de la ciutadania davant el Síndic de Greuges de Catalunya i davant la Direcció General d'Urbanisme de la Generalitat.”

Residència

Sant Boi de Llobregat presenta un gran dèficit de places residencials i de dia per a la gent gran, i no disposa de cap residència pública, ni cap centre de dia públic, per fer front a l’envelliment de la població de Sant Boi, amb 15.269 dels seus habitants per sobre dels 65 anys (el que representa un 18,6% sobre el total de la població). La gent gran de Sant Boi que avui dia necessita aquests serveis, ha d’accedir a aquests recursos anant a municipis veïns i sovint fora de la comarca, encarint molt els costos amb els desplaçaments i afegint càrregues innecessàries per a les famílies.

Captura de pantalla 2020 03 06 a las 10.37.50

Des de fa més de tres anys, l´Associació de Veïns La Unió de Camps Blancs, la Federació d'Associacions Veïnals de Sant Boi i altres entitats socials, han reclamat a l’Ajuntament que es construeixi una Residència i un Centre de Dia de gestió pública per a la Gent Gran del nostre municipi, als terrenys de l’antiga escola Milà i Gelabert, al barri de Camps Blancs.

L'Ajuntament de Sant Boi, en el marc del projecte “Cosint Barris de Muntanya”, que encara no està aprovat de manera definitiva, en el solar de propietat municipal que està qualificat de zona d'equipament (on hi havia l’antiga Escola Milà i Gelabert), vol traslladar 10.250 m2 de sostre edificable, preveient la construcció de 91 habitatges privats.

Captura de pantalla 2020 03 06 a las 10.37.01

Des de la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi “considerem que aquesta Residència i Centre de Dia de gestió pública, han d’estar ubicades en un entorn ampli, agradable, amb espais de passeig i de trobada, amb una dimensió comunitària i d'obertura a l'entorn social. I per això exigim que la totalitat d´aquest solar sigui destinat a equipaments per a la gent gran, i que no es privatitzi una part d'aquest  solar que és de propietat pública.”

Altres zones

A la carretera de Sant Climent davant de les cases del Bori, en una zona verda de propietat pública, l'Ajuntament vol construir 15 habitatges (1.845 m2 de sostre). I en una altra zona verda, al costat de l'aparcament situat a l'entrada de la muntanya de Sant Ramon, vol construir 7 habitatges unifamiliars (1.100 m2 de sostre).

Captura de pantalla 2020 03 06 a las 10.37.31

La Plataforma en Defensa dels Béns Comuns han expressat el seu rebuig a aquesta proposta constructora que privatitza el patrimoni públic, per l’impacte que suposaria la pèrdua de zones verdes i també pel seu impacte en l'entorn urbà de la carretera del Bori, que està catalogat com a patrimoni històric, i en l'entorn natural d’entrada a la muntanya de Sant Ramon.

- Que destini la totalitat de l’espai de propietat pública on estava l’antiga escola Milà Gelabert (catalogat segons el PGM com a zona d'equipaments), perquè s’hi ubiqui una Residència i un Centre de Dia per a la gent gran de gestió pública, sense realitzar en aquest sector cap modificació del planejament urbanístic. 

- Que sol·liciti a la Generalitat de Catalunya que construeixi en l’espai de l’antiga Escola Milà i Gelabert una Residència i un Centre de Dia per a la gent gran de gestió pública.

- Que modifiqui les propostes del Projecte “Cosint Barris de Muntanya” que fan referència al trasllat d’índex edificatori a la zona d’equipaments de l'antiga Escola Milà i Gelabert, i a les dues zones verdes de la Riera de la Bòbila i de la carretera del Bori, mantenint la integritat d’aquests sectors públics d’equipaments i de zones verdes amb la mateixa catalogació sense modificar el planejament urbanístic.

Redacció / Fotos: Arxiu