El barri de Sant Ildefons de Cornellà està al límit

L'envelliment dels edificis i la falta de recursos econòmics de les comunitats de veïns per a la seva rehabilitació ha creat un greu problema de deterioració que posa en perill la integritat de les persones pel despreniment de materials de les façanes

Un dels barris més emblemàtics de Cornellà de Llobregat és, sense cap dubte, el de Sant Ildefons. Construït fa més de cinquanta anys en terrenys agrícoles resideix actualment una bona part de la població del municipi del Baix Llobregat. No obstant això, el barri sofreix en l'actualitat un gran dèficit social i, sobretot, problemes estructurals greus als edificis que han posat en alerta a les persones residents. Tot i que l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han realitzat importants inversions econòmiques per a millores d'edificis, equipaments, carrers i places amb la finalitat d'augmentar la qualitat de vida de tots els veïns del barri, les seves actuacions no ha estat suficients.

En els últims anys s'ha generat un greu problema amb la preocupant deterioració en molts dels edificis provocat pel pas del temps. Una situació que ha posat en perill la integritat física de les persones que habiten en els pisos així com dels ciutadans que han de transitar pels seus carrers. De fet ja hi ha hagut situacions de despreniment de materials en les façanes en diferents comunitats sense que, de moment, calgui lamentar cap incident.

foto 3

Pocs recursos

Amb l'arribada de la crisi econòmica, les famílies han vist minvada la seva capacitat adquisitiva i, moltes d'elles, no poden fer front a despeses extraordinàries de la comunitat. Els seus ingressos solament els cobreix el dia a dia fent-los impossible afrontar la rehabilitació del seu edifici. Segons explica Manuel Martínez, un dels veïns més antics de la comunitat del carrer Cedre número 2, “hi ha molta gent que no pot afrontar les derrames destinades a pagar la reforma de l'edifici perquè es troben amb problemes econòmics. Molts tenen ingressos de 400 euros quan les derrames per altres conceptes ja generen rebuts de fins a 250€. Hi ha moltes famílies que ho estan passant realment malament”. De fet, la majoria de les rehabilitacions que s'han realitzat al barri corresponen a un període anterior a la crisi econòmica. Martínez és molt crític a l'hora de valorar l'ajuda que tenen de l'Ajuntament: “el consistori, igual que tots els partits polítics, solament es mobilitzen quan vénen les eleccions, i després ens deixen sols. No rebem cap tipus de facilitat per a la rehabilitació ni anem voluntat per part de l'ajuntament. De fet, el consistori coneix perfectament la problemàtica i l'única cosa que fa és enviar als seus tècnics per multar-nos. Una solució seria desviar part del personal que té contractat en els plans d'ocupació per realitzar treballs de rehabilitació d'edificis en lloc de que passin el temps caminant pels carrers sense fer res i mirant aparadors de botigues”. Per la seva banda, Ángeles Morillas, presidenta de la comunitat del carrer Acàcia número 4, indica que “part de la nostra façana s'està caient i solament hem pogut protegir-nos amb una xarxa. No podem fer res per un tema econòmic i considero que hi ha una manca de sensibilitat per part de les institucions. Hi ha gent molt humil que no pot ni pagar el rebut mensual. A tot això s'uneix la problemàtica dels okupes, que no paguen absolutament res i creen molts conflictes”. Molts dels veïns dels edificis afectats expliquen que tenen una sensació d'abandó, i l'única preocupació de l'Ajuntament és haver fet una rentada d'imatge del barri amb la urbanització de zones verdes.

foto 2

Aluminosi

Un altre dels problemes generalitzats al barri és l’aluminosi que afecta molts edificis. Els deficients materials que es van utilitzar en la seva construcció en els anys seixanta per donar una ràpida solució al problema d'habitatge amb l'arribada de molts emigrants a la ciutat ha generat multitud d'incidències. És el cas del carrer Castany número 6, on la comunitat ha hagut d'invertir diners per reforçar amb bigues dels habitatges afectats.

Ajudes insuficients

Les diferents administracions (AMB i Generalitat) incorporen al seu pressupost una partida per al programa d'ajudes a la rehabilitació i millora d'habitatges i edificis. No obstant això, la burocràcia, segons els veïns, l'hi posa molt complicat per poder optar a elles. Manuel Martínez indica que “abans d'aconseguir l'ajuda ha d'haver-hi una Inspecció Tècnica de l'Edifici (ITE) i disposar d'una certificació energètica. Després es fa el projecte per part d'un arquitecte que li costa diners a la comunitat, que no pot fer front. Una vegada que el pressupost està aprovat sol·licitem l'ajuda. El que fa la ITE és trobar altres defectes a l'edifici que passen a engrossir el pressupost i que dificulta encara més la possibilitat de pagar-ho”.

La Premsa del Baix es va posar en contacte amb el Departament de Comunicació de l'Ajuntament de Cornellà, la responsable del qual és la regidora Emilia Briones, per conèixer l'opinió del responsable d'urbanisme sense haver tingut resposta al tancament del present reportatge.

De moment, el problema està en un punt mort que, amb el pas dels anys, s'agreujarà encara més per l'envelliment dels edificis sense que les administracions donin una resposta o una solució a una situació que està causant una gran alarma social entre els veïns del barri de Sant Ildefons.

Okupes i problemes de convivència


Un altre dels greus problemes que pateix el barri de Sant Ildefons és l'ocupació il·legal dels pisos fomentant per bandes organitzades que es lucren facilitant l'entrada a pisos a persones que paguen una quantitat de diners ‘pel servei’. Segons expliquen els veïns aquestes persones que entren a viure en un pis generen molts conflictes de convivència.“Punxen la llum i l'aigua, provoquen conductes incíviques i ens amenacen. I nosaltres no podem fer absolutament res davant un marc legislatiu que no ens protegeix”, explica Juan Parra, un dels veïns de l'edifici de la comunitat del carrer Gerdera número 3. “La majoria d'aquests pisos són de propietat d'entitats bancàries que haurien de denunciar la situació i no ho fan. A més, l'Ajuntament mira per a un altre costat sabent el que ocorre”, afegeix. Des de la comunitat de veïns dels blocs afectats reclamen una solució a un conflicte que podria generar situacions més greus.

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix