Cervelló i La Palma de Cervelló posen fi a un conflicte històric

Imprimeix

Els dos ajuntaments han arribat a un acord per donar compliment a la sentència judicial sobre la segregació de La Palma de Cervelló, que trenca vint-i-tres anys de divorci

Cervelló i La Palma de Cervelló han arribat arribant a un acord per donar compliment a la sentència judicial sobre la segregació el segon municipi. D’aquesta manera, es posa fi a un litigi que es remunta a l’any 1998, quan es va constituir com a nou municipi. L’acord ha estat formalitzat a través d’un conveni que es va signar el passat 29 de setembre pels alcaldes de les dues poblacions, Xavier González i José Ignacio Aparicio.

243868191 855576775129295 281240380090382128 n

Deute històric

El document posa de manifest la voluntat de La Palma de Cervelló de donar compliment a la sentència que obliga a pagar un deute de gairebé 705 mil euros a Cervelló però causant el menor impacte possible als seus serveis municipals, pactant unes condicions que siguin favorables a les dues administracions. L’acord per pagar aquest deute es farà possible gràcies al programa d’actuacions de cohesió territorial de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que destinarà part dels fons que anirien destinats a inversions de la Palma a favor de l’Ajuntament de Cervelló, durant períodes quadri anuals fins a l’any 2031.

244561560 855576778462628 93069002388564989 n

Per a l’alcalde de Cervelló, José Ignacio Aparicio, “aquest conveni demostra la voluntat de treballar en comú per solucionar un conflicte històric que posa fi a 23 anys de desacords a causa de la segregació. Amb aquest conveni obrim una porta a l’enteniment, a la col·laboració, a la participació, a l’amistat i al treball conjunt, després de molts esforços, reunions, hores de dedicació i peticions conjuntes a altres administracions, i sempre amb el desig d’arribar a un acord entre dos municipis que es consideren amics, veïns i germans i que comparteixen moltes coses. La data de la signatura del conveni és un dia històric, emocionant i molt especial per a tots nosaltres.”

D'altra banda, segons fonts municipals de La Palma de Cervelló "l'eqip de govern hem cregut que és la més adequada per liquidar la quantitat que, segons la sentencia judicial (injusta al nostre entendre), s’eleva a 704.000 € i que ja plantejava el Decret de Segregació de juliol de 1.998. Amb l’AMB s’ha arribat a un acord que planteja una alternativa que no trasbalsa directament les finances ordinàries municipals, però sí que acabarà afectant part de les inversions dels propers tres mandats."

A més, s'acorda la divisió patrimonial de les canonades d’aigua conjuntes entre els dos municipis, també pendents de resoldre des del Decret de Segregació i com fer front a les despeses que aquesta instal·lació genera. I es proposa una solució definitiva al subministrament d’aigua potable a cases de can Aristot, que actualment rep l’aigua des de Cervelló però d’una forma precària.

Per a l’actual equip de govern "sempre ha tingut la voluntat de resoldre aquest contenciós i la consegüent sentència. Tot i el cost econòmic que implica, aquest acord suposa tancar una etapa llarga i difícil que ha durat vint-i-tres anys entre els dos ajuntaments i amb la mínima afectació a les arques municipals. És de tots acceptable que la xifra s’havia de liquidar i l’opció que ens va plantejar l’AMB ens va semblar la menys perjudicial per als interessos del nostre municipi."

Redacció / Fotos: Aj. Cervelló