El Baix Llobregat commemora la Diada Nacional de Catalunya

Imprimeix
Hi ha previst actes a les diferents poblacions, i Sant Boi de Llobregat tornarà a ser referent comarcal i català.

Tot a punt per a la Diada Nacional de Catalunya. L’ofrena floral a la tomba de Rafael de Casanova a l’església de Sant Baldiri de Sant Boi de Llobregat serà, un any més, l’acte principal a la nostra comarca. Un acte encapçalat per al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en representació de la Generalitat, i l’alcalde del municipi, Jaume Bosch. Abans però hi ha previst la recepció oficial de l’alcalde a totes les autoritats i representants tant de la societat civil, cultural i política així com de les entitats del Baix Llobregat -9,15 hores- als Jardins de Can Torrents. Posteriorment es farà la izada de la bandera de Catalunya davant l’església, i una vegada finalitzada l’ofrena floral hi ha previst una exhibició castellera.

D’altra banda, Sant Boi de Llobregat també organitzarà altres actes amb motius de Tricentenari (1714-2014). La terrassa del museu de Can Barraquer serà l'escenari d'un espectacle de cançons i poemes dedicat a l'obra literària de Salvador Espriu (dimarts dia 10, a les 21 h). El concert Viu Espriu (gratuït) anirà a càrrec de la cantant santboiana Llúcia Vives, acompanyada per Sílvia Bel (veu i recitació) i un quartet instrumental. A més, avui dimarts dia 10, a les 20 h, s'inaugurarà a Can Barraquer l'exposició Catalunya, terra d'ateneus, que repassa els 200 anys d'història dels ateneus catalans. L'exposició incorpora una secció dedicada als ateneus de Sant Boi, amb atenció especial a l'Ateneu Familiar en l'any del seu centenari. Una novetat de la celebració d'aquesta Diada serà el Despertaferro Toccata que sonarà avui, a les 20.30 i a les 22.30 h. Des del campanar de l'església parroquial de Sant Baldiri s'oferirà aquest espectacle sonor consistent en un repic de campanes.

Altres poblacions

A més de Sant Boi de Llobregat, als diversos municipis del Baix Llobregat hi ha previst un ampli ventall d’actes institucionals i activitats de les seves entitats amb motiu de la Diada -ja des d’aquest dimarts-. Les activitats més destacades són les següents:

Cornellà:

Ofrena froral al monument al·legòric a la Plaça de l’Església (11.30 h)

Sant Joan Despí:

XXIX Paella Popular de la Gent Gran (parc de Sant Pancraç, 14 h).

Molins de Rei:

Ballada de Sardanes per l’Agrupació Folklòrica de Molins de Rei (12.30 h).

Sant Feliu de Llobregat:

Repic de campanes a la Catedral de Sant Llorenç (21 h).

Santa Coloma de Cervelló:

Cros Popular (9,45 h).

Martorell:

Desplegament de la tercera estelada més gran de Catalunya (8,15 h) a la muntanya de les Torretes.

Castellví de Rosanes:

Sardinada Popular (10.30 h).

Sant Esteve Sesrovires:

XX Trobada de Puntaires (17 h).

Abrera:

Havaneres a càrrec amb el grup Roques Blaves (18.30 h) I primer concert del Setembre Musical, a càrrec d´Ulises Ordúñez i Cristian Torres que presenten “Alma latina”. Serà a les 22.30h a l´Auditori del Centre Polivalent.

Pallejà:

Bastoners de Pallejà i Colla Castellera de Sant Vicenç dels Horts (11.30 h).

D’altra banda, la Via Catalana cap a la independència, convocada per l'Assemblea Nacional de Catalunya, també estarà present durant la Diada a diferents indrets del Baix Llobregat com Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Feliu de LLobregat, Molins de Rei, Pallejà, Torrelles o Cervelló, entre d’altres.

Redacció / Foto: ASB