L’alcalde de Pallejà i Splendor Trade SL, enfrontats per un tancament polèmic

Imprimeix
Ismael Álvarez considera que la clausura de la discoteca La Cova va ser legal, mentre que l’advocada de l’empresa i la Federació Intercomarcal d’Hostaleria i Restauració diuen el contrari.
El passat 30 de desembre, l’Ajuntament de Pallejà va decidir clausurar cautelarment la coneguda discoteca La Cova impedint, d’aquesta manera, que pogués celebrar una festa de Cap d’Any que tenia programada des de feia temps. Un fet que ha provocat molta polèmica, ja que paral·lelament el consistori municipal va cedir un espai públic -la sala Pal·làdius- perquè l’empresa Pro-Sound Discotecas Móviles, que havia guanyat el concurs per organitzar la festa, també hi pogués celebrar la festa de Cap d’Any. Des de l’empresa Splendor Trade SL s’ha anunciat que estan preparant una demanda per contenciós-administratiu i, a més, estan estudiant la possibilitat de posar una altra penal.

Enric Genè, president de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria i Restauració, no ha volgut fer gaires declaracions -per un tema judicial- encara que ha manifestat a La Premsa del Baix que “considerem que la decisió de clausurar el local dies abans de la festa de Cap d’Any va ser sense cap avís, improcedent i il·legal. Es va prendre una decisió fora de total lògica”. També destaca que “la llicència de sala de festes és superior a la de discoteca i, per tant, es poden fer inclús actuacions musicals. La resolució municipal es fonamenta en dos actes del 2006/07 per excés d’aforament i que no van tenir cap expedient sancionador. Pensem que ja han prescrit, i per tant, no han de servir d’excusa per tancar el local per motius de seguretat”.

 
D’altra banda, també hem pogut parlar amb l’advocada de l’empresa Splendor Trade SL, Carmen Mozo, i ens ha manifestat la intenció dels seus representats “de posar una demanda administrativa perquè no han seguit el procediment que havien de fer per clausurar el local. Em presentat un recurs de reposició però estem segurs que al Ple el tombarà. A més estem valorant i estudiant la possibilitat també de demandar l’Ajuntament penalment per prevaricació”. Afegeix que “els meus clients van rebre una resolució de l’alcalde que els notificava el tancament del seu local però sense l’informe que expliqués el per què. Pensem que primer calia notificar o avisar a l’empresa què calia modificar perquè pogués complir amb la normativa. Ells no van fer això i es van saltar tot el procediment administratiu”.

L’alcalde de Pallejà, Ismael Álvarez, ha escollit la nostra publicació per aclarir diferents aspectes del polèmic tancament cautelar de la sala de festes La Cova. Álvarez manifesta que “La Cova és un recinte que funciona des de fa uns 40 anys. Primer servia per cultivar xampinyons i després es va convertir en una sala de festes -casaments, singles, etc- on mai hi havia hagut cap tipus de problema amb la seva activitat. En els darrers set o vuit anys però, l’activitat que es realitza a La Cova és de discoteca amb música electrònica. Això provoca moltes molèsties al veïnat i a la via pública (sorolls, drogues, ‘botellons’, trencament de l’enllumenat públic, invasions a una zona privada, accions incíviques, etc). De totes aquestes molèsties, l’Ajuntament va rebre la queixa per part de la comunitat de veïns del barri i ens van fer arribar 500 firmes demanant que es pogués fer alguna cosa. Nosaltres vam constatar que el recinte no estava preparat per fer aquest tipus d’activitat i, per la qual cosa, vam demanar uns informes tècnics als bombers i a l’enginyer municipal per saber si calia actuar o no dins de la legalitat. A finals d’any van rebre aquests informes tècnics, que eren desfavorables, i que ens recomanaven tancar cautelarment el local fins que no s’adeqüessin a la normativa. Així doncs, fins que no hem tingut la certesa de fer una acció com la que hem fet no hem actuat per cessar l’activitat”. De totes maneres, l’alcalde reconeix que “tot va ser molt ajustat però la documentació ens va arribar per aquestes dates. A més, els gerents de La Cova ja tenien coneixement i eren conscients que podia passar.”

 
El tancament
Així doncs, com explica Ismael Álvarez “el 27 de desembre vam comunicar a La Cova que havien de cessar cautelarment la seva activitat. Però aquell cap de setmana (28/29 de desembre), no fent cas de l’ordre van obrir. Per tant, dilluns 30 de desembre vam anar al local i la policia es va precintar el local. És a les hores quant el diari El Mundo barreja interessadament la festa de Cap d’Any amb la que va fer paral·lelament una empresa privada, que va guanyar en un concurs públic per organitzar un altre en un local municipal”. Álvarez continua dient que “jo em pregunto… i si per qualsevol cosa hagués hagut algun un incident?. El responsable hauria estat jo, i més quan sobre la taula tenia dos informes que deien molt clar que calien solucions i recomanaven intervenir. No hem d’oblidar el que va succeir en una discoteca de L’Hospitalet”. L’alcalde no tanca les portes a una reobertura del local: “Només cal una adequació del local a la normativa que marca la seva activitat en matèria, sobretot, de seguretat, i quan es faci l’Ajuntament no tindrà cap problema a tornar a donar el vistiplau perquè obri de nou.”

Des de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria i Restauració (FIHR), mitjançant el seu president Enric Genè, va manifestar al diari El Mundo que l’alcalde va “actuar amb arbitrarietat, caure en la prevaricació, de competència deslleial per a contra el sector i cacicada per part de l’alcalde”. En resposta això, l’alcalde diu que “des del consistori tot s’ha fet amb la més estricta legalitat. A més, l’Ajuntament va autoritzar un altre local a obrir per festes i en les mateixes dates. Un local que era d’un amic meu i que va decidir obrir amb una llicència nova i després de tenir tot amb regla. Així doncs, no s’entén aquestes opinions ofensives i sense fonament d’una persona que ni el coneixo.”

Concurs
Des que l’any 2.000, l’Ajuntament cedeix un espai (Ateneu, Pavelló Municipal, etc) a les entitats municipals per organitzar la Festa de Cap d’Any mai s’havia licitat. Però enguany (2013) l’Ajuntament va decidir canviar la forma de la cessió mitjançant un concurs de la sala Pal·Làdius (fa dos anys que es fa en aquesta instal·lació municipal per raons de seguretat). “Es van presentar tres candidatures –segons explica Álvarez-. Una de Molins de Rei, un altre el grup juvenil Pallehouse –va organitzar la festa l’any passat-, i l’empresa local Pro-Sound Discotecas Móviles. La de Molins la vam descartar perquè en les condicions hi havia un punt que donava preferència a empreses o entitats locals. D’altra banda, Pallehouse ens va reclamar que concedíssim més capacitat i horaris, no estipulades a les condicions del concurs. Així doncs, Pro-Sound Discotecas Móviles va guanyar el concurs i va ser l’empresa que va organitzar la festa. Aquesta associació juvenil es va enfadar molt i va iniciar una guerra dialèctica i una campanya contra mi a la xarxa social. Tanmateix, en aquest col·lectiu tinc molts bons amics.”

Família
La publicació El Mundo també fa referència que el negoci familiar dels pares de l’alcalde va ser un punt de venda de la festa de Cap d’Any de l’empresa Pro-Sound Discotecas Móviles. Al respecte, Álvarez manifesta que “el que més m’ha dolgut és que poguessin insinuar que hi havia un interès familiar. Només vull dir que els meus pares tenen un negoci de fotografia que, durant molts anys, han col·laborat amb moltes activitats al municipi. Enguany els van plantejar la possibilitat de participar amb la impressió de cartells per anunciar la festa i van accedir amb la condició, com a qualsevol negoci, que posessin el logo. A més va ser un punt de venda d’entrades com tres o quatre més a Pallejà. I per últim, enguany era la darrera vegada que tenien obert el negoci, ja que el 31 de desembre van tancar. Així doncs, no sé quin tipus d’interès podien tenir els meus pares. Considero que hi ha hagut una interpretació malintencionada del periodista i del diari, ja que no coneixen la realitat del municipi.”

Per últim, l’Alcalde de Pallejà vol deixar molt clar que “sorprèn molt la campanya que està fent El Mundo cap a la meva persona des de fa un temps. Hi ha una persecució, ja que són varies les vegades que han publicat informacions no contrastades amb l’objectiu de fer mal. Jo estic molt tranquil. Si finalment hi ha demanda i judici exposarem tot el que ha succeït”.

Marçal Fontanals / Foto: Ajuntament de Pallejà