El rastre que ha deixat el temporal Glòria al Baix Llobregat

Imprimeix

La comarca va recuperant la normalitat després del pas de la tempesta i ara caldran grans inversions per solucionar la devastació provocada

El Baix Llobregat va recuperant la normalitat després del temporal Glòria més d’una setmana després. Durant cinc dies, les dures inclemències meteorològiques van etzibar la comarca afectant la vida de milers de persones. Les ciutats del litoral baixllobregatí (El Prat, Viladecans, Castelldefels i Gavà) van ser les grans damnificades del temporal, encara que la totalitat dels trenta municipis van patir les devastadores conseqüències del Glòria al seu pas pel territori.

esplugues diarmts gloria bona repor

noticiascastelldefels

santboi gloria 4 repor

Després de la tempesta ve la calma, i el nostre territori mira de refer-se. Hi ha molta feina ingent per restablir el ritme de vida anterior. Caldran grans inversions i els ajuntaments ja s’han afanyat a reclamar ajudes a l’Estat, Generalitat i entitats supramunicipals. A més, alguns consistoris ja han obert espais d’assessoria i informació per a la ciutadania afectada.

elprat gloria repor

El primer a recollir el testimoni ha estat la Diputació de Barcelona que aprovarà, el proper dijous 30 de gener, un programa d'ajuts per a emergències municipals. Això permetrà que els ajuntaments puguin restablir el normal funcionament dels serveis públics i, en definitiva, recuperar les zones afectades. El nou programa d'ajuts per a emergències municipals està estructurat en diferents àmbits en funció de l'emergència i les seves afectacions, com poden ser aiguats, nevades o incendis. Les despeses subvencionables han de tenir caràcter excepcional i urgent i, s'han d'haver destinat a netejar i restablir les infraestructures, equipaments, instal·lacions i serveis o eliminar el perill immediat que puguin provocar a la ciutadania. Un cop s'aprovi el nou programa, els ajuntaments podran tramitar les sol·licituds de subvenció a través del Portal de tràmits de la Diputació, que seran analitzades pels serveis tècnics de la corporació.

CAT112

Segons informacions de Protecció Civil, el telèfon d'emergències CAT112 va rebre un total de 14.998 trucades -dades actualitzades fins a 24 de gener-, relacionades amb 11.421 incidències, per la borrasca Gloria, que va assolar Catalunya els darrers dies amb vent molt fort, pluges molt intenses, neu i temporal de mar.

112 1

Les comarques que més trucades van generar va ser el Barcelonès, 3.879 (25,88%), seguit del Baix Llobregat, 1.949 (13%) i Maresme (1579, 10,54%). Per municipis, Castelldefels, una de les localitats més afectades a la comarca, va encapçalar el rànquing de trucades amb un total de 519 (3,46%) del total de trucades comptabilitzades al territori català (en tercer lloc, el precedeixen Barcelona i Badalona), seguit del Prat (179, 1,19%), Cornellà (155, 1,03%), Sant Vicenç dels Horts (153, 1,02%), Esplugues (135, 0,90%), Gavà (132, 0,88%), Sant Boi (120, 0,80%) i Viladecans (110, 0,73%).

Parc Agrari

El temporal ha malmès 78 ha de sòl agrícola del Parc Agrari del Baix Llobregat. Els principals cultius afectats són l’enciam, la col, la coliflor i la bleda, segons el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. A més la pluja també va fer malbé camins al conjunt del territori que dificulten l’accés a les zones de conreu.

Tot i que les valoracions definitives hauran d’esperar encara uns dies, els pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat, concretament els del delta del Llobregat a Gavà i Viladecans, preveuen perdre entre un 70% i un 80% de la collita de pastanaga, espinac, nap i xirivia, entre d’altres, pels efectes del temporal Glòria que va deixar negades bona part dels conreus de la zona. L’únic conreu important que es podrà salvar és el calçot, que tot i que amb una qualitat inferior perquè per culpa de l’aigua agafa un to groguenc, encara es podrà comercialitzar.

agrari riu llobregat repor

UP ha denunciat que la manca d’inversions fa cada dia més difícil treballar aquests camps i reclama inversions per evitar que els pocs pagesos que queden marxin. I al Prat de Llobregat es van produir afectacions per ventades sobre diferents conreus i sobre alguns magatzems de material. Els pagesos també temen que, després del temporal, l'excés d'aigua malmeti conreus de fins a 3.000 kg de patates, si no s'assequen amb prou rapidesa. Altres municipis baxillobregatins que pertanyen al Parc Agrari del Baix Llobregat es troben en la mateixa situació amb importants afectacions al correu que, actualment, estan xifrant econòmicament les pèrdues.

camps gava

camidelserralllarg viladecans

Miquel Jose Grau, delegat d’Unió de Pagesos (UP), explica que la part del delta és la més baixa del parc i la que cada vegada que plou amb força queda totalment negada pels problemes de drenatge que té. “Aquí el que es necessita és que hi hagi una infraestructura que permeti que tota l’aigua de la pluja surti capa el mar i no quedi enclotada perquè és quan ho perdem tot”, ha explicat. UP ha denunciat que la manca d’inversions fa cada dia més difícil treballar aquests camps i reclama inversions per evitar que els pocs pagesos que queden marxin.

Riu Llobregat

El riu Llobregat també va patir les conseqüències del temporal Glòria. L’obertura de l'embassament de la Baells (Berga) va incrementar el seu cabal amb incidència directa al territori provocant el desbordament en alguns punts. Segons informacions de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) el riu va arribar a superar els 800m3/s.

roiu llobregat gloria 1

joan vicenç molinsderei

riullobregat gloria 4 repor

El Papiol, Pallejà, Molins de Rei, Sant Vicenç dels Horts, Sant Feliu, Santa coloma de Cervelló, Sant Joan Despí, Sant Boi, Cornellà i El Prat van estar en estat d’alerta i pendents de la pujada del riu durants molts dies. Les mesures van ser el tancament dels punts baixos, guals i accessos a la llera per evitar desgràcies personals.

Platges

Les platges baixllobregatines van patir les afectacions més importants "dels últims 20 o 30 anys". Així ho va afirmar el cap del servei de Platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Dani Palacios, que va indicar que l'onatge va arribar als passeigs marítims de pràcticament tots els municipis d'aquesta àrea, inscrita entre Castelldefels i Montgat (Maresme). Segons les primeres valoracions, els danys superaran els 250.000 euros només en equipaments i mobiliari de les platges, sense tenir en compte, per tant, la restitució de la sorra o els desperfectes en instal·lacions elèctriques o als passeigs marítims. Les platges ja no seran les mateixes després del temporal. Palacios ha advertit que ja es trobaven, abans del Gloria, "bastant dèbils" pel dèficit estructural de sorra que pateixen i ha constatat que les afectacions són cada vegada "més grans" davant de temporals també cada vegada més forts.

gava platja 2 repor

platges castelldefels gloria 2

82885485 2721736431194725 4545188835079749632 o

A la nostra comarca, la platja de Castelldefels va quedar completament inundada; la zona de dunes, malmesa i la majoria d'equipaments i mobiliari s'han vist desplaçats. Al nord de Gavà, les afectacions van ser també "importants" per l'erosió i també es van registrar danys a les dutxes i als equipaments, així com a Viladecans i al Prat de Llobregat. Per exemple, al nord del Prat, a Can Camins, es va perdre molta sorra i tota la pedra de les esculleres va quedar a la vista.

EO46UQrWkAUvuaY

EO9O9OsWoAABp9J

Palacios ha assenyalat també que és necessari un pla urgent entre administracions davant de la regressió de les platges. El cap del servei de l'AMB ha explicat que, després dels temporals, la platja recupera només una part de la sorra que ha perdut de forma natural. "Hi ha un dèficit estructural de sorra, que no arriba al mar perquè hi ha embassaments, el terreny està urbanitzat i tenim ports de tot tipus. Tot això fa que les platges no es puguin recuperar. La natura no té capacitat per regenerar-se perquè no li deixem fer-ho", ha lamentat. A més, les platges ja havien patit els efectes de temporals fa poc, com els del 5 i el 20 de desembre, i aquesta acumulació fa que "cada vegada estiguin més delicades" davant del proper. Segons un estudi que va presentar l'AMB el desembre passat, el litoral metropolità ha perdut en cinc anys prop de 500.000 m3 de sorra en volum. L'AMB i els ajuntaments metropolitans van reclamar ja aleshores solucions estables per evitar aquesta regressió. Després del Gloria, encara hi haurà menys platja.

Infraestructures

Tot i que la Variant de Vallirana (B-24) es va estrenar fa un parell de mesos, ja han aparegut els primers problemes en la seva construcció, que s’anunciava com la més moderna d’Europa amb una inversió de 175 milions d’euros. El temporal Glòria ha destapat deficiències d’impermeabilitat amb la filtració d’aigua amb la consegüent aparició d’importants tolls d’aigua en la calçada a l’interior de la infraestructura que va posar i posa en perill el trànsit de vehicles. Els usuaris, a més, denuncien la falta de cobertura mòbil i la poca  seguretat a l’interior del túnel. Segons els tècnics, la via està entre velles mines i un terreny inestable.

infraestructures vallirana

infraestructures castefa

foto infra 4

Però el temporal també incidir en centenars de vies urbanes i interurbanes de tots els municipis de la nostra comarca. El més greu però van ser els talls de llum que van haver de patir milers de persones. Moltes d’aquestes no van disposar de subministrament elèctric fins quatre i cinc dies després, fet que va obligar a diferents ajuntaments com Viladecans, Castelldefels o Sant Vicenç dels Horts entre altres, ha habilitar pavellons esportius per acollir els afcetats durant el temps d’espera fins al restabliment del servei. Els consistoris municipals ja han anunciat que lideraran una denúncia conjunta amb veïns i veïnes contra l’empresa Endesa.

santvicenç infarestructures

82965082 2657544024361580 1259688623444328448 n

També hi va haver afectacions en diversos centres educatius del nostre territori. En un primer balaç de les incidències hi va haver un total de 43 escoles i instituts segons el Departament d’Educació que ja ha començat a actuar per fer les reparacions pertinents. Els principals danys produïts a escoles i instituts van ser filtracions d’aigua, inundacions en interiors, caiguda d’arbres, despreniments, cobertes malmeses i equips elèctrics o informàtics malmesos.

Redacció / Fotos: Ramon García/Joan Vicenç-Ajuntaments-Particulars-Noticias de Castelldefels