Augmenta la incertesa sobre el futur de l’Hospital de Viladecans

Així ho ha explicat el conseller, durant una reunió amb els alcaldes dels municipis als quals l'equipament sanitari dóna cobertura: Begues, Castelldefels, Gavà, Sant Climent de Llobregat i Viladecans.

El projecte d'ampliació de l'hospital contempla quadruplicar la seva superfície amb la construcció d'un nou edifici i la remodelació de l'actual. El centre sanitari passaria a tenir 38.900 metres quadrats i doblaria la seva capacitat i l'oferta de serveis.

Amb l'ampliació, l'hospital passaria a tenir 240 llits d'hospitalització convencional (ara en té 108) distribuïts en diverses unitats d'internament i 18 llits de crítics; 12 quiròfans i una Unitat de Cirurgia Sense Ingrés.

Quant a consultes externes, l'hospital passaria a tenir 73 consultes i gabinets per a proves o exploracions complementàries (actualment en té 35) i una unitat de rehabilitació funcional.

Al servei de més de 200.000 persones 

L'Hospital de Viladecans, com a centre comarcal de referència, dóna servei a 200.000 habitants, de les cinc poblacions esmentades.

L'actual centre va ser construït als anys 50 del segle passat per tal de donar cobertura a una població deu vegades inferior a l'actual, i va ser reobert al 1983 com a institució pública, pensada per a una població de referència que, llavors, era la meitat de l'actual.

La construcció del nou edifici, que albergaria 258 llits i el doble de serveis de l'actual, tindria un cost de 85 milions d'euros i serviria per resoldre la falta d'infraestructures sanitàries.

El projecte de construcció, que es va presentar públicament al 2008, ja va començar a desenvolupar-s'hi, ja que es va completar el projecte arquitectònic i es va comprar un solar del costat, han informat fonts de l’Ajuntament de Viladecans i del de Gavà.

Nou mesos d'espera

Balsera ha recordat que “venim d'un procés molt llarg de reivindicació d'aquest hospital, i ara tot apunta a que hi haurà un replantejament respecte a la futura ampliació i que el model que s'havia dissenyat no l'executaran”.

L'alcalde de Gavà, i president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, ha subratllat el desequilibri que suposa “que s'hagi desenvolupat el conjunt d'hospitals de la comarca i no el de Viladecans”.

Ruiz ha afirmat que va sortir de la reunió “més preocupat del que he entrat, ja que se'ns ha fet un plantejament general del l'estat sanitari de la zona que no preveu una ampliació a curt termini de l'Hospital de Viladecans”.

Els dos alcaldes han subratllat que, si es desestima el projecte d'ampliació, tal com es va pactar amb el territori, estaran absolutament en contra.

De moment, però, han decidit esperar a que el conseller Boi Ruiz els faci arribar un document que fa gairebé 9 mesos que esperen: el mapa de serveis sanitaris de la comarca.

Ruiz i Balsera es van reunir amb Boi Ruiz al juliol de 2012, han recordat les citades fonts, que han afegit que el conseller “es va comprometre llavors a que la conselleria elaboraria un mapa de serveis de la comarca”, on figurarien tres nous centres d'atenció primària (un a cada ciutat gran) i se regularia el futur de l'Hospital comarcal.

Ara “el conseller ens ha promès que, en 15 dies, tindrem el document que assenyalarà concretament quines previsions hi haurà, tant pel que fa als centres de salut primària pendents com al futur de l'hospital comarcal. En base a això, nosaltres actuarem”, ha dit Ruiz.

Balsera ha afegit que “no acceptarem ni un servei ni una prestació menys per a la nostra ciutadania, sense oblidar que encara tenim la primària per desenvolupar”.

Les citades fonts han criticat que Boi Ruiz “ha aturat aquest projecte i, lluny de reforçar el paper de referent comarcal de l'hospital, ha decidit la subordinació de la gerència del centre a l'Hospital de Bellvitge, la reducció del nombre de llits per a la hospitalització convencional i l'increment de la cirurgia major ambulatòria en relació a la resta d'intervencions quirúrgiques que l'hospital realitza”.

Redacció | Foto: Arxiu
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
163

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix