Marxa silenciosa de torxes a Sant Vicenç en record a Junqueras

Imprimeix

Entitats i partits polítics sobiranistes refusen les penes de presó demanades per la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat

Centenars de persones van sortir ahir al vespre silenciosament al carrer aquest vespre a Sant Vicenç dels Horts per recórrer part del centre amb una marxa de torxes, organitzada per la plataforma Free Junqueras, en record al que va ser alcalde del municipi entre el 2011 i el 2015. Encapçalats amb una pancarta amb el lema ‘Mai caminaràs sol’ i una foto de l’exvicepresident del Govern, durant el recorregut s’han pogut veure nombrosos símbols grocs en record, també, de la resta de polítics presos i exiliats.

fotonoticia 20181102212835 640

DrBXE5CXcAACrIG

DrBXBAeWoAIPi46

Al final del traçat, la plaça de la Vila va quedar petita per encabir la multitud de veïns que es van aplegar per reclamar l’alliberament del seu exalcalde. Carles Riera, Joan Josep Nuet i Gabriel Rufian van encapçalar un acte final en què es van llençar reiterats missatges de rebuig a les penes de presó sol·licitades per la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat contra els líders sobiranistes.

Pel que fa al to més polític, les entitats i partits sobiranistes locals van apel·lar a la “unitat” de totes les formacions per perseverar en la defensa de la república catalana i van carregar durament contra les peticions de penes presentades per la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat aquest divendres. “Això s’ha convertit en Turquia, perquè les acusacions que hem conegut avui són dignes d’un país autoritari”, va etzibar el portaveu de l’entitat Àgora, advertint l’estat espanyol que hi haurà una “alarma social als carrers” si no es rebaixen les peticions de pena. Per a l’alcaldessa de Sant Vicenç, Maite Aymerich, el fet que els escrits d’acusació s’hagin presentat el dia que fa un any que Oriol Junqueras i Joaquim Forn són a la presó “no és gratuït” i ho ha definit de gest indigne i maligne”, alhora que ho va atribuir a la voluntat d”escarmentar, atemorir i combatre idees que són legitimes”. “Organitzar un referèndum no és un delicte, i posar les urnes és la base de la democràcia”, va defensar.

drba3zlxgawqygw 5 630x315

En l’esfera política nacional, el diputat de la CUP Carles Riera va instar la ciutadania a mobilitzar-se per “derrotar l’estat espanyol”, a qui ha acusat de “ser còmplice del feixisme”. “Només tornant a l’autoorganització popular podrem recuperar la sobirania”, va afirmar, afegint que “només amb la lluita popular, la desobediència civil i la vaga general es podrà guanyar l’autodeterminació unilateralment”.

DrBXcS5XgAcYfb9

Al seu torn, Joan Josep Nuet, líder d’Esquerra Unida i un dels acusats a la causa del procés, va definir els escrits de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat com “un veritable despropòsit jurídic, polític i moral”. Nuet va assegurar que “quan la justícia deixa de ser justícia i es converteix en venjança, la democràcia i la llibertat comencen a trontollar”, i va instar les formacions polítiques a replicar la situació actual amb “unitat”.

Rufian des de Sant Vicenc dels Horts 1024x576

Més contundent, però, ha estat el diputat d’Esquerra al Congrés Gabriel Rufián, que va comparar els 25 anys de presó que se sol·liciten els poders polítics per a Oriol Junqueras amb els 9 anys de condemna pels agressors coneguts com a ‘La Manada’. “Això demostra que La Manada porta toga, i avui diem més clar que mai: carceraris, sou uns salvatges! Us volem veure asseguts al banc del tribunal dels drets humans!”, va exclamar Rufián enmig d’aplaudiments. En la mateixa línia, el diputat republicà va carregar també contra el president del PP, Pablo Casado, rebatent les declaracions en què el popular acusa de “colpistes” els líders del procés sobiranista. Així, Gabriel Rufian va acusar Casado d’estar disposat a “abraçar” al coronel Tejero si hagués presenciat el cop d’estat de 1981.

El cant del segadors va tancar l’acte.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Vicenç dels Horts-Particulars-TV3