Denuncien contractacions irregulars a Pallejà

Imprimeix

El portaveu del grup municipal socialista al Consistori de la localitat del Baix Llobregat, Francesc Garcia Guinart, ha remarcat el "rebuig enèrgic" de la seva formació cap a "la manera de gestionar en general" de l'alcalde, Ismael Àlvarez (CiU), i en particular cap a suposades contractacions irregulars realitzades durant el seu mandat i altres anteriors.

L'Ajuntament, segons un relat que Garcia Guinart sustenta en abundant documentació pública, porta a terme "des de fa anys contractacions irregulars amb persones físiques o jurídiques".

L'edil denuncia que, en relació a aquestes persones, "no hi ha cap contractació pública que garanteixi la transparència i la igualtat de licitar qualsevol empresa o particular".

Garcia Guinart, regidor sense dedicació exclusiva en una localitat de tot just 11.000 habitants, ha dedicat moltes hores a fiscalitzar l'activitat de l'Executiu municipal. Després de diversos anys "víctima de l'opacitat del Govern municipal", fa uns mesos va demanar al Consistori, una a una, totes les factures des de l'any 2007.

Així va ser com va descobrir que hi ha factures que superen la quantitat econòmica que la institució municipal pot adjudicar de manera directa, ha informat el citat diari.

“Proves”

"Però ho han fet igualment", lamenta l'edil, qui, davant aquesta presumpta il·legalitat, i ja "amb proves físiques a les mans", no ha dubtat a l'hora d'anar presentant successives al·legacions.

L'empresa Quid Comunicació, encarregada de realitzar el butlletí municipal i de l'emissió de notes als periodistes, va facturar mes a mes a l'Ajuntament més de 107.000 euros entre 2009 i 2011.

"No és acceptable l'explicació que emeten factures puntuals, ja que la prestació del servei és continuada en el temps, tal com estableix la Llei", indica el regidor.

"Cada dos o tres mesos, emeten una, així que no estem davant d'una factura extraordinària", completa.

“A dit”

García Guinart, qui té sota mira altres empreses com Interoad -subministrament de senyalització viària- o Aquagest Medi Ambient -neteja del clavegueram-, entre d'altres, defensa que les companyies sota sospita "no poden ni han de ser contractades a dit", sinó que "haurien de passar per un procés de licitació i concurs públic, ja que així ho preveu la normativa".

A l'edil va sorprendre que, fa uns mesos, la pròpia secretària general de l'Ajuntament, Isabel Aríñez, "ens donés la raó, en afirmar que era cert el que denunciem i que, per tant, no s'estava complint la Llei".

García Guinart subratlla que "és rellevant" que la interventora municipal "no ha emès cap informe perquè ens consta que ni tan sols ha rebut els abundants escrits que li hem dirigit des del grup socialista".

Cinc interventors en tres anys

L'Ajuntament de Pallejà acumula cinc interventors municipals en els últims tres anys, tal com va avançar aquest diari. La penúltima, Gemma Vigatà, ha estat readmesa recentment, després veure embolicada en un inusitat cas de presumpte assetjament sexual: l'alcalde Álvarez va denunciar el gerent de l'Ajuntament, Manolo Rodríguez, després que ella el acusés d'haver agredit sexualment.

L'alcalde va suspendre de sou i feina tant el gerent com a la interventora, amb qui va tenir una forta discussió en què aquesta li recriminava "falta de confiança en la seva gestió".

Vigatà ha estat en realitat tot aquest temps de baixa, segons fonts coneixedores del cas citades pel diari El Mundo, fins que ha guanyat el plet a l'Ajuntament i s'ha reincorporat a la feina.

En aquest capítol, al PSC li preocupa que sigui el consistori qui hagi d'assumir ara el cost de tot el procés judicial.

Redacció | Foto: Arxiu