ERC-EV-IxG responsabilitza l’alcaldessa de Gavà Raquel Sánchez de “subvencions irregulars per a l’ocupació”

Imprimeix

Un informe de l’Oficina Antifrau considera “nul de ple dret” el sistema de subvencions de l’Ajuntament per a la contractació de persones desocupades, aprecia conductes “que atemptarien contra la integritat del sector públic” i, segons el grup municipal, haurien beneficiat l’entorn del PSC.

Una vegada que que ERC-Els Verds-Indepedents per Gavà ha pogut analitzar l’informe de l’Oficina Antifrau referent a la seva investigació sobre les subvencions a l’ocupació atorgades el 2013 per l’Ajuntament de Gavà, que considera nul·les de ple dret, el seu portaveu Andreu Pérez Lorite afirma, en un comunicat, que “més enllà de les responsabilitats administratives o jurídiques que l’Oficina Antifrau pugui decidir o no traslladar a instàncies superiors, entenem que hi ha una doble responsabilitat política de l’actual alcaldessa i cap de llista del PSC Raquel Sánchez: la primera, i més greu, per haver estat en aquella època la tinent d’alcalde directament responsable del procediment de subvenció que l’Oficina Antifrau ha qualificat d’il·legal. I la segona, ha estat l’intent de l’equip de govern d’impedir al nostre grup l’accés a aquesta documentació oficial”. Per tot això, el portaveu del grup d’ERC-EV-IxG considera que aquesta dura amonestació de l’Oficina Antifrau “qüestiona greument Raquel Sánchez com a candidata a l’alcaldia. Gavà és mereix un Ajuntament que practiqui el bon govern i la transparència de veritat, no la propaganda partidista pagada per tots els veïns de la ciutat, ni uns governants que incompleixen les lleis.”

Programa “6+6”

L’inici de l’afer comença el mateix el 2013, quan Andreu Pérez Lorite va qüestionar al ple municipal algunes concessions de subvencions dins el programa conegut com “6+6” destinat a empreses, a partir dels diners procedents de l’AMB, i que afavoririen persones vinculades al PSC. Posteriorment l’Oficina Antifrau va actuar investigant aquestes subvencions, i durant el procés ha inclòs altres casos, així com el mateix procediment aplicat en tots ells.

Un cop va ser conegut que l’Oficina Antifrau havia enviat a l’Ajuntament de Gavà aquest informe, el grup d’ERC-EV-IxG va demanar-lo per escrit, però el Govern municipal ho va denegar. Però finalment l’ha aconseguit després de reclamar-lo al darrer ple, tot recordant que l’Ajuntament no pot impedir l’accés dels grups municipals a informació oficial, com és el cas.

Desqualificació del govern municipal

L’informe de l’Oficina Antifrau desqualifica jurídicament i amb molta duresa el govern municipal, tant pel procediment general per a la concessió de les subvencions per a l’ocupació, com en especial per quatre subvencions concretes, tres de les quals van ser revocades després que s’iniciessin les investigacions d’Antifrau. Així, l’informe qualifica “d’injustificada interferència de la línia política en l’administrativa” el fet que la instrucció del procediment de concessió de les subvencions correspongués a la Junta de Govern de l’Ajuntament, a més de recordar que la selecció de les persones contractades havia de fer-se segons la normativa de les entitats locals i no pas per les empreses, prèviament seleccionades pel govern municipal. Un mecanisme que permetria, segons Antifrau, “la contractació directa de persones vinculades a l’alcalde o al partit governant de la corporació” municipal, és a dir al PSC.

L’Oficina Antifrau afirma que "les conseqüències que preveu l'ordenament jurídic, de tot el que s'ha exposat fins al moment en el present informe (...) són les més greus possibles previstes en l'ordenament jurídic-administratiu: la nul·litat de ple dret". És a dir, que tot el programa va ser implementat de forma il·legal, segons el grup municipal. A més, en relació a determinades subvencions concedides, l'informe afirma que "s'ha pogut apreciar conductes que atemptarien contra la integritat del sector públic".

Una investigació

L’Oficina Antifrau demana a l'Ajuntament que "investigui i inspeccioni els possibles casos d'ús irregular de fons públics i les conductes oposades a la probitat, contràries als principis d'objectivitat i legalitat".

Redacció / Foto: Arxiu

 

Principio del formulario

Final del formulario