Front comú per exigir millores a la xarxa de Rodalies i els soterraments

Imprimeix

Els ajuntaments de Montcada i Reixac, L’Hospitalet i Sant Feliu de Llobregat, acompanyats per l’alcaldessa de Barcelona i el secretari d’Infraestructures de la Generalitat, Ricard Font, han realitzat aquest matí un acte reivindicatiu.

 

Les alcaldesses de Montcada, Laura Campos, i L’Hospitalet, Núria Marín, i l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, han estat acompanyats del secretari d’Infraestructures de la Generalitat, Ricard Font, i la presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ada Colau, que han reivindicat millores en la xarxa de Rodalies i els soterraments dels passos a nivell de les tres ciutats.

Els tres alcaldes han agafat un tren a Montcada i Reixac i han viatjat fins a Sant Feliu de Llobregat –segons informa l’ACN- per deixar palès les mancances que pateixen dia a dia els seus veïns. Han denunciat els reiterats incompliments per part del govern espanyol i han reclamat inversions “reals” per garantir la seguretat, millorar la freqüència de pas i un servei de qualitat.

Els tres edils

A través d’aquest acte reivindicatiu, els tres municipis han volgut deixar palès quina és la situació que viuen els usuaris de Rodalies dia a dia. Entre d’altes, han denunciat que tenen estacions que no son accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, que no està garantida la seguretat, que no es compleixen els horaris i, un cop més, que els veïns han de creuar passos a nivell que “estan costant vides”, tal com han recordat Campos i San José. L’alcaldessa de l’Hospitalet ha denunciat que la xarxa de Rodalies és “del segle XIX” i ha exigit tenir una del segle XX. En el cas de la seva ciutat, ha reclamat l’intercanviador a l’estació de la Torrassa i el soterrament de les vies “per evitar els conflictes de seguretat”. En el cas de Montcada, Campos ha recordat que fins a 166 persones han mort atropellades a les vies del tren, quatre de les quals aquest 2016, i per això ha considerat que posar fre a aquesta situació hauria de ser la prioritat del govern espanyol i no pas “projectes faraònics”. En aquest sentit, ha denunciat que no han rebut la contraproposta que el Ministeri de Foment es va comprometre a enviar abans del 31 de maig després de la primera reunió del grup de treball que ha de culminar amb una partida per al soterrament de la R2 a Montcada i Reixac als pressupostos del 2017. Davant d’aquest incompliment, Campos ha anunciat que tant l’Ajuntament com la Plataforma Tracte Just-Soterrament Total entomen “la mobilització al carrer”. Per la seva part, l’alcalde de Sant Feliu ha denunciat que el pas a nivell que hi ha uns 100 metres de l’estació de Sant Feliu és “el punt més negre de la ciutat” i per això ha dit que reclamar el seu soterrament i millores en la xarxa és una reclamació “obvia i justa”. “Estem parlant de vida”, ha afirmat. Ha dit també que amb actes com el d’aquest dimecres es demostra que la mobilització és “unànime i unitària”, com ha assegurat que també ho és i ho serà la negociació. San José ha assegurat que tindran “persistència i constància” i que no s’aturaran. Ha exigit als partits polítics que demà inicien la campanya electoral que reivindiquin “prioritàriament Rodalies”, la inversió en la xarxa metropolitana i que, quan s’hagin de debatre els pressupostos generals de l’Estat, es mantingui aquesta unitat per exigir inversions “suficients” per la xarxa i partides per fer efectius els soterraments. “Estarem al davant i units”, ha asseverat.

Els tres municipis han comptat en aquest acte amb el suport de la Generalitat i de l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona. En primer lloc, Font ha destacat la “unitat d’acció” en aquest assumpte, que ha dit que ha de continuar “sent inequívoca” en el futur. Ha denunciat que la darrera inversió en la xarxa ferroviària a Catalunya es va fer fa 40 anys i ha criticat l’incompliment reiterat dels plans de Rodalies, les inversions i els convenis amb els consistoris. Per això, ha dit que el que cal és posar sobre la taula una “agenda clara d’inversions” per aconseguir velocitat comercial, freqüències de pas adequades, estacions accessibles i resoldre les “cicatrius històriques” als diferents municipis per tal que els usuaris puguin deixar de ser “herois” en l’ús del servei. Font ha assegurat que el compromís del Govern és “inequívoc” i ha exigit al govern espanyol “inversions clares i inequívoques”. “S’ha de passar de les bones paraules, dels plans i dels pressupostos incomplets”, ha afegit. Per últim, la presidenta de l’AMB i alcaldessa de Barcelona ha assegurat que les reclamacions que estan fent són “de sentit comú i justícia” i ha reivindicat que no es tracta d’un problema de diners ja que aquests “hi són” gràcies als impostos que paguen els ciutadans. “No només demanem sinó que exigim que les infraestructures es dignifiquin de manera immediata”, ha declarat. Colau ha insistit que tenir un servei adequat és de justícia per tal de garantir el dret al transport i la mobilitat, que també ha de servir per reduir l’ús del vehicle privat i, en tercer lloc, perquè ha dit que “ja n’hi ha prou de tenir municipis de primera i de segona”. L’alcaldessa ha explicat que no volen ser una capital “arrogant” sinó que volen ser un municipi “germà” i en “condicions d’igualtat” amb els municipis del voltant. “Unes Rodalies dignes han de ser una realitat i no podem esperar més”, ha declarat. Ha acusat les institucions de ser “injustes, miops i ineficaces”, ja que ha destacat que les infraestructures són “bàsiques per al desenvolupament econòmic del país”, per la qual cosa són necessàries per sortir de la crisi econòmica. Ha finalitzat dient que com a presidenta de l’AMB i alcaldessa de Barcelona estarà al costat dels alcaldes “tantes vegades com calgui” per fer front comú “més enllà dels colors polítics”, un front comú que ha assegurat que és “imparable”. Així, ha alertat al futur govern que surti de les eleccions estatals del 26 de juny que trobarà un territori “més unit que mai” i “més inflexible que mai”. “Quan surti el nou govern no ens aturarem i no pararem fins que les millores a Rodalies siguin una realitat”, ha exclamat.

Totes aquestes declaracions s’han fet durant un acte conjunt davant de l’estació de Rodalies de Sant Feliu de Llobregat. Els alcaldes han estat acompanyats de membres de les diverses plataformes que a cada municipi reclamen millores a la xarxa i els soterraments. En finalitzar l’acte, tots ells s’han acostat al pas a nivell que hi ha al costat de Sant Feliu de Llobregat per fer visible la situació que denuncien.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Feliu de Llobregat