El 29% de les empreses al Baix Llobregat són del sector comerç

És la cinquena comarca de Catalunya on el comerç té més pes (el 22,3% del total de la seva ocupació és d’aquest sector)

El 26% de les empreses de Catalunya són del sector comerç. La rellevància del comerç a la comarca és superior a la del conjunt del país, tant en aportació al PIB del sector serveis com en volum de població ocupada. El 28,5% del PIB del sector serveis del Baix Llobregat correspon al sector comerç. El 29% de les empreses i el 22% de la població ocupada en aquest sector.

Evolució

L’evolució del comerç en quant creixement de l’ocupació i de les empreses és sensible a l’evolució general de l’economia. Des del 2014 s’observa un creixement constant de la població ocupada i de les empreses registrades en el sector comerç. Aquest any (2016) el creixement de l’ocupació i de les empreses del sector ha superat al del conjunt de l’economia del Baix Llobregat. En l’any de major destrucció d’ocupació i empreses del sector comerç (2009) la destrucció de l’ocupació va ser major en el comerç que en el total de l’economia, en canvi, el descens d’empreses va ser menor en el comerç que en el total de l’economia.

Estructura productiva

D’altra banda, el comerç en el conjunt de l’estructura productiva suposa més del 20% a la comarca en tots els seus components (població ocupada: assalariada i autònoma i en empreses). El 25% de la població autònoma i el 22% de l’assalariada està ocupada en el comerç.

La població ocupada en el comerç a la comarca és de 61.694 persones. Gran part d’aquesta treballa en el comerç a l’engròs (27.754) i en el comerç al detall (27.878). Del total de les empreses registrades en aquest sector (6.252), 3.306 estan dedicades al comerç al detall. El comerç a l’engròs és l’activitat que concentra un major volum de població assalariada (49,8% del total d’assalariats del sector comerç), en canvi la majoria del personal autònom (62,7%) i de les empreses (35,6%) treballa en el comerç al detall. L’activitat de venda i reparació de vehicles de motor és la menys present en el sector comercial del Baix Llobregat no superant l’11% del pes en el conjunt d’elements de l’estructura productiva.

El 30% de la població ocupada en el comerç de la comarca es concentra en tres municipis (Cornellà de Llobregat (14,2%), El Prat de Llobregat (10,3%) i Sant Boi de Llobregat (9,6%). Però si s’observa el pes del comerç en el total de l’ocupació de cada municipi. Pallejà (24,4%), Sant Just Desvern (23,2%) i Molins de Rei (19,4%) són els que concentren un major pes de la seva ocupació en el sector. Martorell (5%), Corbera de Llobregat (6,8%) i Sant Esteve Sesrovires (7,4%), en canvi, són els municipis on el comerç presenta menys representació en el conjunt de la seva ocupació.

Nota comerc 2016

Microempreses

Les empreses del Baix Llobregat són majoritàriament microempreses (tenen menys de 10 treballadors). En el sector comerç aquest tret és encara més destacable. El 87% de les empreses ocupades en comerç són de menys de 10 treballadors (Begues, Vallirana, Corbera de Llobregat, Martorell i Olesa de Montserrat són els municipis on les microempreses tenen més pes). Per activitats, són les de comerç al detall i les de venda i reparació de vehicles de motor les que tenen un major percentatge de microempreses (93% i 90% respectivament). Amb tot i això el volum de microempreses del comerç en el conjunt de Catalunya és un 3% superior al del Baix Llobregat.

D’altra banda, l’11,1 % de les empreses de comerç tenen entre 11 a 50 persones ocupades al Baix Llobregat. Només 12 municipis tenen un percentatge major d’aquest tipus d’empreses. Sant Just Desvern, Castellví de Rosanes, Pallejà, Sant Joan Despí i la Palma de Cervelló són els municipis on les empreses d’entre 11 a 50 treballadors tenen més pes.

I el 2,2% de les empreses del comerç tenen entre 51 a 500 persones ocupades. Només set municipis tenen més percentatge d’empreses d’aquesta grandària. Santa Coloma de Cervelló, Sant Just Desvern, el Prat de Llobregat i Cornellà de Llobregat, són els municipis on les empreses d’entre 51 a 500 treballadors tenen més pes.

Les empreses del comerç registrades a la comarca amb més de 500 persones són gairebé inexistents a la comarca. Només Sant Joan Despí i el Prat de Llobregat registren empreses amb aquesta grandària.

Empreses que més facturen

El Sistema d’Anàlisis de Balances Ibéricos (SABI) facilita les dades de facturació de les principals empreses del sector comerç al Baix Llobregat. L’empresa de venda d’automòbils és la que més factura al Baix Llobregat són les empreses de comerç a l’engròs les que més facturen en global.

Evolució del sector i impacte de la crisi

L’evolució del comerç en quant creixement de l’ocupació i de les empreses és paral·lela a la del conjunt de l’estructura productiva de la comarca. De 2005 a 2008 tant el conjunt de la comarca com en el comerç s’observa un creixement de la població ocupada. Tot i que aquest creixement és més intens en el total de la població ocupada (+9%) que en el comerç (+0,6%).

El 2008 suposa un punt d’inflexió en el creixement de l’ocupació. Tant en el total de l’economia productiva de la comarca com en el sector comerç la destrucció de l’ocupació es fa palesa (respecte el 2008, el 2009 registra un descens de més del 8% de la població ocupada).

El 2013 és l’any amb menor ocupació registrada en el sector comerç de la sèrie observada (2005-2016), i és a partir de 2014 que comença l’etapa de creixement de l’ocupació tant en el conjunt de l’estructura productiva com en el comerç. El 2016 registra un major increment de l’ocupació en el sector comerç (3,5% més d’ocupació que en el 2015) que en el conjunt de l’ocupació de la comarca (+3,3%).

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix