El PSC i JxCat arriben a un acord per governar junts la Diputació

L’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, es perfila com a presidenta

El PSC i JxCat han arribat a un acord per governar junts la Diputació de Barcelona. El pacte inclou que la presidència serà per als socialistes. Tot i que no s’ha concretat el nom tot apunta que podría ser Núria Marín, actual alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat. Totes dues formacions sumen 23 diputats, 16 dels socialistes i 7 dels postconvergents, i no arriben a la majoria absoluta. Per escollir president o presidenta de l'ens es necessita majoria absoluta en primera volta, però en una segona votació només és necessari obtenir majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra. L'acord preveu la participació de les dues formacions al govern de l'ens. El Consell Nacional del PSC delegarà aquest dissabte en la permanent de la comissió executiva del partit la designació del candidat a la presidència.

diputaciobarcelona

Segons apunta l’ACN, el pacte també obliga les dues formacions a elaborar el Pla d'Actuació de Mandat per al període 2019-2023 i a constituir una Comissió de Treball paritària per fer seguiment de l'assoliment dels objectius més estratègics. En tot cas, PSC i JxCat també deixen clar que en tots aquells assumptes de posicionament polític "aliens a l'àmbit competencial propi" de la Diputació, actuaran "d'acord amb el seu programa". A l'acord ambdues formacions justifiquen les seves postures en la "pluralitat" i "diversitat" de les opcions polítiques triades per la ciutadania dels municipis de l'àmbit metropolità a l'hora d'escollir els seus representants municipals. També indiquen que els comicis locals constitueixen "un fet diferencial, una singularitat" i que guarden "una clara relació" amb l'heterogeneïtat del territori. A més, afirmen que el proper mandat de la Diputació de Barcelona "ha de continuar centrant-se" en el reforç dels governs locals, i que la seva prioritat ha de ser "les polítiques pròpies" d'aquests governs i "l'optimització de recursos propis."

1d27fab8 1fe4 49c9 ad80 e1ece54cc32e

En aquest sentit, un dels "objectius bàsics" que marca l'acord passa per la millora de la cohesió territorial i social dins l'àmbit d'intervenció de la Diputació de Barcelona. El pacte entre PSC i JxCat aposta també per "refer" el discurs municipalista després de la crisi "en el marc també d'una nova organització territorial" on municipis i vegueries siguin "els eixos des d'on pivoti el nou model territorial del país".

Altres eixos bàsics passen per "la consecució de la cohesió territorial" expressada per la regla "igualtat d'accés a serveis, polítiques públiques i equipaments" dels habitants "independentment d'en quin municipi visquin". La lluita contra el canvi climàtic; el desenvolupament local a través de l'economia social, el treball i la innovació; els serveis a les persones, les polítiques d'igualtat i la diversitat, o la cultura i l'educació –potenciant els aspectes que ajuden al combat contra la desigualtat-, són altres objectius del pacte. Un altre punt que ambdós partits subratllen és la necessitat de replantejar les "actuals estructures de gestió" de la mateixa Diputació per adaptar-les "més encara" als objectius d'eficiència necessaris. En tot cas, PSC i JxCat deixen clar que qualsevol reforma "ha de tenir present" que el "millor recurs" d'aquest ens administratiu és "el seu personal". Però sí s'aposta per la transformació digital, la transparència i la millora del govern local.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
105

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix