Arrenca el Curs Escolar 2018-2019 al Baix Llobregat

Un total de 111.855 escolars dels ensenyaments bàsics (Educació Infantil, Educació Primària i ESO) inicien avui les classes, i la resta ho faran en els propers dies

S’acaben les vacances d’estiu i torna l’escola. Avui arranca a la nostra comarca el Curs Escolar 2018-201 amb l’inici de les classes al segon cicle de l'Educació Infantil, l'Educació Primària, l'Educació Secundària Obligatòria. El total d’escolars en els ensenyaments bàsics és de 111.855, mentre que el global d’alumnes és de 147.563 (l'any anterior 148.333, que representa -0,52%). Segons els Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament del Baix Llobregat aquest nou curs hi ha una disminució d’alumnes.

alumnestotal

“El curs passat no va ser fàcil per a l’escola catalana, ni per als mestres i professors del Sistema Educatiu de Catalunya. Esperem que aquest curs que iniciarem sigui molt més tranquil. L’escola catalana seguirà sent un pilar fonamental per a la vertebració i la cohesió social com ho ha vingut sent fins ara. En això hi ha una gran majoria social i política que hi coincidim i que ho defensem. Ens cal tenir la tranquil·litat necessària per fer tot allò que sabem fer en els nostres centres i que sabem fer molt bé en el dia a dia: Educar. Formar futures ciutadanes i futurs ciutadans. I fer-ho sense temor, sense cap mena de por. Em faig meves les paraules d’Anna Jolonch, doctora en ciències de l’educació, quan afirma que “l’escola és el lloc on s’ha de descobrir la humanitat que ens uneix i on s’ha de cultivar el subjecte que hi ha en cada infant i en cada jove perquè esdevinguin autors de la seva pròpia vida”, explica Francesc Ballester, director dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat.

Carnet.jpg foto despatx

Ràtios a P3 i 1r ESO

A P3, els grups disminueixen respecte l’any passat. Així es passen dels 333 grups (7.613 alumnes) a 325 (7.336), el que significa una ràtio de 22,57. En canvi a primer d’ESO s’augmenta el nombre de grups en un més: el curs 2017-2018 hi va haver 320 (9.304 alumnes) i enguany 321 (9.357 alumnes), amb una ràtio de 29,15.

“En relació amb les dades d’escolarització seguim veient una clara tendència al decrement d’alumnes que s’incorporen a P3 a les nostres escoles i a l’increment dels que inicien els seus estudis a l’ESO. Estem treballant, i estarem preparats, per a fer front a les necessitats que ens plantejarà, a curt termini, l’escolarització d’alumnes a l’ESO al Baix Llobregat”, diu Ballester.

Escola pública i concertada

Dels 111.855 alumnes, les escoles concertades aplegaran 34.279 i les públiques 77.576 en els ensenyaments bàsics (Educació Infantil, Educació Primària i ESO). D’altra banda, en els ensenyaments secundaris, un total de 1.850 alumnes cursaran els seus estudis en centres concertats, mentre que 32.686 ho faran en públics. Així representa un 25% en escoles concertades i un 75% en públiques.

comoayudaralumnosaprender novak ebook bloggesvin

Professorat

Es preveu un total de 8.074,5 dotacions de professorat per al curs 2018-2019, cosa que representa un increment de 86,5 més que el curs passat, segons fonts d’Ensenyament. Aquest total es distribueix en 3.834 dotacions en 65 centres de secundària (2 instituts-escola), 3.864 en 156 escoles (2 centres d'Educació Especial), 173 en 17 centres de formació d’adults i 52 en cinc escoles oficials d’idiomes.

profe

profesor

Ballester valora molt positivament “l’increment de professorat que hi ha hagut als centres públics. També que amb els marges d’autonomia que tenen els centres s’hagin pogut perfilar un nombre de professorat important per cobrir llocs específics, especialment en tres aspectes: l’atenció a la diversitat de l’alumnat (inclusió), l’anglès en altres matèries que no és la pròpia llengua (plurilingüisme), i el treball globalitzat (processos d’aprenentatge).”

Centres

Al Baix Llobregat hi ha 243 centres públics (154 escoles d’Educació Infantil i Primària, 2 Instituts Escola, 63 Instituts d’ESO, Batxillerat i FP, 2 CEE, 5 Escoles Oficials d’Idiomes i 17 Centres de Formació de Persones Adultes), 63 privats concertats (56 d’Educació Infnatil, Primària, ESO i Batxillerat, i set d’Educació Especial) i 3 municipals (un centre de Formació de Persones Adultes i dos d’educació especial).

concertada publica

Inversions

Aquest nou curs escolars a la nostra comarca també s’estrenaran noves construccions o grans ampliacions. És el cas de l’Escola Cau de Guineu a Corbera de Llobregat, i l’Institut Escola Gavà Mar. Les inversions han estat de 3.750.000 €.

