Mor l’exministra socialista Carme Chacón als 46 anys

Imprimeix

L’espluguina, la primera dona a fer-se càrrec de la cartera de defensa, va perdre la vida per una cardiopatia congènita

L'exministra socialista Carme Chacón va morir ahir diumenge a Madrid a l'edat de 46 anys. El servei d'urgències mèdiques 112 de la Comunitat de Madrid va rebre una trucada a les 19.30 en la qual persones properes a Chacón van explicar que no podien localitzar-la. La família tampoc ho havia aconseguit des de la nit anterior, motiu pel qual diversos amics van acudir al seu domicili.

Fins a la residència de la política, al carrer Viriato de la capital, es van desplaçar unitats de bombers de l'Ajuntament, agents de la Policia Nacional i el Summa 112. La porta de l'habitatge va haver de ser forçada per poder accedir a l'interior del domicili. Els especialistes mèdics solament van poder certificar la defunció de Chacón. La seva primera impressió és que s'havia produït “feia hores”. Tot apunta que va perdre la vida per una cardiopatia congènita.

Primeres reaccions (twitter)

Mariano Rajoy (president del Govern)

“El més sentit condol a la família, amics i companys de Carme Chacón, gran política amb sentit d’Estat”

Neus Munté (consellera de la Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat)

“És una notícia molt i molt trista. El nostre condol a la família socialista i a aquelles persones que l’han estimat i l’estimen i també a Esplugues de Llobregat on va néixer i estava tan vinculada”

Pilar Díaz (alcaldessa d’Esplugues)

“Consternada i colpida per la mort de la companya i amiga Carmes Chacón. Una dona única i valenta. Els meus pensaments amb la seva família. En la seva etapa a l’Ajuntament no va deixar ningú indiferent i va demostrar la seva capacitat, la seva dedicació i les ganes de transformar la ciutat”

Antoni Poveda (Primer Secretari del PSC del Baix Llobregat)

“Consternat per la mort de la companya i amiga Carme Chacón. Dolor immens per la pèrdua d'una dona lluitadora i referent. Mai t'oblidarem”

Oriol Junqueras (president d’ERC)

“El meu condol als seus familiars i amics”

Albert Rivera (President de Ciutadans)

“Impactat per la inesperada mort de Carme. Un dia trist per la política espanyola. Tot el meu afecte a la seva família i companys del PSOE”

Pablo Iglesias (Secretari General de Podemos)

“Marxa una dona brillant i de gran capacitat política. Ho vaig poder comprovar personalment. El meu condol a la seva gent”

Ernest Urtasun (Portaveu d’ICV i eurodiputat)

“Tot el meu condol per familiars i amics i tota la família socialista per la mort de Carme Chacón. Una abraçada en aquests moments difícils”

El perfil

Nascuda a Esplugues de Llobregat el 13 de març de 1971 estava divorciada i era mare d’un nen. Era filla d'un bomber originari d'Oula del Río (Almeria) i d'una advocada catalana. A més, era néta de Francisco Piqueras, un anarquista aragonès. Va ser professora de la Universitat de Girona, a més de membre de l'executiva del PSOE i militant del PSC. Va ser escollida diputada per Barcelona el 2000, tot i que va començar la seva carrera a la seva localitat natal com a primera tinent d’alcalde (1999-2003).

C8 sB fXoAA1EJP

El 2004 va ser nomenada vicepresidenta del Congrés dels Diputats fins que el 2007 va ocupar el càrrec de ministra d'Habitatge del govern de José Luis Rodríguez Zapatero i el 2008 ministra de Defensa, de fet, va ser la primera dona al capdavant d'aquesta cartera. En el 38è congrés del PSOE, celebrat el febrer del 2012, es va presentar com a candidata a secretària general del PSOE; el seu rival va ser Alfredo Pérez Rubalcaba, davant el qual va perdre per 22 vots. Al Congrés Extraordinari del PSOE celebrat els dies 26 i 27 de juliol del 2014 va ser triada Secretària de Relacions Internacionals del PSOE fins al 2016 on va presentar la seva dimissió. Treballava actualment en un bufet d’advocats de Madrid.

Redacció / Fotos: La Sexta-Arxiu