El PSC torna a recuperar l’hegemonia al Baix Llobregat

Els socialistes s’ha imposat en quinze municipis, mentre que ERC ha estat la segona formació amb més vots

El Partit dels Socialistes de Catalunya torna a recuperar l’hegemonia al territori després de quatre anys. El PSC ha aconseguit guanyar en quinze municipis (vuit d’ells amb majoria absoluta). Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha estat la segona formació política més votada (ha guanyat en cinc localitats baixllobregatines), superant Ciutadans (Cs), mentre que Junts per Catalunya (JxCat) ho ha fet en quatre, els Comuns ha obtingut la victòria en dues localitats i el PP en una. D’altra banda, les candidatures municipalistes s’han imposat en tres poblacions.

D7fmrpkWkAIlcrP

En xifres, el PSC han tornat a ser la força més votada a la comarca del Baix Llobregat amb més de 128.000 vots (34,19%), 36.000 més que en els darrers comicis locals. Això s'ha traduït en 200 regidors i 16 representants al Consell Comarcal, tres més que quatre anys enrere. La segona força ha estat ERC, que amb 67.553 vots i 118 regidors, ha superat els Comuns passant de 6 a 9 consellers comarcals. Els Comuns, per la seva banda, n'han guanyat 5, dos menys que en les municipals de 2015. La quarta posició ha estat per Ciutadans que amb 4 consellers repeteix els resultats de fa quatre anys i empata. A 6.000 vots de diferència de la formació taronja, JxCat ha estat la cinquena força amb també quatre regidors. Per últim, el PP ha aconseguit un representant comarcal, dos menys que el 2015.

El PSC van ser el gran protagonista la nit electoral d’ahir, confirmant els pronòstics i situant la formació política d'esquerres com la força hegemònica en molts ajuntaments baixllobregatins. De fet, si el 2015 només Sant Joan Despí tenia majoria absoluta (manté els 11 regidors). Aquest cop s’han afegit Cornellà (Antonio Balmón recupera la majoria perduda el 2015 i passa d’11 a 14 regidors), Gavà (de 8 a 11 regidors), Sant Boi de Llobregat (13 regidors, +3), Abrera (de 6 a 11 regidors), Viladecans (+3), Esplugues (+2)  i Vallirana (baixa un regidor). Mentre, a Sant Vicenç dels Horts, el PSC ha estat capaç han guanyat en vots empatant en regidors amb ERC (8), com a Cervelló (els més votats però empaten amb ERC a 8 regidors), Sant Just Desvern (guanya un regidor però haurà de pactar), Molins de Rei amb Xavi Paz li treu el lideratge a JxCat, Esparreguera (guanya tres regidors) o Sant Feliu de Llobregat (sumen dos regidors), Per contra, a Sant Andreu de la Barca guanyen però perden la majoria absoluta. L’altra cara de la moneda, el PSC no va poder millorar els resultats a Martorell i, a més ha perdut vots. A Olesa de Montserrat i Castellví de Rosanes són la segona força i guanyen dos regidors i també vots. Decepció a Corbera on passa a ser la segona força política tot i guanyar en vots. A Castelldefels i El Prat acaben segons sumant més regidors.

DyvsyOSX0AEPCZg

D7fWKWjWkAAly3c

D7hsVp4XYAAKihE

D7ffIyUXsAE1hNm

ERC ha aconseguit el triomf en cinc municipis de la comarca: Collbató-(han fregat la majoria-, Corbera de Llobregat -han guanyat en vots i regidors de  4 a 7-, El Papiol (manté els 4 regidors), Sant Esteve Sesrovires (hi ha hagut ‘sorpasso’ amb els socialistes) i Santa Coloma de Cervelló (passa de ser la tercera força el 2015 a la primera el 2019). Els republicans són segons en municipis importants com Cornellà de Llobregat (4), Sant Joan Despí (4), Viladecans (5), Gavà (4), Esplugues (4) o Sant Boi (5). Son segons també a Vallirana on pugen en xifra de vots i guanyen un regidor, i a Esparreguera. Al contrari, a Sant Vicenç dels Horts perden un regidor (de 9 a 8) i cedeixen el primer lloc als socialistes per 66 vots de diferència. Els republicans han sumat 29.822 més que fa quatre anys.

