Escalfen els motors

Imprimeix

El Dakar 2019 comptarà amb participació baixllobregatina de Xavi Foj (Molins de Rei), Jordi Juvanteny (Sant Feliu de Llobregat), Laia Sanz (Corbera de Llobregat) i Josep Maria Mas (Martorell)

El Dakar 2019 ja està aquí. A pocs dies per l’inici de la mítica prova de motor, els participants ja tenen a punt els seus vehicles per arribar amb les màximes opcions d’èxit per fer realitat els objectius esportius que s’han marcat. En aquesta edició, la nostra comarca tornarà a tenir representats en totes les disciplines (cotxes, camions i motocicletes). Repeteixen Xavi Foj, Jordi Juvanteny i Laia Sanz, mentre que s’estrena el martorellenc Josep Maria Mas.

Llegenda

Xavi Foj (05/11/1959) tindrà l’oportunitat d’ampliar encara més la seva llegenda. El molinenc, de l’equip Foj Motorsport, participarà per vint-i-novena vegada al Dakar i tindrà de nou com a company de nou a l’argentí Nacho Santamaria. Enguany però, canviarà de categoria després de ‘militar’ a la sèrie T2 i passar-se a la T1.S (derivats de sèrie per equips semioficials). Pilotarà un Toyota Land Cruiser 150. “El recorregut serà similar al de l’any passat, amb molta sorra i dunes, no esperem que sigui més fàcil, la dificultat serà alta i sostinguda durant tot el ral·li. Esperem un Dakar complex, totes les etapes estaran repletes de dificultat i molta emoció, que és la veritable espurna del Dakar”, diu.

xaiv previa

Regrès

El santfeliuenc Jordi Juvanteny (06/04/1960) i Jose Luis Criado són la parella més longeva del Dakar (24 anys competint junts). Enguany tindran com a company i debutant el mecànic Xavier Dioménech. Per a aquesta edició arriben amb ganes de tornar a gaudir de la carrera després de la traumàtica situació viscuda el passat any, en el qual el seu camió es va quedar atrapat a la sorra en la segona etapa, la qual cosa els va obligar a deixar la carrera. “Enguany anem amb l’objectiu d’esborrar el sabor amarg de l’última edició”, diu Juvanteny, que reconeix que el recorregut per les dunes no afavoreix als camions, però manté intacte l’objectiu i la il·lusió de finalitzar primers en la categoria 6X6: “Acabar la carrera seria ja un èxit i vèncer en la nostra categoria és el màxim que aspirem”.  Conduiran un camió MAN TGA 26.480.

juvanteny previa

Campiona

Laia Sanz (11/12/1985) ha tingut en aquest 2018 una preparació molt accidentada per arribar a punt al Dakar. La pilot catalana, actual campiona de la prova en categoria femenina, ha estat en repòs gran part de l’any a causa de la Febre Q, una malaltia infecciosa que li ha tingut sense competir des de l’estiu i que ha condicionat la seva preparació pel Dakar: “Estant ben preparada l’objectiu normal seria estar entre els quinze primers però ara és tot una incògnita, no sé com em sentiré, potser estigui millor de l’esperat però aquest any sóc molt cauta, no vaig amb cap objectiu concret. L’única cosa que vull és arribar allí sana”. El que sí té clar la de Corbera de Llobregat és que el seu futur seguirà lligat al Dakar, una carrera que l’apassiona: “És la carrera més dura del món, l’atmosfera entre pilots és molt diferent de qualsevol altra carrera, hi ha rivalitat però també existeix solidaritat. Al final poses a prova els teus límits, tot es viu molt intensament”. Pilotarà una KTM 450.

laia previa

Debutant

El Dakar 2019 tindrà també representació martorellenca per primera vegada a la història. Josep Maria Mas (15/08/1977) podrà acomplir el seu somni. Mas explica que  “a casa meva, el Dakar es porta a la sang. Sempre ha estat el somni de la meva vida poder participar-hi i ara, amb l’ajuda dels amics, dels patrocinadors i de l’Ajuntament de Martorell podré dur-lo a terme”. Per al baixllobregatí, que pilotarà una Yamaha WR 450F, el principal objectiu serà “acabar el ral·li sense mirar classificacions. Sóc conscient que serà una prova molt dura, ja que el 80% del recorregut discorre per superfície de sorra i farà més important l’aspecte físic més que no pas el tècnic. Per això, m’estic entrenant molt dur, fent bicicleta i gimnàs cada dia”. El martorellenc tindrà com a company d’equip el santandreuenc Anselmo Moya, que realitzarà tasques d’assistència. Moya s’estrena per primera vegada a la prova.  

mas previa

Radiografia del ral·li

El Ral·li Dakar de 2019 arriba a la quarantena primera edició. Se celebrarà entre el 6 i el 17 de gener i enguany es disputarà per primera vegada en un sol país, Perú. La sortida i final de la competició serà la ciutat de Lima i es disputarà en 10 etapes (uns 5.000 quilòmetres de recorregut, amb 3.000 cronometrats). Segons l’organització prendran part un total de 126 vehicles, 167 motos i quads, així com 41 camions. Hi haurà 42 vehicles Legend (pilots amb més de 10 participacions) i 135 pilots i copilots en 97 vehicles amb l’atribució de Rookie (debutants). A més, els participants són de 61 nacionalitats (els més nombrosos francesos, espanyols i holandesos), disset dones (dos equips cent per cent femenins). I com a dada curiosa, l’edició d’enguany tindrà el competidor més jove de la història (Mitchel Van Den Brink, amb 16 anys).

Redacció / Fotos: Arxiu