Els Mossos d’Esquadra celebren deu anys de presència al Baix Llobregat

Imprimeix

L’any 2016 es va iniciar el seu desplegament a la nostra comarca amb la posada en marxa de les comissaries de Cornellà, El Prat i Esplugues

Aquest 2016 és un any molt especial per als Mossos d’Esquadra que treballen en el Baix Llobregat. Se celebra el desè aniversari de l’inici del seu desplegament a la nostra comarca amb la posada en marxa de les Àrees Bàsiques Policials (ABP) de Cornellà, El Prat i Esplugues. Un any després van entrar en funcionament les ABP de Gavà, Martorell, Sant Boi i Sant Feliu de Llobregat, a més de les Comissaries de Districte (CD) de Sant Vicenç dels Horts, Castelldefels i Viladecans, que completaven el desplegament definitiu de la policia autonòmica. Totes sota el paraigua de la denominada Regió Policial Metropolitana Sud. Des de les hores, els Mossos d’Esquadra han aconseguit integrar-se en un territori de més 800.000 habitants establint forts lligams de col·laboració amb les institucions municipals, entitats baixllobregatines i la ciutadania.

Per celebrar aquesta efemèride, les tres comissaries pioneres realitzaran un seguit activitats commemoratives de portes obertes amb l’objectiu que la població resident pugui conèixer de prop el treball d’un cos policial que vetlla diàriament per a la nostra seguretat.

Seu de l’ARRO de la Regió

L’Àrea Bàsica Policial, ubicada a Esplugues de Llobregat, també dóna servei al municipi veí de Sant Just Desvern. Compta amb una norantena de mossos i la seva inspectora en cap, des de fa quatre anys, és Rut Giralt. Actualment, la comissaria és la seu de la unitat dels ARRO (Àrea Regional de Recursos Operatius, especialistes en ordre públic), que opera tant a L’Hospitalet, com a les comarques del Baix Llobregat, Garraf i Alt Penedès.

esplugues mossos

El primer inspector en cap de la comissaria espluguina va ser Andreu Alfonso. “Aleshores exercia de sotscap de l’ABP. Posteriorment, amb la marxa d’Alfonso vaig passar a ser cap en funcions fins a l’arribada de José Ramón de San Eufrasio, que va ser responsable de la comissaria durant dos anys. Des de fa quatre tinc l’honor de dirigir-la”, explica Giralt. La inspectora en cap explica que al llarg dels deu anys de funcionament, l’ABP ha tingut dues constants: “la col·laboració ciutadana i la col·laboració amb un fort teixit associatiu comercial que hi ha els dos municipis”. Segons Giralt, en els darrers anys hi ha hagut un canvi en la tipologia delinqüencial: “Si abans els robatoris amb força (cotxes, establiments, etc) eren els més habituals, en els darrers cinc anys els robatoris en domicili és el nostre cavall de batalla”. Per a Giralt els reptes en els propers anys són “mantenir la comunicació fluida amb els centres educatius i fer una tasca de prevenció com per exemple la violència de gènere, consum d’estupefaents, etc. També volem continuar treballant intensament amb els cossos de seguretat que hi ha a les dues ciutats.”

D’altra banda, des de fa uns mesos, l’ABP d’Esplugues està realitzant diferents activitats commemoratives dels seus deu anys a la ciutat amb l’organització de torneigs de futbol sala, dominó, petanca, concurs de dibuix amb alumnes de Primària o visites organitzades. Precisament, demà dissabte 29 d’octubre hi ha previst una activitat adreçada als agents i les seves famílies a la comissaria. I el proper 4 de novembre se celebrarà una festa-cloenda amb un acte públic obert a tothom.

Doble treball

Situada en el barri del Pedró de Cornellà de Llobregat, l’ABP dóna servei a dues poblacions baixllobregatines: Cornellà i Sant Joan Despí i compta amb una dotació de més d’un centenar de Mossos d’Esquadra. Durant els darrers deu anys han estat tres inspectors en cap els màxims responsables de la seguretat en aquestes dues poblacions. Víctor Badet va ser el primer que, posteriorment, va ser substituït per Albert Oliva. I des de ja fa mitja dècada està al capdavant Ramon Chao.

cornella mossos

“Han estat cinc anys molt bons. La població i les institucions municipals de les dues poblacions ens va acceptar des del principi molt bé i ens han fet sentir com estar a casa”, explica Chao. L’inspector en cap valora positivament la tasca realitzada durant aquest temps pels Mossos d’Esquadra en el seu territori: “En els darrers cinc anys la taxa dels fets delictius ha baixat de manera consecutiva”. Chao té molt clar que cal “seguir treballant amb la mateixa línia, amb la població però també amb les institucions i entitats. S’ha de seguir fomentant l’autoprotecció de les persones i disposar de més recursos per detectar delictes.”

L’ABP té previst organitzar el proper 6 de novembre un seguit d’activitats commemoratives amb una jornada de portes obertes. Hi haurà una xocolatada per als més petits, una visita guiada a les dependències municipals així com demostracions de diferents unitats de mossos com són la canina, del TEDAX, policia científica i d’orde públic.

Diferents àmbits

Sota la responsabilitat de l’Àrea Bàsica Policial del Prat de Llobregat està la seguretat de part de l’extens Parc Agrari del Baix Llobregat, del ZAL Port de Barcelona, d’onze polígons industrials, de cinc quiòmetres de platja, l’Splau i, naturalment, d’un municipi de més de 31 quilòmetres quadrats. Una feina molt feixuga però il·lusionant per al seu màxim responsable, l’inspector en cap Manel Hermida. “El cert és que és molta feina però estic molt content del balanç de la feina feta en els darrers anys. Pensa que només amb l’Splau hem de vetllar per la seguretat de 13 milions de persones que passen anualment per aquest centre comercial”, explica.

elprat mossos

L’ABP està situada al barri de Sant Cosme i té una dotació d’un centenar de mossos. “Fins als 2012 nosaltres ens fèiem càrrec també de l’Aeroport Barcelona-el Prat però va haver-hi una reestructuració amb la inauguració de la T-1 i ara se n’ocupa els Serveis Centrals”, diu Hermida. L’inspector en cap fa una valoració molt positiva dels deu anys de treball: “L’acollida va ser bona amb una població molt particular, ja que els pratencs es consideren que són una ciutat amb cor de poble. Hi ha una sòlida xarxa social i sempre hem tingut una gran col·laboració amb l’Ajuntament i la Policia Local”. En els deu anys de funcionament, l’ABP ha tingut tres responsables: Domènech Faura (durant cinc anys), Miquel Bueso (un any) i des de fa cinc en Manel Hermida que considera que els objectius per als propers anys són “aconseguir un millor equilibri en els recursos. Actualment un 30% de la plantilla es va renovant i considero que seria important una major estabilitat. A més cal seguir treballant conjuntament amb la Policia Local, amb l’Ajuntament i, naturalment, amb la ciutadania.”

La comissaria pratenca també organitzarà activitats adreçades a la població el proper 5 de novembre. A la jornada de portes obertes hi haurà exhibicions de les diferents unitats dels Mossos d’Esquadra, una xocolatada i una visita guiada per la instal·lació.

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra