Insten a Santa Coloma a retirar el nom d’un terrorista d’un carrer

Imprimeix
Jaume Martínez Vendrell va ser condemnat pels assassinats de Bultó i Viola Sauret, però sempre ha negat haver comès els crims

La delegada del Govern central, María Llanos de Luna, ha remès un requeriment a l'alcalde de Santa Coloma de Cervelló, Gerard Segú (Progrés), en què l'insta a retirar de la guia de carrers del seu municipi el nom de Jaume Martínez Vendrell, condemnat per la seva participació en l'assassinat de Josep Maria Bultó i Joaquim Viola Sauret als anys setanta.

Martínez Vendrell, que es va lliurar a l'Audiència Nacional després de ser jutjat i condemnat, mai va reconèixer la seva intervenció en aquests dos assassinats.

La sala penal de l'Audiència Nacional va dictar una sentència que donava en part la raó a l'Ajuntament perquè considera que és lícit homenatjar determinats aspectes de la vida d'una persona, com el seu patriotisme o el bon comportament com a ciutadà tot i que hagi estat condemnat per terrorisme.

Malgrat aquesta sentència, la família Bultó, amb el suport de l'Associació Catalana de Víctimes d'Terroristes Organitzacions, han insistit que no és admissible que el nom d'un terrorista segueixi figurant en el nomenclàtor de la seva ciutat natal.

Llarga polèmica

L’any 2002 l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló va decidir dedicar un carrer a aquest fill de la localitat, la qual cosa va suscitar una polèmica que s'arrossega fins ara i per la qual la família del malaguanyat industrial Josep Maria Bultó i l'Ajuntament han pledejat durant anys .

En el document enviat per la Delegació del Govern a l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, Maria Llanos de Luna recorre a la llei de Reconeixement i protecció integral de les Víctimes del Terrorisme de l'any 2011 per requerir que, en el termini d'un mes, "demostri davant la Delegació que s'ha retirat la dedicatòria del carrer al senyor Martínez Vendrell ", així com les plaques identificatives distribuïdes pel municipi.

Redacció | Foto: Arxiu