Més dones i millor posicionades a les llistes electorals locals 2019

Imprimeix

El seu percentatge com a caps de llista va ser del 18% del total de les candidatures

L'Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat han reeditat l'informe d'accés de les dones a la vida política amb les dades de les darreres eleccions locals. Es publica la primera part de l'informe: la participació de les dones en les candidatures de les eleccions locals 2019. Aquesta primera part analitza la composició de les llistes electorals amb perspectiva de gènere centrant l'anàlisi en la composició total de les llistes electorals; l'encapçalament de les candidatures; rotació o repetició; composició de les candidatures segons formacions polítiques; o grandària dels municipis. En aquestes eleccions es pot afirmar que quan les dones encapçalen les candidatures hi ha un major nombre de dones en les mateixes i estan en millors llocs de sortida.

Img informe llistes 1 2019

Des de 2007, el pes de les dones en les candidatures ha anat augmentat de manera progressiva, tot i amb això, encara no s’assoleixen percentatges equilibrats de representació com tampoc es trenca la tendència de presentar les dones en els darrers llocs de cada tram de cinc (en compliment estricte de la llei).

Captura de pantalla 2019 07 17 a las 9.50.28

Aquest any es trenca la tendència anterior i els municipis petits (de menys de 20.000 habitants) són els que tenen una major presència de dones en les candidatures i un major nombre de llistes encapçalades per dones.

Captura de pantalla 2019 07 17 a las 9.50.48

Mentre en el 32% dels homes que encapçalen les llistes en aquestes eleccions ja ho van fer en les de 2015, el percentatge de dones que repeteixen com a caps de llista és del 18% del total de les candidatures. Cap formació política té més dones que homes encapçalant les candidatures. El quart lloc de la llista és el més ocupat per les dones en totes les candidatures.

Creix de manera significativa les llistes cremallera en les candidatures locals, amb tot i això, aquestes no superen el 19% del total.

Redacció / Fotos: Consell Comarcal-Observatori Comarcal