El cas Inipro esquitxa l’Ajuntament de Viladecans

Joaquín Guerrero va presentar la seva dimissió com a primer tinent d’alcalde i també va renunciar al càrrec de primer secretari del PSC local acusat de presumptes delictes d’alteració de subhastes en concursos públics i tràfic d’influències entre d’altres.

Els casos de presumpta corrupció han arribat al Baix Llobregat poques setmanes abans de la celebració de les eleccions generals espanyoles. A l’Ajuntament de Viladecans es va viure recentment un alt grau d’agitació institucional amb el cas Inipro, empresa arrelada al municipi baixllobregatí. La primera ‘víctima política’ ha estat el seu primer tinent d’alcalde, Joaquín Guerrero, que va presentar la dimissió al càrrec que exercia al consistori municipal així com la renúncia com a primer secretari del PSC local.

Els fets es remunten al passat 4 de maig quan membres de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona van irrompre en les dependències de l’Ajuntament de Viladecans per ordre de Joaquín Elías Gadea Francès, jutge del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona. L’objectiu era recollir informació de contractes públics firmats amb l’empresa Iniciativas y Programas (Inipro), amb seu a Viladecans, que la relacionaven amb el cas que afecta l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona. Els agents es van personar a l’oficina de contractació del consistori demanant parlar amb el tinent d’alcalde de Presidència i Espai Públic, Joaquín Guerrero, i li van reclamar accés a diversos expedients -quatre administratius- i documentació relativa a una contractació laboral temporal vinculats amb l’empresa viladecanenca. A més, els agents també van registrar la seu de l’empresa que es dedica al sector dels serveis socials.

foto2

En llibertat provisional

Després de ser detingut i prendre-li declaració, el titular del jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona va deixar en llibertat provisional al primer tinent d’alcalde de Viladecans, Joaquín Guerrero. També van quedar en llibertat als empresaris Ricard Campàs –un dels administradors d’Inipro- i Enrique Miró -responsable d‘Itinere, una de les filials d’Inipro-. El jutge els acusa dels presumptes delictes d’alteració de subhastes en concursos públics i tràfic d’influències, entre d’altres, segons informacions el TSJC. Com a mesures cautelars, tots tres han de comparèixer mensualment al jutjat, tenen prohibit sortir del territori i se’ls ha retirat el passaport.

foto5

Doble renúncia

Els fets van precipitar que el primer secretari del PSC Viladecans, Joaquín Guerrero, presentés la seva dimissió al seu càrrec en la comissió executiva local de l'agrupació socialista del municipi baixllobregatí. Guerrero va manifestar el caràcter personal de la seva renúncia, desmarcant-se dels fets que van tenir lloc a la ciutat, ja que va prendre aquesta decisió, segons ell, sense esperar a l'aute d'apertura del judici oral, és a dir, a què hagués una vista on es poguessin aclarir els fets. "Amb aquesta decisió tinc l'objectiu de no perjudicar la imatge del PSC Viladecans, així com la de l'acció del Govern municipal", va manifestar Guerrero. Prèviament, havia presentat la seva renúncia a l'acta de regidor de l'Ajuntament de Viladecans, davant l'alcalde i el grup municipal socialista, que la va acceptar.


En un comunicat, el PSC de Viladecans va fer públic el seu agraïment per la feina feta al capdavant de la comissió executiva local, així com “la seva generositat política, conscients de l'impacte mediàtic en la imatge del PSC de Viladecans pels fets succeïts”. Fins al pròxim congrés del PSC, l'agrupació socialista local serà dirigida per una comissió gestora.

Forcen un Ple extraordinari

Els grups de l’oposició (PPC, C’s i Guanyem-CAP) es van afanyar a demanar un Ple extraordinari obert a la ciutadania després que l’alcalde, Carles Ruiz, no donés les explicacions necessàries, segons aquests, i es limités a lliurar un comunicat en una junta de portaveus que es va convocar amb caràcter d’urgència el mateix dia de la intervenció policial.

