ERC-Viladecans retreu a l’equip de govern manca d’un model de ciutat

Imprimeix

Els republicans mantenen la mà estesa al govern local durant el Ple extraordinari sobre l’estat de la ciutat per arribar a acords que beneficiïn a la ciutadania 

La portaveu del grup municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament, Bàrbara Lligadas, ha posat de manifest la manca d’un model de ciutat per part de l’equip de govern (PSC+ICV) durant el Ple extraordinari sobre l’estat de Viladecans que va tenir lloc al Casal Montserratina. La sessió ha servit per fer balanç dels primers tres anys de mandat i ha comptat amb un únic punt a l’ordre del dia.

Lligadas considera que “el problema de l’equip de govern és creure’s que aquest Ajuntament és seu i planificar la ciutat sense una visió de conjunt, a cop de projecte urbanístic i d’iniciativa privada”. I ha afegit: “Tenim dos models de ciutat molt diferents, no descobrirem la sopa d’all. Hem sigut el grup que més mocions ha presentat i la majoria amb un impacte directe al municipi”. La regidora ha enumerat diverses iniciatives en urbanisme, equipaments esportius, model de gestió, pressupostos municipals, polítiques socials, salut pública i suport a entitats.

Barbara Lligadas

Després del discurs de l’alcalde, Carles Ruiz, on ha exposat una visió de la ciutat i de l’acció de govern idíl·liques, Lligadas ha recordat que el Departament d’Economia encapçalat per Oriol Junqueras ha reduït en un 90% el deute acumulat amb l’Ajuntament. I també ha explicat com la futura ampliació de l’Hospital de Viladecans, ja licitada, ha estat gràcies al compromís del conseller de Salut Toni Comín amb el Baix Llobregat. 

Diferències urbanístiques

La portaveu ha fet especial èmfasi en les diferències que separen els republicans de l’equip de govern en matèria d’urbanisme, tal com s’ha posat de manifest amb la polèmica reforma del Polígon Industrial Centre, les cases històriques de l’avinguda Generalitat, l’edifici de la vergonya o, més recentment, amb el Pla de Llevant. Tanmateix, ha posat en valor la moció pactada l’any passat que ha permès iniciar un canvi de paradigma en l’accés a la informació i la participació ciutadana en tot allò que té a veure amb els projectes urbanístics, per exemple amb la remodelació del sector Roca.

Model de gestió i deute

Lligadas també ha recordat les diferències en model de gestió, reiterant la proposta d’ERC per remunicipalitzar el servei de neteja i recollida d’escombraries actualment en mans de la multinacional Urbaser amb qui l’Ajuntament manté un deute molt important per la construcció del complex esportiu Podium. També ha citat el cas Inipro, pendent encara de decisió judicial, com a exemple de les deficiències del sistema articulat pels socialistes durant dècades a Viladecans. Al mateix temps, ha criticat l’opacitat de les empreses municipals on sobresurt Vimed, que actua com a gestora immobiliària: “se’ns diu que els comptes de l’Ajuntament estan molt sanejats però l’empresa municipal Vimed té 48 milions d’euros de deute, 28 a curt termini dels quals 24 corresponen només al Pla de Llevant, per tant entenem que hi hagi pressa a urbanitzar.”

La portaveu republicana ha afegit: “en pressupostos hem criticat la subestimació deliberada d’ingressos, sempre acabem tenint un superàvit fals. I ens sorprèn una certa política de desídia amb algunes instal·lacions que deixem morir per després tirar-les a terra i construir des de zero. Un cas són les antigues piscines Joan Masgrau, un altre el Poliesportiu del Centre o la Bòbila de Sales”. A més, ha insistit, “en instal·lacions esportives sempre hem tingut carències perquè sempre anem a cop de projecte urbanístic. Quan una iniciativa urbanística ens permet encabir algun servei o equipament li fiquem i no ho pensem globalment.”

Lligadas també assegura “hem constatat que actuen cada quatre anys, prometen moltíssimes coses, només se’n compleixen una part i aquesta part casualment sempre acostuma a explicitar-se cap a final de mandat quan venen les municipals. Un exemple d’això és que el 2017 hi ha 2,5 milions d’inversió que encara no s’han executat.”

Poca predisposició

Malgrat àmbits on s’ha aconseguit l’acord com polítiques socials, educació, LGTBI o drets de les dones, ERC lamenta la poca predisposició del govern per donar més participació i protagonisme a les entitats en les festes majors, reduir el problema de les femtes de gos, la construcció d’una pista d’atletisme, la introducció de clàusules socials en els plecs de contractació, les ajudes a l’IBI per a famílies amb pocs recursos o la promoció del Parc Agrari.

Adreçant-se als socis de govern, la portaveu d’Esquerra ha afegit que “tot i així, malgrat aquestes diferències evidents, malgrat defensar models de ciutat que a vegades esdevenen contraposats, saben que sempre els hem estès la mà per arribar a acords. Per això ens ha sorprès que al llarg d'aquests anys no hagin volgut arribar a consensos per solucionar problemes com les femtes de gos o la participació ciutadana en les festes majors, per citar dos exemples. Ja els ho vam dir al debat del Ple de constitució: en temes socials sempre ens tindran, i ho hem demostrat. Però cal que entre tots anem més enllà i posem a la ciutadania al centre del debat. Hem d'estar per sobre de partidismes i ser capaços d'arribar a acords pel bé dels viladecanencs i viladecanenques. Per a fer això ens hi trobaran-”

“En aquest mandat”, ha conclòs Lligadas, “hem aconseguit salvar les cases històriques de l’avinguda Generalitat, hem reconduït la reforma del Polígon Centre, hem esborrat la simbologia franquista dels carrers de Viladecans, hem lluitat per acabar amb el monopoli dels serveis funeraris, hem aprovat recentment una moció per eliminar l’amiant d’edificis públics i fomentar la seva retirada entre els particulars, hem promogut un salari mínim de 1.000 euros entre els treballadors de l’Ajuntament i hem acordat la creació d’un Carnet Jove d’àmbit local”, entre d’altres millores. Al parer seu això demostra com el projecte d’ERC Viladecans és global i pensat per a tothom, des d’una oposició crítica però constructiva.

  

Redacció / Fotos: ERC-Viladecans