Quatre baixllobregatins són escollits com a Diputats al Congrés

Imprimeix

Són els socialistes Sònia Guerra (Sant Boi) i José Zaragoza (Molins de Rei) i els republicans Oriol Junqueras (Sant Vicenç dels Horts) i Joan Capdevila (Martortell)

Després de la celebració de les Eleccions Generals 2019 van sortir elegits en la demarcació de Barcelona quatre baixllobregatins per al Congrés de Diputats, segons informa Nació Digital. Concretament són els socialistes Sònia Guerra (Sant Boi de Llobregat) i José Zaragoza (Molins de Rei) i els republicans Joan Capdevila (Martorell) i Oriol Junqueras (Sant Vicenç dels Horts). Els seus perfils són els següents:

Sònia Guerra

Sònia Guerra López (Manresa,1977) és llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona, on més tard també va impartir-hi classes com a investigadora. Té un perfil marcadament feminista. El 2006, va crear l'Institut de Formació Política per a Dones, i el 2009 va passar a coordinar l'Àrea de Drets i Igualtats Socials de l'Ajuntament de Sant Boi. A la delegació del PSC del Baix Llobregat ocupa la Secretaria d'Igualtat i LGTBI, mentre que a la Comissió Executiva del partit desenvolupa les funcions de Secretaria de Formació.

D5PHXG W0AAh2yh

José Zaragoza

L'històric secretari d'Organització i Finances del PSC, és un dels quatre candidats del Baix Llobregat i repeteix per tercer any consecutiu el quart lloc. Nascut a Molins de Reis el 1961, Zaragoza va ser un dels primers diputats que van patir les conseqüències d'haver trencat la disciplina de vot del partit durant la investidura de Rajoy, i va ser apartat de la presidència de la Comissió mixta de la UE. Així i tot, un cop que Sánchez va prendre el control del partit i va accedir a la presidència del govern espanyol, Zaragoza va esdevenir el substitut de Batet com a coordinador dels diputats socialistes a la cambra baixa. Càrrec que ja havia ocupat amb anterioritat, però del qual va ser apartat per la direcció de Rubalcaba. El motiu va ser l'abstenció a la votació de la moció sobre el dret a decidir de Catalunya presentada per l'expresident de la Generalitat Artur Mas. Zaragoza és un veterà dins del món socialista; a part d'haver estat regidor de l'Ajuntament de Molins durant la dècada dels 80, també va ocupar el càrrec de primer secretari de la Federació del Baix Llobregat entre el 1988 i el 2004, i des del 2009 torna a ser membre del Comitè Federal del PSOE, càrrec que també va ocupar entre 1987 i 1997. A més, també destaca per haver estat el director de diferents campanyes electorals, com ara les generals del 2004 i 2008 o les autonòmiques del 2006.

D5PHXG2WwAUArVG

Oriol Junqueras

"Guanyar guanyar i guanyar". Amb aquestes paraules va definir l'estratègia electoral del partit Oriol Junqueras i Vies (Barcelona, 1969) en la roda de premsa que va fer en campanya des de la presó de Soto del Real. El líder d'ERC fa més d'un any que està empresonat per haver organitzat el referèndum de l'1-O, moment en el qual ocupava la vicepresidència de la Generalitat i la conselleria d'Economia i Hisenda. Se l'acusa de rebel·lió, sedició i malversació, fets pels quals podria ser condemnat a 25 anys de presó. Junqueras va entrar com a independent a les llistes d'ERC per a ser regidor del seu poble, Sant Vicenç dels Horts. Abans d'aconseguir-ne l'alcaldia, Junqueras es va passar tres anys com a eurodiputat al Parlament Europeu. No va ser fins al 2011 que va acabar sent alcalde del seu municipi, i a més, també va ser nomenat president del partit. A partir d'aquí, va començar la seva trajectòria dins de la política parlamentària catalana, fins que el 2016 va ser nomenat vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda. Junqueras destaca per haver aconseguit erigir-se dins d'Esquerra com la veu cohesionadora. Tot i que en el seu moment alguns el titllaven d'home de palla, va aconseguir aglutinar una bona base de suports i va redreçar la formació quan aquesta estava en plena crisi després del Govern tripartit. El dirigent d'ERC és llicenciat en Història Moderna i Contemporània i és doctor en Història del Pensament Econòmic per la Universitat de Barcelona. Prou conegut és també el seu perfil com a professor universitari, i que tant el caracteritza a l'hora de parlar.

41364 600 338

Joan Capdevila

L'exmembre d'Unió Democràtica repetirà escó per segona vegada al Congrés. Joan Capdevila i Esteve (Martorell, 1965) ja va ser diputat independent per Esquerra al 26-J, encara que en aquella ocasió ocupava la cinquena posició a les llistes. A Unió va ser una de les veus crítiques amb el lideratge de Josep Antoni Duran i Lleida, cosa que el van portar a abandonar el partit el 2009. Un cop fora del partit va fundar l'Associació El Matí i un diari digital que porta el mateix nom. Abans que el fitxes ERC, Capdevila també va formar part de la candidatura a la presidència del Barça encapçalada per Agustí Benedito i Benet l'any 2010. Aquest veterinari de professió es caracteritza per tenir un perfil proper als moviments cristians i de tendència catòlica. De fet, el juliol del 2018 va arribar a enviar una carta al pap de Roma demanant el seu suport a la causa sobiranista.

joan capdevila erc congres

Redacció / Fotos: ERC-PSC