Llambordes per als regidors cornellanencs afusellats per la dictadura

Imprimeix

El grup municipal de Podemos-Cornellà lila ha presentat una moció a l’Ajuntament perquè l’artista Guinter Demming elabori dues llambordes de memòria antifeixista

El grup municipal de Podemos-Cornellà ha presentat una moció per proposar l’elaboració de dues llambordes a la memòria de José María González i Esteve Llorenç, regidors de l’Ajuntament republicà de Cornellà de Llobregat afusellats al Camp de la Bota i inhumats al Fossar de la Pedrera del Cementiri de Montjuïc.

Gràcies a la gran tasca de l'Associació Memòria de Mallorca, el desembre de 2018 es van col·locar a diferents municipis de l'illa balear un seguit de Pedres de la Memòria elaborades per l'artista alemany Gunter Demnig com a homenatge als batlles de la República assassinats pel franquisme. Una iniciativa i un treball encomiable, segons el grup municipal, d'aquesta entitat que “ha obert la porta perquè els ajuntaments puguin participar d'aquest reconeixement pels seus batlles i regidors executats per la dictadura”. Per això, Podemos Cornellà considera que seria una gran notícia per a la ciutat ser els següents en posar aquestes pedres de dignitat i memòria dels dos regidors assassinats per la dictadura feixista.

Gunter Demnig copia

José María González, afiliat a la CNT, i Esteve Llorenç, afiliat al PSUC, van ser acusats de rebel·lió i executats al Camp de la Bota l’any 1939. Vuitanta anys després, aquests representants del poble no disposen de cap lloc de memòria, per la qual cosa considerem que han patit una segona condemna, la de l'oblit. Per això, des de Podemos Cornellà demana que aquestes llambordes “de veritat, justícia i reparació siguin col·locades a la porta de l’Ajuntament, per tal que tota la ciutadania conegui que allà van desenvolupar les seves tasques com a càrrecs públics en José María González Vera i en Esteve Llorenç Gascón, i que van ser executats per treballar pel seu poble i defensar la democràcia des dels seus llocs de responsabilitat municipal.”

Aquesta demanda ha estat elaborada pel Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat, membre del Consell Participatiu del Memorial Democràtic de Catalunya, i de l'Associació Ateos y Republicanos i serà presentada en el ple del 27 de novembre de 2019.

Redacció / Fotos: Arxiu