Els alcaldes de Castelldefels, Sant Feliu i El Prat, sospitosos de cobrar sobresous de l’FMC

També estan implicats l’actual president del Consell Comarcal del Baix Llobregat i regidor de Gavà, Joaquim Balsera, així com els exedils Iván Arcas (Molins de Rei) i Glòria Matas (Torrelles de Llobregat).

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció va denunciar en una roda de premsa els sobresous nets que presumptament havien cobrat quaranta-quatre alcaldes que han format part del comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Segons el jutge, es tracta de retribucions mensuals argumentades com a dietes per assistència a reunions i desplaçaments, el cobrament de les quals podria ser "il·lícit” perquè es rebien fins i tot en períodes d'inactivitat de l'entitat. Entre els alcaldes que estan sota sospita es troba Lluís Tejedor (Prat de Llobregat) -foto-, Jordi San José (Sant Feliu de Llobregat) -foto- i Manuel Reyes (Castelldefels). També hi ha implicats exedils com Ivan Arcas (Molins de Rei), Glòria Matas (Torrelles de Llobregat) i Joaquim Balsera (Gavà).

El col·lectiu va assegurar que els advocats de l'Associació d'Advocats Lliures de Catalunya (ALLAC) estudiaran l'atestat dels Mossos d'Esquadra amb la intenció de reclamar que s'imputi als quaranta-quatre edils investigats, que pertanyen a gairebé tots els colors polítics. La plataforma va assegurar en la roda de premsa, a través de la seva portaveu Mariona Aspachs, que l'atestat de la policia assenyala la incoherència de les quanties percebudes, i apunta que els edils cobraven un sou en funció del càrrec que ocupaven: "si realment estiguéssim parlant de dietes i desplaçaments no s'entén perquè alcaldes de ciutats pròximes a Barcelona cobraven més per exemple que el de Tremp."

Entre els alcaldes socialistes sota sospita hi ha Joaquim Balsera (PSC), exalcalde de Gavà, president del Consell Comarcal del Baix Llobregat i actualmente també regidor a l’Ajuntament, que va cobrar presumptament de la Federació de Municipis de Catalunya un total de 5.720 euros. A la llista ecosocialista (ICV-EUiA) apareixen els noms de l’actual alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, que va percebre presumptament 12.870 euros, així com l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José (3.300 euros) i l’excalcalde de Molins de Rei i actual regidor a l’Ajuntament, Iván Arcas (1.326 euros). L’exalcaldessa de Torrelles de Llobregat per ERC, Glòria Matas, se li atribueixen 1.326 euros, mentre que l’actual edil de Castelldefels, el popular Manuel Reyes, hauria cobrat 5.000 euros. Cal destacar que Lluís Tejedor i Manuel Reyes són actualment vicepresidents de l’FMC, mentre que Jordi San José i Joaquim Balsera exerceixen de vocals. D’altra banda, Iván Arcas i Glòria Matas van formar part de l’antiga direcció de l’FMC entre el 2007 i 2011.

L’alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, ha comentat que “totes les dietes que vaig cobrar les vaig rebre per transferència i vaig pagar els impostos corresponents” i afegeix que “si finalment es comprova que va haver-hi una irregularitat tornaré tots els diners”. D’altra banda, l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, ha explicat davant dels mitjans de comunicació que “les assignacions que han cobrat els alcaldes són legals, però no estaven ben comptabilitzades i no hauria hagut de cobrar quan no vaig assistir a les executives, com a l’agost o a principis del 2012” i s’ha reafirmat dient que “hi ha hagut una mala comptabilització dels diners que hem cobrat, però no se’n pot derivar una acusació de sobresou ni una responsabilitat política. L’honorabilitat dels alcaldes està fora de dubte”. Finalment contempla la possibilitat “retornar els diners que he cobrat sense haver assistit a les executives”. Lluis Tejedor, alcalde del Prat de Llobregat, ha declarat tenir el ple convenciment que ha actuat de manera "absolutament honesta" durant els anys que porta com a vicepresident de la FMC, en la qual treballa en defensa del municipalisme català. L'alcalde demana absoluta "transparència" i mostra total "confiança en la justícia pel que fa a l'aclariment d'aquest tema". Mentre, Joaquim Balsera, president del Consell Comarcal del Baix Llobregat i regidor per Gavà, no ha volgut fer declaracions al respecte a la nostra publicació.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
168

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix