Ciutadans és la força més votada al Baix Llobregat

Imprimeix

El partit taronja va guanyar a la comarca les eleccions al Parlament de Catalunya amb el 31,65% dels vots emessos, seguit pel PSC (19,27%), ERC (18,78%) i Junts per Catalunya (11,35%)

Ciutadans es va erigir com la força més votada en el Baix Llobregat en les eleccions al Parlament de Catalunya que es va celebrar ahir 21 de desembre amb el 100% dels vots escrutats. El partit taronja va aconseguir el 31,65% dels vots, un 12,38% més que el PSC que va obtenir el 19,27%. En tercera i quarta posició respetivament van ser per a dos partits independentistes. ERC-CatSí va aconseguir el 18,78% situant-se en tercera posició, mentre que Junts per Catalunya va obtenir l’11,35%. D’altra banda, Catalunya en Comú-Podem va sumar el 9,70%, mentre que el PPC va assolir el 4,25%. Mentrestant, les altres forces polítiques que es van presentar a les eleccions van sumar el 4,59%.
Captura de pantalla 2017 12 22 a las 00.45.47

En total van votar un total de 495.031 baixllobregatins i baixllobregatines (d’un total de 594.811 persones amb dret a vot), és a dir, el 83,22%. Un percentatge superior a les darreres eleccions del 2015 on van participar un 77,71%. L’abstenció va ser del 16,78% (98.380 vots), els vots nuls 1.761 (0,36%) i els vots en blanc 2.049 (0,41%).

Captura de pantalla 2017 12 22 a las 00.46.34

Inés Arrimadas (Cs)

La candidata de Cs, Inés Arrimadas, va celebrar ahir dijous a la nit la victòria a les eleccions al Parlament i davant dels simpatitzants que es van desplaçar fins a l’Avinguda Maria Cristina, va agrair els més d’1.100.000 vots que ha tingut el partit taronja. ”Per primera vegada, a Catalunya, ha guanyat un partit constitucionalista” va manifestar i va afegir que ”ja se sabia que el procés no tenia futur” i que amb els resultats ”ha quedat més clar que no representa un futur per a tots els catalans”. Arrimadas va criticar els partits que, a més de ”saltar-se les lleis” han mantingut 40 anys una llei electoral que dona més escons a qui té menys vots. Va assegurar que seguirà lluitant per ”la convivència, el sentit comú i una Catalunya per a tots els catalans.”

Carles Puigdemont

El president Carles Puigdemont va assegurar que el "govern legítim" de Catalunya "ha de tornar al Palau de la Generalitat" després dels resultats de les eleccions. En una compareixença des de Brussel·les, flanquejat pels consellers destituïts Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Toni Comín. El president va demanar que "demà mateix" s'aixequi el 155, que va advertir que ha estat derrotat a les urnes. "La situació requereix una rectificació, una reparació i una restitució de la democràcia i el govern legítim de Catalunya. També dels presos, que han de sortir ja", va remarcar Puigdemont. Segons el candidat de Junts per Catalunya, la República s'ha imposat aquest 21-D "a la monarquia del 155."

Marta Rovira (ERC-CatSí)

La número dos de la llista d’ERC, Marta Rovira, va compareixer des de l’Estació del Nord de Barcelona, seu electoral de la formació per a aquest 21-D, per proclamar que “la República ha guanyat el 155”, després de veure com els independentistes mantenen la majoria absoluta al Parlament i les forces constitucionalistes obtenen menys suport que ells tot i la victòria de Cs. Rovira, a més, va voler dirigir-se directament al president espanyol, Mariano Rajoy, i, recordant la caiguda de vots i escons del PPC, el va instar a “retirar el 155, alliberar els presos polítics i seure a negociar” amb els independentistes. A més, veient la majoria sobiranista que deixen les eleccions, la candidata d’ERC va cridar JxCat i CUP a “formar un Govern republicà tan ràpid com sigui possible”. Rovira, però, tot i parlar del “retorn dels exiliats”, no va dir en cap moment si voldrà que Carles Puigdemont sigui el candidat a president en una investidura o no.

Miquel Iceta (PSC)

El candidat del PSC el 21-D, Miquel Iceta, va demanar a la majoria independentista que actuï dins la legalitat i va assenyalar que aquest bloc ha perdut escons i en vots. Iceta va comparèixer per valorar els 17 diputats aconseguits pel seu partit, un més que el 2015, resultat que va reconèixer que no era el que esperaven però que per primer cop des del 1999 aconsegueixen millorar resultats. Iceta va felicitar la guanyadora dels comicis, Inés Arrimadas, i va valorar que la majoria independentista s’ha vist “matisada” en escons i “novament no ha assolit la majoria de vots emesos”. Va afegir que aquesta majoria parlamentària habilita a formar investir un president i formar govern però va apuntar que tots dos “han d’actuar en el marc de la legalitat i constitucional i estatutària vigent”. Per això, va defensar que la via unilateral ha de ser descartada de manera “rotunda.”

Xavier Domènech (Catalunya en Comú-Podem)

El candidat de CatECP a les eleccions del 21-D, Xavier Domènech, va assegurar que el resultat d’aquest dijous no és el que els comuns volien ni esperaven. Amb 8 escons al Parlament a partir d’ara, els comuns perden tres diputats i es “col·loquen” a l’oposició, va assegurar Domènech en comparèixer al costat de membres de la candidatura i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. “Unes eleccions que el seu origen era il·legítim però el seu resultat és absolutament sagrat. Cal acatar, ens ha col·locat a l’oposició”, va seguir en una intervenció sense preguntes. En reiterar la necessitat d’obrir “una nova etapa” política a Catalunya lluny dels blocs, Domènech va demanar una reflexió a les forces progressistes –els comuns havien defensat durant la campanya un govern d’esquerres- davant d’una dreta que “sigui del color que sigui suma majories”. També va convidar a la reflexió a les forces que han donat suport a l’aplicació de l’article 155. “A Catalunya no es poden fer polítiques basades en el codi penal i la repressió”, va advertir Domènech també al govern espanyol.

Carles Riera (CUP)

El cap de llista de la CUP, Carles Riera, va admetre els mals resultats que el 21-D ha deixat per a la candidatura rupturista: "Hem perdut capacitat d'influència". Tot això, Riera va avisar que els quatre diputats cupaires "continuen tenint la clau" per garantir la majoria absoluta independentista. D'altra banda, la CUP reconeix també que la via unilateral que defensaven va perdre suport a les urnes, però adverteix que no renunciarà al seu programa. A ERC i JxCat, diu, els "esperarà" quan tornin del diàleg amb l'estat espanyol "amb les mans buides" per negociar la unilateralitat. En clau nacional, el líder de la CUP va assegurar que el 21-D ha servit per "derrotar el cop d'estat" i validar "la República de l'1-O."

 

Diputats baixllobregatins

El Parlament de Catalunya està format per 135 ascons, dels quals cinc estaran ocupats per baixllobregatins i baixllobregatines. Concrentament, els diputats seran el martorellenc Eduard Pujol (Junts per Catalunya), el vicentí Oriol Junqueras (ERC), el santandreuenc Jordi Albert (ERC), la pallejanenca Eva Granados (PSC) i el cornellanenc Vidal Aragonés (CUP).

 

Redacció / Foto: Aj. Molins de Rei