Saps quant cobra l’alcalde o alcaldessa del teu municipi?

Imprimeix

La nova llei de Reforma i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) ha condicionat a la baixa els sous d’un nou mandat que es va iniciar el juny passat.

El passat més de juny es va encetar una nova legislatura en els trenta ajuntaments del Baix Llobregat amb la constitució d’aquests. Posteriorment, es van aprovar les retribucions i indemnitzacions dels nostres representats municipals per als pròxims quatre anys. La Premsa del Baix ha volgut donar a conèixer als seus lectors, en un ampli reportatge, quins són les retribucions dels polítics, especialment dels alcaldes i alcaldesses, després de l’aplicació de la llei de Reforma i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) que ha provocat un descens en les nòmines respecte a l’anterior mandat.

Uns sous que s’estableixen en funció del nombre d’habitants del municipi així com de la dedicació (exclusiva o parcial) de l’alcalde o alcaldessa en la seva població. Altres variables a tenir en compte són les diferents possibilitats que tenen aquests de tenir més ingressos per altres conceptes. És el cas de tenir un càrrec electe a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, a la Diputació de Barcelona, al Consell Comarcal del Baix Llobregat o realitzant casaments.

Amb un sou

La nostra publicació ha pogut comprovar que, com a norma majoritària, els alcaldes i alcaldesses baixllobregatins tenen un sou fix pel seu càrrec sigui per dedicació exclusiva o a mitja jornada -desenvolupen una activitat professional paral·lela-.

En el cas de Sant Feliu de Llobregat, el sou de l’alcalde Jordi San José (ICV-EUiA) és de 3.941,28 euros mensuals amb les seves pagues (un sou que està congelat des de 2011). A Esparreguera, el socialista Eduard Rivas, té assignat 55.000 €. Una retribució igual al dels anteriors dos mandats (des del 2007 no ha variat). Mentre, l’alcaldessa d’Olesa de Montserrat, cobrarà anualment 45.000 euros pel seu treball exclusiu al consistori (el mateix que a l’anterior mandat). La nova alcaldessa de Sant Esteve Sesrovires, la republicana Carme Rallo, ha vist disminuït en 2.000 euros de la seva nòmina i percebrà un total de 43.000 euros, mentre que l’alcalde de Collbató, Miquel Solà (ERC), rebrà -pel seu treball en exclusivitat- una assignació mensual de 2.250 euros bruts.

D’altra banda, l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz (PSC) també és un dels afectats per l’LRSAL com a molts dels seus homòlegs. Per la qual cosa ha vist disminuïda la seva nòmina anual en 6.000 euros. Abans cobrava 72.889,04 euros i la quantitat actual a l’any serà de 65.000 €. És el cas també del pratenc Lluís Tejedor (ICV-EUiA), que cobra actualment 65.000 euros anuals (abans 70.000€). Les reduccions també han arribat a Sant Just Desvern i Gavà. Josep Perpinyà (PSC), actual president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, cobrarà 50.000 euros (reducció de 9.000€ ). Mentrestant, la retribució anual de l’alcaldessa, Raquel Sánchez (PSC), passa dels 68.000 euros als 55.000, un 20% menys.

A Castelldefels, l’ecosocialista Candela López tindrà una retribució de 63.099,73 euros, lluny dels 66.420,77 euros que cobrava el seu antecessor (la rebaixa ha estat del 5%). De fet, el popular Manuel Reyes va renunciar perquè cobrava el sou com a diputat al Parlament de Catalunya. Mentrestant, a Sant Climent de Llobregat, el convergent Isidre Sierra, rebrà 22.000 euros bruts anuals, que ja és el que percebia l’anterior legislatura. A Torrelles de Llobregat, Ferran Puig (CATT), tindrà una assignació mensual bruta per 14 pagues de 2.285,71 € (la mateixa que els darrers quatre anys). L’alcalde d’Abrera, Jesús Naharro, és un 20% menys que la seva retribució que li correspondria per nombre d’habitants. El socialista tindrà una nòmina de 41.654,45 € (igual que l’anterior mandat).

Una de les primeres mesures del nou equip de govern a Pallejà ha estat la reducció de les retribucions que percebran també provocada per la Reforma i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL). En el seu conjunt, la despesa que suposaran a les arques públiques els càrrecs electes serà un 20% menor que la de l'anterior equip de govern. En aquest sentit, un dels aspectes destacats és la reducció del sou de la nova alcaldessa, Ascensión Ratia (EP), qui rebaixa fins a 13.838,68 € bruts anuals el que percebia l'anterior alcalde i que, d'aquesta manera, passarà a cobrar un 32% menys. El seu sou és de 29.500 euros bruts anuals per dedicació completa.

En el cas d’Antonio Poveda (PSC), alcalde de Sant Joan Despí, la rebaixa salarial ha estat del 17%. A l’anterior mandat cobrava 66.230 euros bruts anuals i a l’actual, 55.000 €. Segons l’Ajuntament, el sou net aproximat és de 2.650 euros mensuals. Mentrestant, a Cervelló el nou alcalde José Ignacio Aparicio (PSC) té assignat 39.600 euros anuals (l’exalcalde Jesús Arévalo percebia 45.000 € anuals més 2.920,68 € per triennis del seu treball com a funcionari). I a Cornellà de Llobregat, el socialista Antonio Balmón guanya un total de 71.604,40 euros, el mateix sou que els anteriors dos mandats. Tot i que no arriba al sostre salarial màxim per llei és l’alcalde de la comarca que més cobra per realitzar les seves funcions en exclusivitat.

Els sous d’altres alcaldes són els següents: la socialista Lluïsa Miret (alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, 68.482 euros anuals (un 2% menys-), Joan Borràs (alcalde del Papiol d’ERC, únic càrrec amb dedicació completa amb un sou de 36.280 € (abans 39,280 €). A Vallirana, l’alcaldessa Eva Martínez (PSC) té la dedicació exclusiva i un sou brut de 3.342,61 euros per catorze pagues (46.796,54 euros). Cal destacar que aquest sou representa una baixada del 7,5% sobre el sou anterior.

A Martorell, Xavier Fonollosa (CDC), desenvoluparà la seva tasca d’alcalde a temps parcial per la qual cosa cobrarà igual que el primer tinent d’alcalde, és a dir, 21.700 euros. També ho farà Joan Carles Almirall (CDC) a Castellví de Rosanes, que rebrà 16.000 euros bruts anuals (-3.420 € que el seu antecessor). Una part del seu sou queda cobert amb una subvenció que es rep de la Generalitat.

A la Palma de Cervelló, Begues i Santa Coloma de Cervelló són l’excepció que trenca la norma, ja que són els tres únics municipis baixllobregatins on el seu alcalde/ssa han vist incrementat el seu salari. En el cas de la primera població, Xavier González (LPSE) tindrà una retribució de 35.000 euros brus anuals (abans era de 33.000 €). Fonts municipals han matisat que des del 2007 no el sou estava congelat. D’altra banda, el Ple de l’Ajuntament de Begues va aprovar una pujada del 5% en el salari de l’alcaldessa, la convergent Mercè Esteve. Així, actualment cobra 44.534 euros anuals. ISanta Coloma de Cervelló, l’ecosocialista Gerard Segú té una remuneració de 36.050 € bruts anuals (a l’anterior mandat era de 34.127,80 €).

Indemnitzacions per assistència

A Sant Andreu de la Barca, Corbera de Llobregat i Esplugues de Llobregat els seus alcalda/sses no tenen un sou fixo, ja que cobraran mitjançant indemnitzacions per assistència a diversos òrgans municipals i, per tant, no cotitzaran a la Seguretat Social i no rebran pagues extres però sí s’aplicarà l’IRPF. El santandreuenc, Enric Llorca (PSC), cobrarà per assistència al ple (141 euros), junta de Govern Local (705€) i comissió informativa (150€) mensuals ­–segons el departament de comunicació de l’Ajuntament-. La seva retribució mensual estarà marcada en funció de la periodicitat de l’assistència a aquests òrgans municipals.

D’altra banda, les retribucions de l’alcaldessa de Corbera de Llobregat durant l'anterior mandat van ser de 46.920€ bruts l'any (enguany s’ha fixat 45.000 €). Amb Montserrat Febrero (ERC) al capdavant de l’equip de govern, no tindrà un sou fixe durant el mandat de dos anys i cobrarà només per assistència a Plens (300€) i a Juntes de Govern (400€).

Així mateix, el Ple d’Esplugues de Llobregat va aprovar el juliol passat un sou de 55.000 € bruts anuals per l’alcaldessa Pilar Díaz. Finalment, la socialista ha renunciat a la retribució municipal per continuant cobrant com a portaveu del grup PSC-CP a la Diputació de Barcelona amb una assignació pel seu càrrec -en dedicació exclusiva- de 5.669,22 euros mensuals (79.369,08€ anuals). Díaz també percebrà una indemnització per assistir, segons fonts municipals, al Ple Municipal (406€).

Sense retribucions

Dos dels trenta alcaldes o alcaldesses baixllobregatins trenquen la norma habitual perquè no perceben cap tipus de sou o indemnitzacions per la tasca que estan desenvolupant als seus consistoris respectius -segons fons municipals-. Es tracten de Joan Ramon Casals, alcalde de Molins de Rei, i Oriol Junqueras, alcalde de Sant Vicenç dels Horts.

Des que és alcalde de Molins de Rei, el convergent Joan Ramon Casals ha renunciat a percebre cap tipus de sou de l’Ajuntament -li correspon 52.000€-, ni tampoc percep cap indemnització, dieta per assistència als plens, comissions informatives o juntes de portaveus. A més, Casals va renunciar, des que n’és membre, a les dietes que té dret a percebre per assistències al Consell de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Actualment, els seus ingressos són de 49.000 € bruts anuals, que percep per la seva tasca com a Secretari Executiu de Territori i Política Municipal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). No rep cap altre tipus d’ingrés, ni privat ni públic. D’altra banda, el republicà Oriol Junqueras té una remuneració del diputat al Parlament de Catalunya amb 7.300,60€ mensuals (Assignació 2.653,08€, complement per càrrec 3.104,29€ i indemnització per despeses i viatges 1.543,23€). Tampoc cobra per indemnitzacions d’assistència als diferents òrgans municipals de l’ajuntament.

Adjuntem un document amb l'escala salarial a les diferents intitucions comarcals i metropolitanes.

Redacció / Foto:LPdB