ICV defensa l’autonomia local i la continuïtat del Baix Llobregat

Imprimeix
El candidat a les europees, Ernest Urtasun, ha dit respecte a les declaracions de Rouco Varela a la missa d’Adolfo Suárez que “el que hauria de fer la Conferència Espicopal és demanar perdó pels 40 anys de convivència amb la dictadura de Franco i no fer declaracions incendiàries.”


En el marc de les compareixences entorn de la Llei de Governs Locals que ja s’han iniciat al Parlament, i just després de la presentació del recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local; ICV Baix Llobregat ha convocat aquest una roda de premsa a la capital del Baix Llobregat, Sant Feliu, amb la presència de la direcció local i comarcal d’ICV i de l’alcalde de la localitat Jordi San José, el diputat d’ICV Jaume Bosch i el candidat ecosocialista a les eleccions europees, Ernest Urtasun.

La coordinadora d’ICV Baix Llobregat, Candela López, en la seva intervenció, ha garantit el compromís d’ICV Baix Llobregat amb la comarca, “com hem fet sempre,  i més ara que la seva integritat està en perill, a causa de la Llei de Governs Locals”. Ha explicat que des de ja fa un temps, ICV Baix Llobregat “duu a terme una campanya amb el lema #SomBaixLlobregat”. López també ha fet referència que “no ha estat casualitat celebrar la roda de premsa, a la capital baixllobregatina, per defensar l’autonomia local en perill per la LRSAL.”

Jordi San José ha defensat, pel que fa a la LRSAL, que no es pot permetre que els ajuntaments perdin competències bàsiques en serveis socials, educació o sanitat, per exemple. Pel que fa a la Llei de Governs Locals, l’alcalde de Sant Feliu ha mostrat una forta oposició a la possible disgregació del Baix Llobregat: “Com a alcalde de la capital de la comarca, és intolerable que vulguin disgregar un territori de 800.000 persones que té una història comuna i deixar-lo sense representació política. Ens hi oposem frontalment i farem el que calgui perquè aquesta amenaça no es materialitzi.” San José també ha fet referència a la propera commemoració dels 35 anys d’ajuntaments democràtics, i ha sentenciat que “no volem tornar 35 anys enrere.”

Per la seva banda, el diputat baixllobregatí d’ICV, Jaume Bosch, ha declarat que és “molt curiós que l’única comarca que quedaria disgregada en el marc de la Llei de Governs Locals, sigui el Baix Llobregat; una comarca profundament d’esquerres”. Bosch ha explicat que ICV-EUiA realitzarà una defensa a ultrança de la integritat territorial del Baix Llobregat i de la seva representativitat política “malgrat que no ens neguem a parlar d’una millora de la delimitació de competències del Consell Comarcal  i l’Àrea Metropolitana de Barcelona”. El diputat ecosocilista ha sentenciat que “ICV defensarà el municipalisme en el tràmit de la Llei de Governs Locals. Mitjançant les esmenes que presentarem, pretenem blindar el municipalisme a Catalunya, tant davant de la LRSAL com d’algunes de les propostes de CiU, que van en la mateixa línia.”

Finalment, Ernest Urtasun ha explicat que pel que fa la LRSAL, aquesta “trenca el principi de subsidiarietat de la Carta Europea de l’Autonomia Local, que defensa que ha de ser l’administració més propera a la ciutadania la qui doni resposta als seus problemes”. Urtasun s’ha compromès a portar la defensa del municipalisme a Europa en la seva tasca com a eurodiputat, “ja que Espanya està vulnerant un principi bàsic de la Unió” i ha defensat que “Espanya s’equivoca al primar l’estabilitat pressupostària enfront de les necessitats de la ciutadania.” Urtasun també s’ha referit, en un dia com avui en el que se celebren els 75 anys de la Guerra Civil Espanyola, a les declaracions fetes per Rouco Varela en el marc de la missa d’estat que es va celebrar ahir a Madrid en honor a Adolfo Suárez. Per a Urtasun “el que hauria de fer la Conferència Espicopal és demanar perdó pels 40 anys de connivència amb la dictadura de Franco i no fer declaracions incendiàries.”

Redacció / Foto: ICV Baix Llobregat