D7fSrQIWkAYWjOm

collbato candidat

Pel que fa als resultats obtinguts per Junts per Catalunya, cal destacar la victòria a Begues, on ha millorat resultats i ha guanyat un nou regidor (passa de 5 a 6) tot i que no assoleix la majoria absoluta. Els demòcrates també aconsegueixen bons resultats a Sant Climent de Llobregat (ha mantingut regidors). A més han guanyat a Castellví de Rosanes sota el nom Endavant Castellví amb més vots però els mateixos regidors (decidirà ERC). El PDeCAT manté els quatre regidors a Sant Just Desvern tot i pujar en vots i a La Palma de Cervelló on manté els quatre regidors. Els resultats més dolorosos és la pèrdua de l’alcaldia a Molins de Rei, feu tradicional dels nacionalistes, on ha passat de 6 a 4 regidors, superats pel PSC (ha guanyat en vots i regidors). Al Papiol tampoc ha assolit bons resultats (perd un regidor i passa a ser la tercera força) com a Olesa (es queda amb un regidor). A Sant Esteve no tindrà representació, mentre que a Cornellà continuarà una legislatura també sense representants. També perden representació a Pallejà i a Abrera i Viladecans. Al contrari, JxCat assoleix un magnífic resultat a Martorell on obté la majoria absoluta amb Xavier Fenollosa al capdavant i passa de 8 regidors a 12. En total han perdut a la comarca 16 regidors.

D7h3jblWkAIb5m3

D51BZ1JW0AAi6Uf

Mentrestant, la proposta de Catalunya en Comú manté l’alcaldia del Prat de Llobregat sense l’històric Lluís Tejedor encara que haurà de pactar per governar. Els Comuns queden en segona posició a Sant Feliu de Llobregat per darrere dels socialistes y assoleixen la victòria en Pallejà (guanyen dos regidors i passen de 5 a 7). En total han aconseguit 45.408 vots (66 regidors).

D7h1j8kXYAI4t5E

Referent a les candidatures municipalistes, el Bloc Olesà perd la majoria absoluta tot i que torna a guanyar (passa de 12 a 8 regidors). També s’ha imposat La Palma Sempre en La Palma  (5 regidors) y CAT en Torrelles (perd regidors i la majoria).

pilar puimedon 6

Ciutadans no ha tret bons resultats en general a la comarca, on perd regidors a Cornellà, però es la força decisiva a Cervelló amb el seu regidor. Manté els dos regidors a Sant Joan Despí, però perden dos a Gavà. A Viladecans és la tercera força augmentant en vots però mantenint els quatre regidors. A Esparreguera i Abrera mantenen els regidors. L’altre alegria taronja es produeix a Sant Andreu de la Barca, on guanya un regidor (passa de 2 a 3) i es converteix en la tercera força a l’Ajuntament. A més, entren per primer cop a Begues, Collbató, Sant Esteve Sesrovires, Martorell i Corbera. La suma total de regidors han estat de 46 (guanya nou) amb 36.645 vots (9,71%).

D62AbmHXYAAU3XK

La CUP assoleix la tercera posició a Esparreguera, encara que passa de cinc regidors a dos regidors. A Molins de Rei també perd un regidor (de 4 a 3) i passa de la tercera a la quarta força al municipi. Han obtingut un total d’11.145 vots Per en global dos regidors, i passen de 16 a 14). També tindran representació a Begues, Olesa, El Papiol i Sant Just Desvern, però a Esplugues perden el regidor que tenien.

El Partit Popular, d’altra banda, torna a guanyar a Castelldefels de la mà de Manu Reyes, però no amb la majoria que li podria permetre recuperar l’alcaldia perduda el 2015 per un pacte entre partits. El PP perd els seus dos regidors a Sant Boi de Llobregat, i també a El Prat, Begues, Cornellà i Viladecans. Tampoc tindrà representació a Sant Joan Despí, Abrera, Corbera, Esparreguera, Martorell, Olesa, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu, Sant Just Desvern i Santa Coloma de Cervelló). Els populars perden més de 8.000 vots (28.194 dels 2019 i 20.659 del 2015). Tindran 22 regidors menys.

D7fPBBlXoAAIdFq

Podemos obté un total de 12 regidors al Baix Llobregat (Cornellà, gavà, El Prat, Sant Andreu de la Barca, Viladecans, Sant Boi, Molins de Rei i Sant Joan Despí). Mentrestant, Vox no ha aconseguit representació a cap dels deu municipis que s’ha presentat. En total ha aconseguit 4.729 vots (1,25%).

Redacció / Foto: Ajuntaments/Partits

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
160

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix