El PSC de Cornellà impedeix debatre al Ple municipal la moció de suport a la consulta del 9 de novembre

Imprimeix

Segons CiU, partit que va presentar la moció, el grup socialista ho ha justificat “escudant-se en l’article 133 del Reglament Orgànic Municipal”.

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Cornellà, en sessió el 19 de setembre, ha determinat per voluntat del PSC, partit amb majoria absoluta al consistori municipal baixllobregatí, evitar que el debat de la moció arribi al pròxim ple de 25 de setembre. La moció a l'Ajuntament de Cornellà ha estat presentada per Convergència i Unió, i demanava el suport a la consulta del 9 de novembre, com tants municipis i entitats estan fent aquests dies. “La moció que s’està presentant a tots els ajuntaments per plens extraordinaris, donada la transcendència d’aquesta, a Cornellà l’alcalde Antonio Balmón no deixa ni debatre-la en un Ple ordinari” afirma Jordi Rosell, portaveu de CiU a l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

Segons el comunicat emés de CiU Cornellà, el PSC ha justificat la negativa del seu grup a tractar aquesta qüestió escudant-se en l'article 133 del Reglament Orgànic Municipal (ROM), que diu que “no es poden presentar mocions sobre assumptes que excedeixin de la competència municipal”. També ha fet referència que el tema del dret a decidir ja es va debatre al ple de març de 2014, a instància d’una moció de CiU per adherir Cornellà a la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat, on finalment l’equip de govern no es va voler adherir. “Confondre l’adhesió a la Taula del Dret a Decidir de la comarca amb posar a disposició la infraestructura per a la consulta del 9 de novembre no té punt de comparació” considera Jordi Rosell. Aquesta no és la primera vegada que succeeix un fet semblant segons CiU, ja que el grup municipal de Convergència i Unió va presentar una moció fa un any per adherir Cornellà al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que també no va ser portada a Ple. També una altra moció per votar l’ingrés de Cornellà a l’AMI (Associació de Municipis per a la Independència) al febrer de 2012, i tampoc va passar de la junta de portaveus, tot i debatre’s l’adhesió a una entitat municipalista. Un altre exemple és la moció d’adhesió al Cornellà Decideix fa uns quatre anys, moviment ciutadà que va aconseguir més d’un 10% de participació en una consulta sobre la independència de Catalunya en una ciutat de gairebé 90.000 habitants.

La moció inclou el compromís de l’ajuntament de “garantir la llibertat individual i el procés democràtic, facilitant tots els recursos i les eines necessàries per fer possible la celebració de la consulta de forma coordinada amb el departament competent del govern de la Generalitat de Catalunya”. Una consulta que es convocarà la setmana que ve emparada en el marc legal de la llei de consultes que el Parlament aprovarà aquest divendres.

El text també explicita el suport al President i el Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i a tots els partits que donen suport a la convocatòria. Així mateix, amb l’aprovació d’aquesta moció, l’Ajuntament també quedaria compromès a encoratjar la participació dels ciutadans. “El PSC segueix girant l’esquena a tot moviment de participació ciutadana, tant si és d’àmbit nacional com la consulta del 9 de novembre, com si es tracta de l’estricta participació dels cornellanencs i cornellanenques com el Cornellà Decideix”.

La moció no ha volgut ser signada per ICV-EUiA, tot i tractar-se de la mateixa moció que en altres municipis, però sí que garantien el vot afirmatiu si s’hagués portat a Ple.

Redacció / Foto: Ajuntament de Cornellà