Junqueras: El que proposa Esquerra Republicana és bo per a tot Espanya

Imprimeix

El líder republicà rep LA PREMSA DEL BAIX al Molí dels Frares de Sant Vicenç dels Horts per a parlar durant gairebé una hora sobre atur, crisi, Estat de Benestar, consulta sobiranista, Bárcenas, PP i PSOE i les relacions entre Catalunya i Espanya. "Hi ha pressa per tenir una data propera i una pregunta clara per a la consulta, diu. "Espanya té una actitud irracional en escanyar l'economia de Catalunya des de fa tants anys".

Pregunta: Com va arribar el candidat d'Esquerra a alcalde de Sant Vicenç dels Horts?

Resposta: Em van votar. I suposo que ho van fer perquè creien que podia fer-ho millor que els altres. Van confiar en mi i sóc aquí per ajudar a tots.

P: Quin és el seu balanç d'aquesta etapa d'alcalde?

R: Raonablement positiu. Molt preocupat per la situació econòmica i social. Es poden millorar coses com la manca d'eines per part de l’Estat. Hi ha l'amenaça de que el govern espanyol vulgui obligar a tancar escoles de música, beques menjador, guarderies. Convençuts que amb el suport de la majoria de partits polítics i els ciutadans, sortirem d'aquesta.

P: Com solucionarà l'atur de Sant Vicenç?

R: Millorant la formació dels nostres joves. El nivell d'atur dels menors de 45 anys està per sota de la mitjana comarcal, gràcies al treball que realitzem: educació, aules obertes, formació dual, etc. Està funcionant molt bé. Els aturats del Baix Llobregat són una generació molt concentrada en l'àmbit de la construcció. La caiguda del sector els ha deixat sense feina. Per això, els nivells són molt alts entre els majors, i baixos entre els joves.

P: Col·laboren amb l'associació d'aturats del municipi?

R: Amb ells i amb tots. Amb PIMEC, la comissió d'aturats, la Cambra de Comerç. Amb ells, tenim la voluntat de buscar alternatives d'ocupació i de formació. Crec que tenen una bona opinió del que estem fent.

P: És suficient el compromís del president Artur Mas amb un Baix Llobregat necessitat d'inversions?

R: Eurovegas no encaixava. El que necessitem ara és promoure les alternatives de caràcter industrial, que són les que generen millors llocs de treball. El fet que estiguem enganxats al Port i l'aeroport de Barcelona ens proporciona un valor afegit en l'àmbit industrial,

P: Necessita un rescat l'economia de la comarca?

R: El nivell d'atur, gairebé d’un 20%, està per sota de la mitjana de Catalunya. El que necessitem és la variant de Vallirana; ample de via per sortir del Port; que la sortida de cotxes de Seat cap al mercat xinès no depengui només de Ferrocarrils Catalans, i la connexió entre l'A2 i l'AP7.

P: Un 20% és una barbaritat.

R: Per això, per això cal que hi hagi inversions industrials.

P: Hi ha més alternatives a la construcció?

R: La indústria és l'única alternativa. Dins del sector industrial, interessen l'automoció i els sectors vinculats a les telecomunicacions, la robòtica, els motors elèctrics.

P: Li retreuen els veïns que simultaniegi l'Alcaldia amb la política catalana?

R: No, al contrari. Ho veuen com un factor a favor: projecta el poble a Catalunya.

P: El fet que un historiador del Baix Llobregat sigui el líder d'Esquerra, ajudarà que aquest partit sigui més proper als ciutadans, en més contacte amb la realitat?

R: Els líders anteriors, encara que no de Barcelona, ​​també eren de comarca. Potser ajudi. En tot cas, espero que una cosa ajudi a l'altra, i viceversa.

P: Vostè ha incorporat un discurs nou a Esquerra.

R: Són els polítics espanyols que fan tot el possible perquè les relacions entre Catalunya i Espanya empitjorin cada dia. No només pel que fa a nosaltres, sinó a tots els ciutadans espanyols. Són el PP i el PSOE que han portat Espanya a la pitjor crisi en dècades. S'esforcen cada dia a mantenir-la.

P: Què opina del cas Bárcenas?

R: És una ombra de sospita que s'estén sobre tot el partit. Durant 20 anys. En tot país normal, implicaria la caiguda de tot el Govern. A Espanya, no.

P: Ningú dimiteix en aquest país?

R: Els ciutadans no són prou exigents. Si ho fossin, i deixessin de votar-los, els mateixos partits farien dimitir els seus polítics sota sospita.

P: Són els ciutadans coresponsables?

R: Han d'utilitzar la democràcia per canviar el que no els agrada. És evident que tenen un poder molt important: el seu vot, que val igual que el d'un banquer o un ministre.

P: Què necessita el país?

R: El que proposa Esquerra és bo per a tot Espanya. Rebaixar l'IVA és bo per a tot Espanya. Inversions en infraestructures que generen competitivitat i llocs de treball.

P: Baixaria l'IVA?

R: Ja l’hauríem baixat si de mi depengués. Fa temps que ho expliquem. Però el PP, en canvi, l'ha pujat.

P: Seria realment independent d'Espanya una Catalunya independent?

R: Ho decidiran els ciutadans. És evident que els vincles entre els catalans i els espanyols són molt importants i ho seguiran sent. Volem donar tota la rellevància que mereixen a les empreses, cultura i ciutadans espanyols. El castellà serà llengua oficial de la futura república catalana. Volem tenir les millors relacions possibles.

P: Què ha de canviar Espanya?

R: La reforma agrària: no és acceptable que les ajudes siguin per propietat, i no per família, és un escàndol descomunal que qui rep més ajudes de la UE sigui la duquessa d'Alba. Cal baixar impostos i gastar menys en armament i en submarins defectuosos. Fem les infraestructures pensant en exportacions, i no en funció de criteris polítics: trens i avions sense passatgers.

P: De què depèn la celebració de la consulta?

R: La democràcia trobarà el camí per expressar-se. Estem a favor de camins democràtics. Votar és bo. I com més aviat votem, millor. Per resoldre els dubtes, res com consultar als ciutadans. La democràcia ha de ser vinculant.

P: Si depengués de vostè, Catalunya hauria estat declarada de manera unilateral un nou Estat.

R: Sí Amb el suport suficient d'una majoria dels ciutadans, Esquerra Republicana ja hauríem declarat la independència, perquè creiem que és el millor per a la societat catalana.

P: Escòcia va aconseguir un acord amb Londres per celebrar una consulta. És la via més adequada?

R: Tots hauríem d'estar d'acord en consultar a la societat. Fem-ho. Aquesta és la nostra aspiració. Ha passat a Islàndia i Noruega.

P: Però, ja sap, 'Spain is diferent'.

R: Sí, perquè el Govern espanyol no vol. El que sí és important és que gairebé totes les propostes d'Esquerra serien bones no només per a Catalunya, sinó per a tot l'Estat espanyol. Desitgem que a tots ens vagi el millor possible. Hem de pensar en el futur dins de la UE, i en el futur de la pròpia UE.

P: Un Estat català pertanyeria a la UE?

R: Formarem part de l'euro. És impossible que no estiguem a la UE. Qualsevol estat del món negociaria amb Catalunya.

P: Què hi ha dels pressupostos de la Generalitat?

R: A Catalunya falten 3.600 milions d'euros, però sobren subvencions a diaris privats. És impossible fer-los sense saber quins ingressos hi ha.

P: La gent està més ofegada que mai.

R: Els governs espanyols prenen decisions econòmiques en base a criteris polítics, i no econòmics. Per això, gasten molt en coses que no serveixen per a res: diners ingent en trens d'alta velocitat i aeroports sense passatgers, submarins que després no suren, comprats per més de 1.500 milions del euros, és a dir, més que el pressupost anual de els hospitals de Bellvitge, Vall d'Hebron i Clínic junts.