Un Ple extraordinari que es va celebrar el passat 19 de maig a l’Auditori Pablo Picasso, on l’alcalde, Carles Ruiz Viladecans va anunciar la creació d’una comissió de seguiment dels fets succeïts el passat 4 de maig. L'alcalde va donar “màxima prioritat” al Pla de Transparència municipal que s'està elaborant i va recordar que “les polítiques de transparència són un dels quatre eixos centrals del Pla d'Acció Municipal del nostre mandat i que, per tant, serem absolutament ferms en la defensa i aplicació d'aquests principis”. El Ple Extraordinari es va convocar a fi de donar compte al consistori de la renúncia de les funcions de regidor de Joaquín Guerrero i donar explicacions dels fets succeïts a l'Ajuntament.

pleextraordinari

Portaveus dels grups polítics amb representació municipal

Verònica Arasil (PSC-PM)

“Entenem que davant dels fets succeïts la ciutadania ens demani responsabilitat i explicacions, i les donarem. Entenem que desconfí del treball realitzat, i davant d’això treballarem més que mai. Entenem que es dubti de la nostra paraula, i aquest tema ho afrontarem. El nostre grup continuarà treballant encara amb més fermesa, amb més humilitat, renovant la nostra vocació i amb un compromís encara més exigent”

Carolina Torres (Ciutadans)

“Estarem vigilant totes les informacions sobre la investigació que s’està duent a terme amb la seguretat i confiança que s’arribi fins al final. Desitgem que les investigacions es desenvolupin amb la màxima celeritat possible i exigim que l’Ajuntament col·labori amb la investigació de forma transparent, completa i ràpida. A més demanem que qualsevol membre de l’equip de govern que sigui investigat dimiteixi del seu càrrec. Volem una comissió d’investigació sense membres de l’equip de govern”

Bàrbara Lligadas (ERC-AM)

“Creiem que hi ha tres maneres de fer política. D’una manera decent, d’una manera sense escrúpols i d’una manera il·legal. A Viladecans estem acostumats, fa temps, al segon tipus i que estem denunciant des de fa temps. La lluita contra les coses que no es fan bé va de llarg, i per això quan vam veure el cas Inipro i Educare XXI vam observar que es podia haver traspassat la frontera del segon tipus de fer política per entrar a la tercera. Així doncs per responsabilitat política ho vam denunciar. Volem que hi hagi una clàusula on empreses que han estat condemnades en els jutjats no treballin per a Viladecans”

Josep Padilla (PPC)

“La dimissió de Joaquín Guerrero vol posar el punt final a un tema que només acaba de començar. Hem auditat el període del 2008 al 2014 i l’empresa Iniciativas i Programas va rebre adjudicacions en 88 ocasions en les juntes de govern que va presidir l’actual alcalde, pujant a un import de més de 7,6 milions d’euros. Volem la màxima transparència i voluntat política. Demanem que un representant de cada grup polític municipal tingui representació en la taula de contractació, i que l’adjudicació de contractació i pròrroga torni al Ple”

Eduard Tobaruela (Guanyem Viladecans-CAP)

“Exiguim que es revisi tots els expedients de contractes menors que intervingui Inipro, Gallets, Initere i Educare XXI perquè no exigeixen cap tipus de procediment de contractació. Exigim que es publiquin al web municipal trimestralment tots els contractes menors amb els seus imports i adjudicataris. La ciutadania de Viladecans demanda la màxima transparència possible”

Mª Purificació González (Viladecans, sí es pot)

“Ens va sorprendre molt que una empresa guanyés tants concursos a la nostra ciutat. Així doncs, per a Inipro, l’Ajuntament de Viladecans era un extraordinari client, ja que va rebre més de 20 milions d’euros (7,6 Inipro i 13 Educare XXI) des del 2008 al 2014. Això significa més del 10,20% del pressupost total del 2016. Estem satisfets que hagi vingut la Guàrdia Civil, a veure si neteja aquest poble”

José Luis Atienza (ICV-EUiA)

“Nosaltres formem part de l’equip de Govern, però no tenim les competències respecte als fets succeïts. Des de la nostra formació política, no creiem just acusar a persones sense un judici i creiem amb la presumpció d’innocència. Volem saber la veritat, les raons i les proves que han provocat la renúncia del primer tinent d’alcalde. Ens interessa saber la dimensió del tema”

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix