Una consulta popular decidirà el futur de Les Botigues de Sitges

Imprimeix

El consistori situa en el 35% la participació mínima per avalar-la i decidir sobre l’adhesió d’aquest nucli a Castelldefels

L’Ajuntament de Sitges s’ha compromès a acceptar el resultat de la consulta no referendària sobre la segregació del nucli de Les Botigues i la seva adhesió al terme municipal de Castelldefels si la participació supera el 35%. Així ho ha anunciat el govern municipal, puntualitzant que el resultat del proper 26 de maig l’hauran de validar els plens dels dos ajuntaments. Segons el decret signat per l’alcalde de Sitges, podran participar en la consulta els 1858 veïns majors de 16 anys censats a Les Botigues, zona situada a 14 quilòmetres de distància del centre urbà de la població del Garraf.

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha manifestat que "la consulta sobre el futur de Les Botigues de Sitges és un dels grans compromisos amb un important valor històric. Des dels anys vuitanta, les reclamacions veïnals de millores en serveis i equipaments han estat una constant a l’alça en paral·lel amb l’increment de població que ha anat experimentant aquest sector". Forns ha afegit que "per aquest motiu, un govern com el nostre, que aposta per obrir la institució a la ciutadania i per implementar processos participatius, es va decidir a traslladar als propis ciutadans d’aquest sector si volien o no seguir a Sitges."

Les Botigues de Sitges

Campanya electoral

La campanya electoral s’iniciarà el 4 de maig i s’allargarà fins al 25 de maig a les 23.59 hores, termini durant el qual es podran escoltar totes les opcions, tant a favor com en contra. La votació es realitzarà presencialment el dia 26 de maig de nou del matí a vuit de la tarda de manera ininterrompuda a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà situada al Passeig Marítim de Les Botigues, número 1. A la web municipal www.sitges.cat es podrà trobar tota la informació de la consulta.

Els votants hauran de respondre la pregunta formulada en les tres llengües oficials de Catalunya (català, castellà i aranès): “Esteu d’acord que el nucli de Les  Botigues de Sitges se segregui del municipi de Sitges i es proposi la seva annexió al municipi de Castelldefels?”. La resposta tindrà una fórmula binària: sí o no.

Per poder fer la campanya, l’Ajuntament de Sitges facilitarà locals o espais. La resolució definitiva amb l’assignació dels llocs es publicarà el 3 de maig al web municipal. Com a sistema de garanties, es crearà una comissió de seguiment amb seu a l’ajuntament d’acord amb el que estableix l’article 16.1 de la Llei 10/2014 que estarà formada pel Jutge de Pau i responsables i tècnics de l’ajuntament com el secretari general; el gerent; el cap d’Organització; el responsable del padró municipal i un referent de la regidoria de Participació Ciutadana.

Per tal de vetllar pel procés, l’Ajuntament posarà a disposició dues persones amb experiència en processos electorals i també facilitarà altres mitjans personals i tècnics perquè la consulta es desenvolupi amb normalitat.

Antecedents
Les Botigues de Sitges és un nucli del terme municipal de Sitges situat a 15 quilòmetres de distància del casc antic. El ple ordinari de 18 de desembre de 2017 va aprovar la declaració institucional perquè els veïns i veïnes de Les Botigues de Sitges expressin mitjançant una consulta popular no referendària la seva posició respecte la segregació del barri de Les Botigues de Sitges, a l’extrem nord-oriental del municipi, al costat del terme municipal de Castelldefels.

Redacció / Fotos: Arxiu