Cervelló anirà a les urnes els propers 7 i 8 de maig

El Ple de l’Ajuntament va aprovar una consulta popular per decidir l’ampliació o no de la pedrera d’El Telègraf.

El Ple de l’Ajuntament de Cervelló va aprovar la iniciativa institucional per a la convocatòria d’una consulta popular per possibilitar una futura ampliació de l’activitat d’extracció d’àrids i graves a la pedrera d’El Telègraf ubicada al terme municipal de la població baixllobregatina. L’acord va ser aprovat per 8 vots a favor (4 del PSC-M’estimo Cervelló a manca d’una regidora, 2 de CiU, 1 de Cervelló, Ara sí es pot, i 1 de Ciutadans) i 4 en contra (ERC).

La consulta pretén recollir l’opinió dels ciutadans de Cervelló sobre la pedrera i està previst que es faci el cap de setmana del 7 i 8 de maig, Durant aquests dos dies s’instal·laran unes urnes -dues segons fonts municipals- davant del consistori perquè els veïns i veïnes -a partir dels setze anys- puguin respondre si estan d’acord amb la modificació del Pla General d’Ordenació Urbanística Municipal per possibilitar l’ampliació de la pedrera o al contrari. El pronunciament que en resulti es considerarà l’expressió majoritària de la voluntat popular sempre i quan la participació en el procés superi el 15% i el resultat sigui com a mínim d’un 50% del posicionament en un sentit o altre.

NO A LAMPLIACIO DE LA PEDRERA 041 1 copia

Plataforma en contra

Amb la notícia de l’ampliació de la pedrera d’El Telègraf va néixer una plataforma ciutadana, Cervelló sense Pedres, que té com a objectiu aturar la construcció de noves pedreres en el terme municipal. Segons el manifest de la plataforma: Cervelló Sense Pedreres ens oposem a aquest projecte que impacta en 27 hectàrees enmig d’un espai natural d’alt valor ecològic i zona protegida per diferents normatives europees, estatals i catalanes, com són Xarxa Natura 2000, els Plans d’Especials Interès Natural (PEIN) i les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).A més, els veïns i veïnes ja patim des de fa massa temps aquesta zona sobreexplotada de pedreres i les seves conseqüències: trànsit intens de camions, contaminació atmosfèrica, sorolls de voladures i l’impacte visual, que en aquesta nova pedrera arribaria fins a Avinyó Nou.”

plataformacopia

D’altra banda, Isabel Belmonte, regidora de Benestar Social, Igualtat, Promoció a la Sanitat i Cooperació i membre del grup municipal ‘Cervelló, ara sí es pot’ assegura que “que la consulta tindrà un caràcter vinculant perquè és el pacte que van arribar les dues formacions polítiques que formen l’equip de govern. Nosaltres, des de Cervelló, ara sí es pot, van forçar a l’alcalde a fer la consulta popular tot i que el PSC tenia els vots suficients, amb el suport de Convergència, per aprovar l’ampliació de la pedrera”. Segons Belmonte, l’objectiu de la plataforma Cervelló sense Pedres, la qual forma part el seu partit, és “aconseguir que votin el 15% de la població. És a dir, una mica més de 1.100 persones de les més de 7.200 que tenen dret a vot. El nostre objectiu és mobilitzar el màxim de persones perquè la consulta sigui neta i participativa, que obligaria al govern actual, en el cas que surti no, a descartar la possibilitat d’ampliació”. A més, la regidora considera que la promesa de l’empresa d’aportar 200.000 euros durant els propers anys “és insuficient per destinar-los a educació i benestar social. Nosaltres pensem que la protecció de la natura i de la fauna que dóna un valor afegit al nostre municipi està per davant de tot. No volem hipotecar el futur dels nostres fills.”

Resposta de l’alcalde

José Ignacio Aparicio, alcalde de Cervelló, ha deixat bé clar que “si haguéssim volgut aprovar l’ampliació de la pedrera s’hauria fet en el Ple perquè teníem el suport de Convergència. Però hem considerat que una consulta popular és la millor manera de saber l’opinió de la ciutadania”. Aparició té clar que “l’equip de govern no té un posicionament respecte a aquest tema, ja que no el portàvem en el nostre programa electoral” i afegeix que “la consulta serà a través de la Llei de Consultes que ens garanteix la legalitat.”

Com alcalde de Cervelló, José Ignacio Aparicio, veu aspectes en contra però també altres a favor de l’ampliació de la pedrera: “Com a ciutadà fer un forat en un tros de terra no agrada ningú i perjudica l’espai natural del nostre entorn i tot el que comporta”. D’altra banda, pensa que el municipi sortiria beneficiat per les concessions que fa l’empresa si finalment se signa el conveni: “L’empresa es compromet a cedir terrenys forestals de la seva propietat situats a la vall de Sant Ponç. A més faria un pla de prevenció d’una bassa d’amfibis a l’avenç d’en roca (senyalització i facilitat d’accessos), realització d’un programa de seguiment via GPS de l’àliga cuabarrada, manteniment de pistes, la signatura d’un conveni entre l’empresa i l’ajuntament per la neteja de les franges dels camins de protecció contra els incendis per aturats del municipi”. A més, segons l’alcalde, l’empresa es compromet a aportar una quantitat de diners per a “temes mediambientals i d’educació durant la vida de la pedrera per valor d’uns 198.000 euros. Una inversió que ja es feia fins al 2010, però el conveni es va exhaurir i no es va renovar. D’aquesta manera es podria recuperar aquesta inversió”. Aparicio també explica que l’empresa també es comprometria “en participar en les diverses activitats culturals i esportives que se celebren a Cervelló i, per llei, aplicaria mesures compensatòries del que pogués genera la pedrera.”

alcaldecopia

Finalment, l’alcalde té molt clar que “si finalment surt una opció o altra a la consulta popular, el grup municipal de PSC es compromet a votar en el Ple el que hagi decidit la ciutadania. Això sí, s’ha de complir uns paràmetres com un 15% de participació i un 50% de posicionament perquè considero que és el més correcte. En cas contrari, el PSC decidirà que farà finalment.”

Àrea afectada

La modificació proposa que la superfície de 27,54 hectàrees actualment classificada com zona forestal dins de l’espai d’interès natural ‘Muntanyes de l’Ordal’ passi a classificar-se com zona extractiva. La classificació de tal sòl permetria la futura ampliació de la pedrera El Telègraf, actualment emplaçada en una finca confrontant, prèvia obtenció dels permisos i autoritzacions oportunes per a exercir l'activitat d'extracció d'àrids i graves que desenvolupa en l'actualitat l’empresa Pedrera de l’Ordal.

mapa copia

L'àrea afectada per la modificació puntual s'ubica entre dues pedreres, una en explotació actualment, i s’intervindria com a màxim en unes 12,6 hectàrees. L'ampliació de les activitats no representaria un increment de l'activitat extractiva sinó la continuïtat d'una explotació establerta des de fa molts anys en el territori, ja que existeix activitat extractiva històrica implantada i integrada des del 1957. La proximitat a l’antiga explotació farà possible la utilització dels mateixos equips de procés i serveis generals, evitant la necessitat d’una nova ocupació de l’espai per acollir-los. Les finques afectades disposen dels necessaris recursos miners i per la seva orografia, ubicació i característiques permeten l'extensió de l'actual activitat extractiva, sense grans dificultats i amb relatiu impacte mediambiental i visual.

Redacció / Fotos: Cervelló sense Pedres-Ajuntament Cervelló

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix