El Delta del Llobregat, un dels espais amb més diversitat d’ocells d’Europa

Des de la darrera actualització de l’any 2014 s’han observat nou espècies noves en aquesta zona natural

Els espais naturals del Delta del Llobregat són una xarxa de zones protegides que pertanyen als municipis del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat. Visitant-los, sorprèn la gran diversitat biològica. Així, la nostra comarca compta amb un dels espais més importants de Catalunya i d’Espanya quant a l’educació ambiental i la recerca. Molt poques metròpolis a la mediterrània gaudeixen d’uns aiguamolls d’importància internacional a les seves portes.

L'Espai Natural del Delta de Llobregat té delimitada diferents àrees on accedir i fer els itineraris marcats, amb els punts d'observació d'aus o d'interès florístic. També és possible fer rutes guiades o participar de les activitats que s'organitzen, com a tallers i cursos d'iniciació a l'observació de les aus. I és que el Delta del Llobregat és un dels espais amb més diversitat d’ocells d’Europa.

Llista Padró

Precisament, a finals del 2016, els ornitòlegs han actualitzat la Llista Patró dels Ocells del Delta del Llobregat: aquesta, actualment, està composta per un total de 346 espècies diferents dins la categoria A, B i C, nou espècies més respecte a l’anterior edició del 2014. La Llista també manté un total de 65 espècies dins la categoria D i E, una més que l’anterior versió (cal tenir en compte que, aquestes, no formen part de la llista oficial).

A més, inclou les anomenades rareses, que ajuden a vincular els nostres espais naturals amb el turisme ornitològic o birdwatching (el Consorci ofereix un servei de guiatge ornitològic especialitzat destinat a birdwatchers, que es centra en l'observació de les espècies d'ocells més significatives del Delta del Llobregat i difícils de veure en altres països europeus), fenomen que atrau cada vegada més persones d’arreu del món aficionades a les aus i que pot representar pel Delta del Llobregat també un interès econòmic.

Noves espècies

L’any 2015 es van observar fins a quatre espècies noves: durant el mes de maig, una Xivitona maculada, limícola d’origen americà, i una Gavina polar, que manté les seves poblacions nidificants a Grenlàndia. Poc després va ser el torn de l’Abellerol gola-roig, espècie que manté la seva població més propera al Marroc i l’Algèria, i que no acostuma a visitar la península Ibèrica, però de la que es va poder observar i fotografiar un exemplar sobre les maresmes del Remolar. Finalment, durant aquest passat mes de desembre, un petit grup de Pardals roquers, espècie ibèrica però que fins ara no s’havia detectat al Delta, va ser observat al costat del riu.

Territ de Baird

Gavina Polar

Pardals Roquers

D’altra banda, l’any passat es van incorporar cinc espècies més a la Llista Patró dels Ocells: un Territ cuablanc, espècie de limícola d’origen americà, que va ser observat des de l’aguait de la maresma del Remolar. Una Alosa banyuda, espècie del nord d’Euràsia, va ser vista pels voltants de la desembocadura del riu. Un altre limícola d’origen americà, el Territ de Baird, s’observava a les maresmes de cal Nani, a ca l’Arana.Les dues espècies restants, el Xatrac elegant i el Tallarol de Moltoni, no corresponen a observacions actuals, sinó que van ser vistes al delta del Llobregat en el passat.

Així doncs, el Delta del Llobregat ofereix als amants de la natura i, sobretot, de l’ornitologia, la possibilitat de descobrir una gran varietat d’ocells en un paratge únic que l’ha convertit en un dels més importants del continent.

Anellament d’ocells

El curs escolar 2016/17 s’està observant un increment de programes d’educació ambiental al Delta del Llobregat que incorporen l’observació de l’anellament com a element destacat dins de les activitats que realitzen els alumnes en la seva visita als espais naturals. L’observació d’aquesta activitat científica permet gaudir dels ocells de molt a prop, observar amb deteniment animals que d’altra manera restarien amagats entre la vegetació o sols veuríem breument en les seves volades d’arbre en arbre. En el present curs, més de 200 alumnes ja han pogut gaudir d’aquests programes, i de moment està previst que uns 150 més en puguin gaudir el que resta de curs.

anellament

L’anellament és un mètode científic que consisteix en la captura d’ocells mitjançant unes xarxes especials. Als ocells capturats se’ls prenen mesures com les mides de diferents parts del cos, el pes o la quantitat de musculatura i greix que hi ha al seu cos, s’anota l’espècie, sexe i edat (si és possible conèixer-ho) i finalment se’ls posa una anella a la pota amb un codi que identifica l’exemplar i el país on s’ha anellat.

Redacció / Fotos: Delta Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix