ERC-EV-IxG reclama a l’Ajuntament de Gavà que incrementi la recollida selectiva

Imprimeix
El grup municipal considera que els ciutadans de Gavà paguen taxes més cares que les ciutats veïnes.

El grup municipal d’ERC-Els Verds-Independents per Gavà ha lamentat en un comunicat que en el passat Ple municipal el govern PSC-ICV-EUiA “es negués de nou a millorar el servei i infraestructures de la recollida selectiva a Gavà, per tal d’evitar que els gavanencs continuïn pagant una de les taxes més cares de residus de l’Àrea Metropolitana de Barcelona pel baix nivell de recollida selectiva a la ciutat, i s’ha tornat a comprometre en pressionar el govern local per adoptar mesures que incrementin aquest percentatge.”

El grup municipal recorda que en el Programa Metropolità de Residus Municipals “el percentatge de recollida selectiva va lligat al preu de la taxa metropolitana de residus que es paga a cada municipi”. El  portaveu municipal d’ERC-Els Verds-Independents per Gavà, Andreu Pérez i Lorite ha afirmat que segons les dades oficials del 2013 “la nostra ciutat, per desgràcia, ocupa de manera continuada els darrers llocs de tota l’àrea metropolitana. Gavà ha estat la tercera per la cua d’un total de 35 poblacions, pel que fa al seu índex de recollida selectiva l’any 2013 i s’empitjora la seva posició respecte d’anys anteriors”. En aquest sentit, el portaveu d’ERC-EV-IxG ha recordat que el percentatge de recollida selectiva “havia baixat respecte a l’any 2010 i 2011 i se situava, l’any 2012, per sota del 29%. I l’any passat l’índex de recollida segregada ha tornat a baixar fins al 26%”. Segons Pérez “aquestes dades tan i tan baixes, que fa anys que duren, han provocat que Gavà porti molts anys pagant recàrrecs a la taxa de residus superiors als municipis veïns; una taxa que, des del 2010, no ha parat de créixer, i enguany passa del 2,4% al 3,1%.”
 
Així mateix, Andreu Pérez considera que “la gestió del govern municipal és una demostració més que les polítiques mediambientals o ecologistes semblen no ser una prioritat per als grups d’ICV-EUiA i del PSC. Una situació que, a més, perjudica directament l’economia  de les famílies, pel recàrrec que patim al rebut de l’aigua.”

Les propostes
Entre altres propostes, ERC-EV-IxG tornarà a reclamar al govern local quatre que considera efectives: “augmentar el nombre de contenidors per miler d’habitants, per facilitar-ne l’ús; incrementar la freqüència de la deixalleria mòbil; fer campanyes efectives de conscienciació, tant a les famílies, escoles i empreses, que defugin la propaganda de l’equip de govern; posar en marxa punts verds de recollida segregada als mercats municipals; i replantejar les actuals ubicacions dels contenidors, més d’acord amb el trànsit veïnal a cada barri.”

Resposta municipal

D'altra banda, l'Ajuntament de Gavà entén que augmentar el nombre de contenidors per milers d'habitants, per facilitar-ne l’ús, augmentaria de forma important els costos de recollida. L'actual distribució, els tipus de contenidors i el nombre d'àrees d'aportació es considera força adequada per al terme municipal.

 
Quant a la implantació dels punts verds de recollida segregada als mercats municipals, l'Ajuntament està disposat a estudiar la seva implantació tenint en compte el cost que comportarà aquest servei.


A més, l'Ajuntament de Gavà realitza campanyes de sensibilització periòdicament amb l'objectiu de promoure la recollida selectiva. Entre les que s'han realitzat en el darrer exercici hi ha la Reciclafesta, una campanya de recollida de vidre i envasos, dirigida des de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el reforç de la recollida d'oli a les escoles, la Setmana de la prevenció de residus, un mercat de segona mà i una campanya de difusió de la deixalleria mòbil. Unes campanyes que es tornaran a fer aquest 2014 i que es reforçaran amb noves accions.

 
Redacció / Foto: ERC