Casals: “La reforma de l’Administració local és l’atac més gran a l’estat del benestar des de la restauració de la democràcia”

Imprimeix
El secretari executiu de Territori i Política Municipal de CDC i Alcalde de Molins de Rei s’afegeix al recurs en defensa de l’autonomia local que es presentarà a nivell estatal al Tribunal Constitucional.
El secretari executiu de Territori i Política Municipal de CDC i alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, ha assegurat que Convergència i Unió s’afegeix al recurs en defensa de l’autonomia local perquè considerem que la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) del Govern espanyol és un atac directe a la democràcia, i l’atac més gran a l’estat del benestar des de l’inici d’aquesta”. Casals ha recordat que “els ajuntaments són els que tenen un contacte més directe amb els ciutadans i els seus problemes i amb la reforma de l’administració local l’Estat espanyol està traient les principals competències en matèria de serveis socials,  educació,  ocupació i promoció econòmica, que són les més necessàries que han de tenir els ajuntaments en moments de crisi, per ajudar la gent que ho està passant més malament”. I ha subratllat que “volen acabar amb els ajuntaments, però l'administració que sobra a Catalunya és l'estat, no els ajuntaments.

Després de la reunió d’ahir al matí a Madrid, on hi ha participat una delegació de Convergència i Unió formada pel secretari executiu de Territori i Política Municipal de CDC, Joan Ramon Casals; el vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Mataró, Joan Móra; el senador de CiU, Manel Plana i  la diputada de CiU al Congrés, Carme Sayós; així com altres partits polítics, els grups parlamentaris del PSOE, Izquierda Plural i UPyD; i diputats de Coalició Canària i alcaldes d’arreu de l’Estat espanyol, han decidit presentar el recurs al Tribunal Constitucional en contra de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) que va aprovar el govern del PP.

Per garantir la viabilitat d’aquest recurs, CiU aporta més de 500 ajuntaments, dels 1.160 i una representació de 4 milions de persones dels 7 milions que són necessaris per presentar aquest escrit. Casals ha recordat que “som la segona força de l’Estat que aportem més ajuntaments, i qui liderarà aquest procés serà l’Ajuntament de Barcelona perquè és el més gran dels que presenten el recurs”.

Joan Ramon Casals ha recordat que, “a banda d’aquesta iniciativa a nivell estatal, el govern de la Generalitat també presentarà un recurs en contra de la reforma local del PP, i el Parlament de Catalunya està tramitant una llei pròpia de governs locals. Aquesta normativa permetrà blindar la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de règim local i evitar la imposició d’un model com el que planteja la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració local del Govern espanyol”. La reforma del règim local a Catalunya era una qüestió pendent que ha esdevingut absolutament necessària després de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, i encara ha agafat més força després de l’aprovació de la LRSAL.

Redacció / Foto: Arxiu