Viladecans encara no té una nova ordenança de serveis funeraris

El grup municipal d’ERC carrega per la “lentitud i la manca de diligència de l’Ajuntament” després d’un any d’haver-se aprovat la moció per unanimitat

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans va presentar un prec al Ple municipal de gener per preguntar a l’equip de govern (PSC+ICV) sobre la nova ordenança de serveis funeraris a la qual es va comprometre fa just un any arran d’una moció dels republicans aprovada per unanimitat. Dotze mesos després de l’acord els grups a l’oposició encara no han tingut accés a cap esborrany del document malgrat les reiterades peticions per part d’Esquerra, el que demostra una lentitud i una manca d’interès flagrants, segons expliquen els republicans.

El regidor d’ERC, Xavier Martín, ha recordat que “l’Ajuntament no té cap incentiu per aprovar-la i defensar els ciutadans, perquè fa negoci: quan més costi un enterrament als veïns, més ingressarà el consistori en concepte de cànon i això és indigne. L’equip de govern està promocionant els enterraments cars i mentrestant, a Sant Boi, ja s’ha anunciat l’arribada d’una funerària que reduirà el cost de l’enterrament a menys de la meitat, utilitzant el mateix tanatori que ja existia i que no és de la seva propietat”. En aquest sentit, Martín considera que “en el camp de la lliure competència i els serveis funeraris és evident que queda molt camp per recórrer a Viladecans i és molt revelador que cada cop hi hagi més famílies que optin per desplaçar-se a altres ciutats amb preus més raonables.”  

La moció aprovada el 2016 instava el govern local a actualitzar l’ordenança de serveis funeraris de 1998, així com el reglament regulador del servei públic del cementiri municipal, després de comprovar “la seva obsolescència i per adequar-los a la legalitat vigent”. El fet que siguin uns serveis essencials per a la ciutadania “amb uns preus excessius, lligats a la manca de lliure competència i a pràctiques de monopoli entre les grans empreses del sector ha comportat les queixes reiterades de la Federació d’Associació de Veïns de Viladecans i de l’Associació contra els Abusos en els Serveis Funeraris”, diuen els republicans.

Transparència

L’Ajuntament es va comprometre a facilitar una informació completa i veraç sobre el servei de cementiri municipal, instava Àltima a fer el mateix amb els serveis funeraris del tanatori de Viladecans i havia de vetllar pel compliment de la legislació per part de totes les empreses del sector, entre altres mesures per fomentar la transparència i garantir els drets de la ciutadania. La llei catalana garanteix la lliure concurrència de terceres empreses perquè puguin operar al tanatori de Viladecans “però l’Ajuntament ha d’assegurar que això es compleixi, ja que actualment existeixen moltes dificultats a l’entrada de petites funeràries. Una de les més importants és la pròpia ordenança de Viladecans.”

Set anys de retard

La directiva europea de serveis de 2006 va modificar la normativa catalana en matèria de serveis funeraris amb un decret legislatiu el 2010 al qual Viladecans encara no s’ha adaptat. Entre d’altres, aquest decret estableix el dret dels usuaris a obtenir informació veraç i actualitzada sobre els serveis i les condicions econòmiques de forma fàcil i entenedora a través de l’Ajuntament i preveu que qualsevol prestador habilitat pugui prestar el servei de transport de cadàvers i les activitats associades a tot el territori de Catalunya. 

Multa a Àltima

Cal recordar que el Tribunal Català de Defensa de la Competència ja va multar el 2011 a l’empresa Àltima (la mateixa que gestiona el tanatori de Viladecans) amb 800.000€ i a l’Ajuntament de l’Hospitalet amb 500.000€ més per pràctiques contràries a la lliure competència. També existeix jurisprudència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Tribunal Suprem sobre males pràctiques d’ajuntaments propers per obstaculitzar la lliure competència amb la seva actuació de facto. Per tant, aquesta situació, a més de provocar uns preus abusius al ciutadà, podria provocar una sanció econòmica a l'Ajuntament”, segons ERC-Vildecans.

La Premsa del Baix es va posar en contacte amb l’Ajuntament de Viladecans per demanar la seva opinió sobre el tema i es va limitar a dir que el procés era molt llarg -com ha passat en altres municipis propers-.

Final del formulario

Redacció / Foto: Arxiu

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
140

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix