Antonio Balmón: “Som un ajuntament que tenim superàvit”

Imprimeix
L’alcalde de Cornellà reconeix una despesa de prop de 1.500.000 euros anuals en les instal·lacions esportives amb piscina.
Com ja és tradició, Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat, va citar als diferents mitjans de comunicació locals, comarcals i d’àmbit català per fer una distesa trobada en la qual es van debatre diferents punts de l’actualitat del seu municipi i de la política catalana. Entre els mitjans convidats, La Premsa del Baix es va interessar de l’actualitat més propera de Cornellà de Llobregat i la comarca.

Actualitat municipal
Una de les primeres preguntes que va formular el nostre mitjà de comunicació va ser la preocupació que hi havia entre la ciutadania i els empresaris de l’augment de l’IBI el 2014, tot i ser Cornellà de Llobregat el segon municipi amb menys deute d’Espanya. Cal recordar que l’índex acumulat des del 2009 en l’IBI Urbà és del 20,63% (0’2% enguany) mentre que l’IBI Industrial és del 63,01% (0’6% el 2014). Balmón va manifestar al respecte que la “pujada dels costos de la despesa municipal obliga a haver de pujar l’IBI” i va afegir que “amb l’IBI anual no es pagaria les nòmines dels nostres treballadors.”

També li vam preguntar sobre la despesa que hi ha en les instal·lacions esportives (Parc Esportiu, Can Mercader i Can Millars) corresponent a l’exercici 2013 -puja prop de 1.500.000 euros- i si el Govern Municipal faria algun tipus d’actuació per solucionar aquest desviament negatiu. Balmón es va limitar a dir que no “coneixia cap instal·lació municipal a Catalunya que no tingués despesa, ja que fer equipaments i donar serveis als ciutadans costa diners. Nosaltres, quan vam construir el nou equipament a Can Mercader i el del Parc Esportiu Llobregat, vam assumir aquesta despesa perquè ho podíem fer. Som un ajuntament que tanquem els nostres comptes amb superàvit.”

A més va anunciar que el nou Museu de les Matemàtiques estaria enllestit “a principis de febrer”. També va avançar que, de moment, al sector Ribera-Salinas, on hi ha previst construir habitatges "està aturat", tot i que el Pla Urbanístic es va aprovar.

Un dels altres temes d’interès que se li van preguntar va ser si cediria el padró municipal en el cas que es celebrés la Consulta per a la Independència. L’acalde va dir que actualment “la legislació impedeix als ajuntaments cedir el padró municipal. No hi ha cap llei que especifiqui això, i si algun ajuntament ho fa, seria una irregularitat”. Balmón no contempla de cap de les maneres que finalment l’Ajuntament hagi de cedir el padró municipal i va apuntar que “l’única forma de fer el referèndum és que les dues parts arribin a un acord. Jo defenso la consulta però aquesta ha de ser legal. Jo no estic per una altra cosa.” També va qualificar de “tonteria” la proposta del PPC de no voler lliurar el padró al Govern.

De les eleccions municipals, que estan a la volta de la cantonada, no va voler explicar res tot i que va apuntar que “possiblement Ciutadans i ERC entrin al consistori, i que es presenti la CUP, que ja van estar a punt de fer-ho a les darreres eleccions”.

 
Cinc eixos i pressupost
D’altra banda, Balmón va presentar en un document cinc eixos de desenvolupament prioritaris per potenciar el creixement de la ciutat: Ocupació (es destinaran dos milions d’euros a la contractació de 300 persones. Entre 2012 i 2015 s’hauran creat 1.000 llocs de treball); polítiques socials (el 2014 augmentarà un 6,35% la partida pressupostària per garantir serveis fonamentals per a les persones, principalment als col·lectius més desfavorits); educació (el 2014 es destinaran 2,5 milions d’euros per a mantenir equipaments i serveis educatius i per a projectes com “Educar per Créixer” i la “Xarxa de 0 a 6 anys”); espai públic (el 25% del pressupost es destinarà al manteniment de la ciutat i els seus equipaments. Neteja, recollida d’escombraries, etc, i el projecte com “A prop teu” són claus de la cohesió urbana) i seguretat (un 38% més d’inversió per al foment de la convivència i el manteniment de l’ordre públic, mitjançant polítiques de prevenció). L’Ajuntament de Cornellà ha aprovat un pressupost general consolidat per 2014, que ascendeix a 101 milions d’euros, i que inclou el pressupost de l’Ajuntament, de l’empresa municipal Procornellà i de l’Institut Municipal de Radiodifusió. Del total, el pressupost de l’Ajuntament correspon a 70.030.836 euros, un 8,07% superior al de l’exercici anterior, i es contempla un increment del 6,35% en la partida d’Acció Social.

Actualitat catalana
Els mitjans de comunicació d’àmbit català li van preguntar a Antoni Balmón sobre la seva posició de la decisió del sector catalanista que podria trencar la disciplina de vot en la votació a favor o no de la Consulta aquest dijous al Parlament. L’alcalde i Secretari d’Acció Política del PSC va dir que “estic segur que hi haurà una decisió conjunta, ja que cal recordar que la decisió es va prendre en el darrer Consell Nacional. No contemplo un altre escenari i confio en la coherència i la responsabilitat de tots els diputats”.

Marçal Fontanals / Foto: Arxiu