La nova Unitat Central d’Agressions Sexuals de Mossos operarà a la comarca

Imprimeix

L’objectiu és millorar la prevenció, la investigació i l'atenció a la víctima on els fets que es produeixen a Barcelona i l'àrea metropolitana representen el 70% dels que es denuncien a Catalunya

L'augment de denúncies per delictes de caràcter sexual que s'ha registrat en els darrers anys a Catalunya de gairebé un 50% comparant l'any 2015 amb l'any 2019 ha comportat l'inici d'un canvi de model policial per millorar l'eficàcia en les investigacions i el tractament a la víctima, dissenyar noves eines de prevenció i avançar en l'anàlisi de les dades per conèixer el fenomen amb major profunditat. Per tal d'afrontar la situació actual, en què almenys un 80 per cent dels casos no es denuncien, la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra posa en marxa la nova Unitat Central d'Agressions Sexuals, depenent de la Divisió d'Investigació Criminal de la Comissaria General d'Investigació Criminal. 

eix els mossos instrueixen gairebe 11000 denuncies per violencia masclista fins loctubre 67535

La nova Unitat Central d'Agressions Sexuals neix amb la voluntat de centralitzar les investigacions policials relacionades amb delinqüents reincidents i depredadors sexuals que actuen a tot Catalunya. Cal destacar, però, que els fets que es produeixen a Barcelona i l'àrea metropolitana representen el 70% dels delictes de naturalesa sexual que es denuncien a Catalunya. El comissari en cap, Eduard Sallent, explica que la nova Unitat "estarà formada per una trentena de mossos i mosses, als quals també s'afegiran les unitats d'investigació de les comissaries i les àrees centrals que tenen responsabilitat sobre aquestes investigacions. Haurem de canviar la manera que estan treballant, haurem d'incorporar aquesta mirada victimocèntrica en la qual tinguem en compte les situacions personals que viu la víctima i l'impacte emocional que està vivint per l'agressió que ha patit.". 

ESXProoXkAIR7OO

Sallent, recorda que "el Cos de Mossos d'Esquadra sempre ha tingut un compromís en la lluita contra la violència masclista" i ha remarcat que quan va ser nomenat cap del cos va anunciar "que aquesta seria una línia prioritària i de manera especial tot allò que afecta els delictes sexuals”. En aquest sentit ha anunciat que "treballem per canviar l'enfocament de com estem fent les investigacions relacionades amb delictes sexuals. L'enfocament que fem els cossos policials té marge de millora, podem fer coses diferents que al final donin confortabilitat a la víctima i garanteixin aquesta restitució tant en la situació personal com en la d'obtenir les proves adequades per tenir la càrrega penal suficient que permeti una sentència condemnatòria."

La nova Unitat, que serà el referent de la DIC sobre delinqüència sexual a Catalunya, també vetllarà per la coordinació amb la resta de serveis policials que participen en tot el procés. L'objectiu és una millora en prevenció de fets, en la qualitat de la investigació i la generació d'intel·ligència policial per a la detecció de delinqüents sexuals reincidents i en l'atenció de qualitat a la víctima. Un dels reptes que preveu aquest nou model és connectar de manera més eficient i eficaç amb la resta d'operadors implicats en el tractament del fenomen per a contribuir en la prevenció, investigació i tractament de les víctimes, ja siguin hospitals, serveis socials, psicòlegs, escoles, universitats, associacions i sector de l'oci nocturn, entre d'altres. Els equips d'investigació que s'especialitzaran en aquesta tipologia delictiva rebran una formació específica en la investigació, l'atenció a la víctima i la prevenció.

ESVXRh1XsAEvD0

La sotscap de la Comissaria General d'Investigació Criminal, la comissària Marta Fernández, explica que en els casos de violència sexual que no es denuncien "hi ha una elevada xifra negra", que ha situat al 80%. La comissària afegeix que "les denúncies han augmentat i han augmentat per un increment en l'esforç social, la qual cosa és positiva en el sentit que fa aflorar una situació". La comissària remarca que les víctimes menors de 16 anys són les que menys denuncien, cosa que ha apuntat cal treballar perquè no succeeixi.

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra