Imputen per corrupció un ex alcalde de Castelldefels

Marina, rellevat discretament del càrrec pel PSC l’any 2003, està imputat per pertànyer a una trama de corrupció integrada pel matrimoni format per Antonio Gomà i María Dolores Irún -tots dos treballadors municipals que, segons la investigació, acumulen “un patrimoni que no s’adiu amb els seus ingressos per la seva professió, càrrecs i feines a l’ajuntament”- i Manuel Marín López, empresari presuntament beneficiat per la xarxa, que va acabar contractant el mateix Marina quan aquest va deixar l’alcaldia i va ser reemplaçat discretament per Antonio Padilla.

Els 15 milions d’euros suposadament desviats de les arques públiques formarien part del forat de 77 milions en què està situat el deute total de l’Ajuntament de Castelldefels, un dels més endeutats del Baix Llobregat.

Cartes anònimes

Durant la campanya electoral de les eleccions municipals de maig del 2011, el PSC, CiU i el PP van rebre una sèrie de cartes anònimes en què es denunciava molt detalladament el cas, tant que la sospita general era que la font d’aquelles gruixudes acusacions era un funcionari municipal molt ben informat.

No va passar res fins que, al cap d’uns mesos, el tot just elegit alcalde, Manuel Reyes (PP), va tornar a rebre aquells anònims, aquest cop al seu domicili particular.

Reyes els va remetre a la Guàrdia Civil, que, tot i que amb reserves inicials, va investigar finalment a fons les acusacions.

Els agents van analitzar cada una de les operacions urbanístiques denunciades i van seguir el rastre de l’extens patrimoni immobiliari de Gomà i Irún.

Castelldefels Projeccions

La seva conclusió final va ser que el cas mereixia l’entrada i el registre de l’àrea d’Urbanisme de Castelldefels, de l’empresa municipal Castelldefels Projeccions SA, dels domicilis particulars de l’exalcalde i de la parella Gomà i Irún, d’un nebot d’aquesta última, Jordi Martín Irún, i de diverses empreses, entre les quals hi havia les de Martín López, però també diverses de la parella Gomà i Irún. El jutge va desestimar els registres.

En total, la Guàrdia Civil ha analitzat 12 operacions urbanístiques realitzades durant els últims 15 anys a Castelldefels. A la llista figuren, entre altres, els plans de la Muntanyeta, Can Vinader, Can Bou, Els Canyars, Camí Ral, la plaça de Colom i Can Aymerich.

Aquest últim, per exemple, serveix per exposar el tipus d’irregularitats presumptament detectades per la Guàrdia Civil.

Reforma de Can Aymerich

L’Ajuntament, amb Gomà i Irún en llocs decisoris clau, va promoure una reforma d’aquella zona per tal d’edificar-hi un hotel i un poliesportiu. En meitat del procés, no obstant, l’Ajuntament va sol·licitar una revisió del planejament a la Generalitat. Els equipaments de sobte ja no eren prioritaris.

Martín López, que ja havia obtingut l’adjudicació del projecte inicial, tenia el nou encàrrec de construir 114 vivendes de luxe. Una d’aquelles vivendes, segons ha comprovat la Guàrdia Civil, és propietat de Gomà i Irún.

La parella la va adquirir al carrer de Dolores Ibarruri el 2006 per un milió d’euros a la societat M90, una de les diverses firmes de l’empresari.

El conjunt de l’operació de Can Aymerich, segons la Guàrdia Civil, va suposar unes pèrdues per a l’Ajuntament de Castelldefels de 3,6 milions d’euros. El municipi, de manera resumida, va carregar amb el cost de les expropiacions i l’empresari, segons la investigació, es va endur la part dels beneficis.

Funcionària destituïda

L’Ajuntament de Castelldefels sospesa personar-se com a acusació particular en el cas.

Irún va ser rellevada del càrrec quan es va descobrir que compatibilitzava la funció pública amb la tasca al capdavant de diverses empreses, sense que la frontera entre els dos àmbits quedés ben delimitada.

Ella va intentar després recuperar la plaça de funcionària municipal. No se li va acceptar la sol·licitud i per això ha demandat l’ajuntament. La seva parella s’ha jubilat recentment.

Redacció | Foto: Arxiu
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
159

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix