Gavà ja té a punt la 65a Fira d’Espàrrecs

Imprimeix

La Mostra Agrícola se celebrarà del 27 al 29 d’abril i tindrà un ampli programa d’activitats on s’incorpora noves propostes com espectacles de carrer, un concert nocturn i visites guiades amb GavàExperience

Del 27 al 29 d’abril, la Fira d’Espàrrecs celebrarà la 65a edició. El recinte firal, d’uns 22.500 metres quadrats de superfície, manté el carrer de Sant Pere com a nexe d’unió dels dos espais centrals: el pavelló Jacme March, on dissabte 28 s’inaugurarà la Mostra Agrícola, i la plaça de Jaume Balmes, que acollirà la cinquena edició de GastroGavà, una mostra de l’oferta de restauració local amb l’espàrrec de Gavà i els productes locals com a ingredients principals.

4fcf9d660236ddb62c8456017158615a L

La Fira d’Espàrrecs es manté fidel als seus orígens agrícoles alhora que es reinventa edició rere edició per esdevenir un reflex del dinamisme econòmic i sociocultural de Gavà. Aquests són les novetats de la 65a edició:

. Redistribució i senyalització dels espais del recinte firal

Amb l’objectiu de crear dinamisme en la visita, s’ha fet una reordenació dels espais firals. La Mostra Comercial estarà diferenciada per espais, segons el producte. D'una banda, les parades d'alimentació ubicades al carrer de Sant Pere, i per l'altra, les parades d'artesania i les no relacionades amb l'alimentació al c. de Martí l'Humà. Al llarg del c. de Sant Pere també hi haurà la mostra d'automoció. Tot aquest espai connectarà el recinte firal amb l'eix comercial de l'Illa i la Rambla de manera que s’aconseguirà un continu de passeig més atractiu per a les persones visitants.

També l'espai infantil «Els Petits Pagesos» inclourà nous tallers i activitats infantils, entre ells l'espai infantil d'emergències i seguretat de la policia i bombers, que es trasllada al pati de l'escola Jacme March.

Aquest any moure's per la Fira i conèixer els diferents espais firals serà més fàcil. Diferents suports facilitaran al visitant saber on està ubicat en cada espai. Aquesta senyalització tindrà en compte conceptes identificadors de la Fira.

El format de la Fira cada any respon més als valors de Gavà: el mar i l’entorn natural de la ciutat (Parc Agrari i muntanya). Serà a través d’aquests elements que es tenyirà la Fira de color i s’ordenaran les activitats.

. Nou Espai de Flor i Planta

Seguint la línia de promoció del producte autòcton i de la terra gavanenca, enguany les floristeries i els vivers de la ciutat ocuparan un espai de la Fira per promocionar els seus establiments i oferir el seu producte. Un espai ambientat i decorat amb jardineria amb tractors i maquinària relacionada amb els camps agrícoles de Gavà on poder comprar les plantes i les flors del jardí o la terrassa.

paneres guanyadores fira esparrec 2017

. Més restaurants participants a GastroGavà

Un any més, la plaça de Jaume Balmes acollirà GastroGavà, l’espai gastronòmic de la Fira d’Espàrrecs, on s’ubicarà l'espai de degustació GastroGavà. En aquesta edició s'amplia la zona de degustació, es dona més oferta de restauració de la ciutat i s' augmenta la participació de restaurants de la zona de Gavà Mar.

. Espai web de la Fira i presència a les xarxes socials

En aquesta edició la Fira comptarà amb més presència a la xarxa: estrena de la pàgina web http://firaesparrecsgava.cat i de perfils a twitter (@FiraEsparrecs), a facebook (Firad’EspàrrecsdeGavà) i a instagram (@firaesparrecs). A través de les xarxes socials es podrà participar en diferents sorteigs.

. Noves activitats en el programa

La Fira d'enguany comptarà de nou amb dos escenaris per a actuacions i activitats on grups de música, escoles de ball, danses tradicionals, cercaviles, etc. animaran i faran interactuar els visitants de la Fira.

Com a novetat, l’escenari acollirà una programació lligada absolutament a la música i la dansa amb activitats organitzades per les diferents escoles i grups de dansa de la ciutat i espectacles de carrer. Dissabte s’incorpora a la programació un concert nocturn a càrrec de Dalton Bang.

D’altra banda, diumenge, es destinarà un espai del carrer a tallers de sorra i de jocs tradicionals pels més petits. Un espai que portarà els aires marítims de la ciutat.

A més, per primera vegada, la Fira inclou per el “Gavà Experience”, un paquet de visites guiades a la Fira i a espais d'interès turístic de la ciutat que inclou degustacions de productes locals.

Mostra Agrícola

Elaborada per la pagesia gavanenca, la Mostra Agrícola és el reflex de l’esforç i la il·lusió d’aquest col·lectiu perquè la Fira d’Espàrrecs es mantingui fidel als seus orígens. Té lloc al pavelló Jacme March i hi exposen els participants al Concurs d’espàrrecs i paneres.

7ea517d0 f87d 4612 95f4 12e61f9aa653

El Concurs d’espàrrecs i paneres va tenir lloc per primer cop l’any 1932. Va començar com una competició entre pagesos per veure qui disposava dels millors espàrrecs. Actualment, la mostra agrícola consta de 4 categories (s’assignen sis premis per categoria) i és requisit indispensable que l’espàrrec en sigui l’ingredient principal. Són les següents:

. “Lots d’espàrrecs”. Cada lot ha d’estar constituït per tres platons, cadascun d’ells elaborat amb una varietat diferent d’espàrrec: el blanc, el morat i el verd. Cada plató conté quatre manats d’espàrrecs que són valorats per la uniformitat de la presentació quant a mesura i color dels espàrrecs i quant a encaix en el plató.

. “Paneres de verdures o de productes del camp”. Les paneres, de com a màxim dos metres d’amplada, contenen verdures característiques de l’agricultura gavanenca i han de tenir com a base l’espàrrec. Són preparades el dia abans de la inauguració de la Fira per tal que els productes utilitzats mantinguin la frescor i exhibeixin la millor qualitat.

. Paneres artístiques”. Són composicions de tema lliure elaborades amb l’indispensable espàrrec i tot tipus de productes del camp (verdures, hortalisses, llegums, fruites, etc). S’utilitza qualsevol part del fruit (pells, llavors, fulletes, tiges…) per folrar, donar forma o farcir el motllo de la figura. Els elements que se’n valoren són l’enginy creatiu i la naturalitat dels ingredients emprats.

. Categoria “Paneres artístiques de llavors”. Són composicions de tema lliure confeccionades exclusivament amb llavors de diferents plantes. Es poden preparar amb dies d’antelació perquè el producte no és fresc.

Un any més, s’oferiran escenificacions teatralitzades dins de la Mostra Agrícola així com en altres espais del recinte firal. Les escenificacions per part d'actors professionals ajuden a entendre les arrels i conceptes de la Fira i de la ciutat de Gavà.

Com cada any, els mitjans audiovisuals al pavelló agrícola ens permetran presentar els trets identificatius de Gavà, així com detalls de la tradició que moltes famílies pageses conserven en l'elaboració de les paneres a casa seva, abans de portar-les al concurs. Serà el marc on Gavà TV i altres mitjans de comunicació podran fer les retransmissions en directe i fer difusió de la Fira d'Espàrrecs i dels recursos turístics de la ciutat.

Un cop se surti del pavelló agrícola, el visitant trobarà un espai decorat i enjardinat que acollirà dues exposicions fotogràfiques: El 50è Concurs Estatal de Fotografia «Espàrrecs i Agrícola» i “La pagesia de Gavà”. En aquest espai s'hi exhibiran unes peces molt especials cedides per la pagesia de Gavà, que ens ajudaran a fer un salt al passat agrícola de la ciutat.

Abans de deixar aquest espai també es podrà veure l'exposició elaborada per les famílies de l'AMPA de l'escola Jacme March: “La Solidaritat de l'escola Jacme March». Aquesta exposició comptarà amb un mural amb el mapa del món i un cor dibuixat amb els que els visitants podran interactuar posant els seus desitjos.

GastroGavà

Organitzat per l'Ajuntament, amb la col·laboració de l'Agrupació de Restauradors de Gavà, GastroGavà representa una bona oportunitat per tastar una mostra de la millor gastronomia gavanenca . També acollirà la segona edició del tast de vins.

esparragos 5

La proposta gastronòmica compta, un any més, amb la col·laboració de l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat, entitat amb reconegut prestigi en el sector de l’organització d’esdeveniments gastronòmics.

esparragos gava fira

Al GastroGavà, situat a la plaça de Jaume Balmes, s'hi trobaran degustacions de qualitat, amb espàrrecs de Gavà i producte autòcton, elaborades especialment per a l’ocasió per 18 restaurants de la ciutat. Obrirà les portes divendres 27 d’abril, de 19 a 22.30 hores. Dissabte i diumenge l’horari serà de 12 a 16.30 i de 19 a 22.30 hores.

L’espai gastronòmic també inclourà una mostra de vins que ens aproparà a diverses varietats produïdes en comarques de l’entorn del Baix Llobregat de la mà de cellers locals: Bacu’s i La Vinya.

GastroGavà també comptarà amb un interessant programa musical i d’activitats al llarg dels tres dies de Fira: tallers infantils, actuacions musicals i showcookings a càrrec de prestigiosos xefs comarcals i locals dinamitzaran l’estada a la terrassa.


Redacció / Fotos: Aj. Gavà