D’altra banda, s’ha ampliat l’INS Montpedrós a Santa Coloma de Cervelló (en execució i acabament al novembre) amb una inversió d’1.633.297,68 €.

insti

També s’han realitzat diversos arranjaments a Abrera, Castelldefels, Collbató, Cornellà, Esplugues, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Pallejà, El Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, sant Vicenç dels Horts, Torrelles de Llobregat, Vallirana i Viladecans. El total d’inversions ha estat de 2.237.572,39 €.

foto insti2

A més, s’ha realitzat diverses actuacions de retirada d’elements de fibrociment a l’Institut Les Marines de Castelldefels, a l’Escola José Achegaray de Martorell, i a l’Escola Pau Casals de Sant Joan Despí.

Per al curs 2018-2019 hi ha un total de 67 mòduls en 28 centres i tres centres que estan en mòduls.

“Pel que fa al tema de les obres i noves construccions, que ens preocupava i molt, podem dir que iniciarem el curs amb normalitat. Algunes obres que no afecten l’escolarització d’alumnes finalitzaran en els propers dies de setembre. Només un cicle formatiu d’administració iniciarà el curs amb uns dies de retard a la data prevista, fet no atribuïble a la nostra planificació. Tot i això, l’alumnat del cicle veurà compensat al llarg del curs aquest petit endarreriment. Si m’ho permeteu, penso que cal agrair a molts professionals, tant els dels nostres serveis territorials com els dels diferents ajuntaments del Baix Llobregat, l’esforç que han fet per tenir-ho tot a punt. El mèrit és col·lectiu; totes i tots hi hem sumat per a fer possible que el nou curs comenci amb normalitat”, manifesta el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat.

Resultats de les competències bàsiques

Segons els Serveis Territorials del Baix Llobregat es pot destacar una millora dels resultats respecte al curs 2016-2017, especialment en llengua catalana a l’avaluació de quart curs d’ESO. No és així a castellà, anglès, matemàtiques i cientificotecnològica.

Mentrestant, a l’avaluació de sisè de Primària els resultats del curs 2017-2018 són bons respecte l’anterior curs a matemàtiques i castellà. Mentrestant, a llengua catalana i anglesa són més negatius i es manté en medi natural.

“En relació amb els resultats competencials considero que tot el que evidenciï una millora cal ser destacat positivament. Curs a curs, es va veient aquesta tendència al Baix Llobregat. No hi ha dues promocions iguals, per això també analitzem els resultats amb mitjanes de cursos anteriors i la millora és un fet. Dit això, nosaltres som els primers en ser autoexigents. Reduirem l’alumnat que no assoleix les competències bàsiques i treballarem, també, per a que cada vegada hi hagi més percentatge d’alumnat que se situï en les franges mitjana alta i alta d’assoliment de les competències. Els equips docents dels centres del Baix Llobregat estan implicats en aquesta dinàmica i els farem costat en tot el que els calgui i ens sigui possible atendre. L’aprovació d’uns nous pressupostos ens ajudarà a incorporar més recursos en el sistema i poder desenvolupar molt millor les polítiques educatives”, manifesta Ballester.

Altres dades (gràfics)

Els projectes que s’estan desenvolupant en els centres educatius de la comarca del Baix Llobregat són els següents:

projecte

Els recursos per a l’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives especials dels que es disposarà en el curs 2018-2019 són:

diversitat i inclusio

Inici de la resta de les classes

Divendres 14 de setembre està previst l’inici de les classes al Batxillerat, els cicles formatius de grau mitjà i de grau superior de formació professional inicial i d'arts plàstiques i disseny, el curs de formació específic per a l'accés a cicles de grau mitjà, el curs de preparació per a la incorporació als cicles formatius de grau superior i en la resta dels ensenyaments de règim especial, llevat de les escoles oficials d'idiomes.

No més tard del 19 de setembre de 2018 començaran les classes als ensenyaments de centres i aules de formació d'adults. I no més tard del 26 de setembre de 2018 s’iniciaran les classes als ensenyaments de les escoles oficials d'idiomes.



Redacció / Fotos: STBLL-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix