Front comú a Viladecans contra l'actitud de la Generalitat

Imprimeix

El Ple aprova, amb els vots favorables del PSC, C's i PP, exigir al govern de Catalunya que respecti les lleis, l’Estatut i la Constitució davant del vot negatiu del grup municipal d’ERC que va defensar la institució

El Ple Municipal de Viladecans va aprovar una moció titulada “en defensa de la democràcia, la convivència i l’Estat de Dret”, presentada pels grups del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Ciutadans (C's) i Partit Popular (PP). La moció afirma que “la contínua desobediència” del Govern de la Generalitat a l’Estatut de Catalunya, a la Constitució Espanyola, a l’Estat de Dret, a les resolucions judicials i a l’ordenament jurídic democràtic “amenaça la democràcia, la convivència i els drets i llibertats de tots i totes les catalanes”. La proposta va rebre els vots afirmatius de PSC (11), Ciutadans (3), PP (1) i un regidor no adscrit, l’abstenció d’ICV-EUiA (2), VSSP (1), Guanyem-CAP (1) i una regidora no adscrita, i els negatius d’ERC (3). Una regidora del PP no va assistir al Ple per indisposició.

La moció vol “expressar la preocupació per les declaracions públiques dels membres del Govern de la Generalitat de Catalunya en les quals manifesten la decisió conscient i voluntària de vulnerar l’ordenament jurídic”. El ple viladecanenc vol, d’aquesta manera, “manifestar el ferm suport a la democràcia, a l’Estat de Dret i a l’ordenament jurídic vigent” i exigeix al Govern de la Generalitat de Catalunya “que tots els seus acords i resolucions es desenvolupin i s’ajustin al marc normatiu i respecte a la Constitució Espanyola, a l’Estatut de Catalunya i a les decisions dels tribunals encarregats de fer-les complir, com a garantia de la nostra convivència pacífica i dels drets i llibertats de tots els ciutadans.”

Els regidors i les regidores viladecanenques que van aprovar la moció creuen que “el respecte a les institucions, l’Estat de Dret i les lleis és la garantia de la democràcia, de la convivència i dels drets i llibertats de tots els ciutadans”. Es mostren preocupats davant de “la voluntat manifestada pel President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el seu govern de desobeir les sentències i resolucions del Tribunal Constitucional, així com de vulnerar el marc legal estatutari i constitucional que garanteixen l’autogovern i els drets i llibertats dels ciutadans de Catalunya, convocant un referèndum sobre la independència de Catalunya durant l’any 2017.”

La moció recorda que “el Parlament de Catalunya ha aprovat una partida pressupostària per a la celebració d’un referèndum d’independència per a Catalunya el 2017 en els Pressupostos de la Generalitat del 2017, tot i tenir una resolució del Tribunal Constitucional recordant que la proposta vulnera la disposició 31 del 21 de març, a més dels informes negatius del Consell de Garanties Estatutàries i els advertiments dels serveis jurídics del propi Parlament”.

En contra

D’altra banda, ERC va ser l’únic grup municipal que va “defensar les institucions catalanes en el Ple”, segons va expressar en el seu twitter. Els republicans van manifestar durant la seva intervenció que el “s’acostuma a fer discursos com si el català fos un invent recent per donar pel sac, com si la Generalitat de Catalunya existís gràcies a la constitució espanyola o com si sempre Catalunya ha estat dins de l’estat espanyol”. A més, el grup municipal republicà va expressar també que “la democràcia vol dir poder del poble. Per això potser la moció hauria de dir-se defensa de les lleis. El Govern no ha desobeït res. S’està sent escrupolós i es treballa en una transitorietat on un marc legal substituirà un altre. Volem poder decidir i o farem amb o sense el vistiplau del govern estatal, perquè no deixar decidir al poble de Catalunya si és antidemocràtic, ja que és negar el poder del poble.”

Redacció / Foto: Arxiu