ERC-Viladecans impulsa una moció al Ple de gener sobre festes majors

Imprimeix

A més els republicans presentaran dues declaracions institucionals sobre vot als 16 anys i clàusules sòl

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans presentarà en el Ple municipal del proper dijous 26 de gener una moció i dues propostes de declaració institucional. Les declaracions són per impulsar el dret a vot als 16 anys i per agilitzar el retorn dels diners pagats de més a través de les clàusules sòl en els contractes hipotecaris després de l’última sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). 

Pel que fa al dret a vot als 16 anys, els republicans responen al suport explícit sol·licitat als ajuntaments pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i demanen al Govern espanyol que reformi la Llei orgànica 5/1985 de règim electoral per tal d’ampliar el dret del sufragi actiu als joves a partir dels 16 anys. També insten a la Generalitat a incloure el dret a vot a partir dels 16 anys en el futur projecte de Llei electoral catalana i recorden que a la consulta del 9N ja van poder participar.

La portaveu d’ERC al consistori, Bàrbara Lligadas, considera que “la rebaixa de l’edat per poder votar és completament necessària i fonamental per evitar la creixent marginació de la joventut davant el progressiu envelliment de la població. La proporció de joves a la societat és cada vegada menor, per això ampliar el cens amb les persones de 16 i 17 anys permetria un major equilibri electoral i més atenció als interessos i necessitats del col·lectiu”. Per la seva banda, el portaveu de les JERC Viladecans, Joan Bausa, ha afegit que “la reducció de l’edat amb dret a vot fomenta l’interès per la política entre les persones joves i augmenta la motivació per participar activament en la vida democràtica.”

El text de la declaració recorda que l’any 2007 Àustria es va convertir en el primer estat membre de la Unió Europea en reconèixer el dret a vot a partir dels 16 anys i que actualment són diversos els estats del món que reconeixen el dret a vot al jovent a partir d’aquesta edat com Alemanya, Nicaragua, Brasil, Equador, Hongria, Eslovènia, Noruega i Argentina.

Clàusules sòl

Després de la sentència del TJUE del mes de desembre, ERC també presenta al Ple una proposta de declaració institucional sobre clàusules sòl on demana al Govern espanyol, a la Generalitat, al Banc d’Espanya i a l’Agència Catalana de Consum diverses actuacions per garantir la protecció dels consumidors, evitant que la càrrega del procés per recuperar els diners pagats de més recaigui entre les famílies afectades.

Els republicans també insten a articular mecanismes per tal que les associacions de persones consumidores i usuàries supervisin el procés de retorn perquè es desenvolupi de manera efectiva i immediata. En el mateix sentit, demanen una campanya de difusió dels drets de les persones afectades a l’Agència Catalana de Consum i, concretament a Viladecans, sol·liciten que l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor posi a disposició dels usuaris un assessorament professional personalitzat per tal d’informar dels passos a seguir, amb l’objectiu de recuperar les quantitats indegudament percebudes per part de les entitats bancàries, i que promogui sessions d’informació als diferents barris de la ciutat.

Tanmateix, ERC es mostra molt preocupada pel decret que va aprovar divendres passat el Consell de Ministres amb el vistiplau de PP, PSOE i C’s perquè les entitats bancàries malgrat haver d'informar als clients ho faran amb una manca de transparència preocupant i monopolitzant la negociació extrajudicial, segons ERC-Viladecans. Aquesta negociació malgrat ser voluntària pels consumidors, només permetrà exercir-la a aquells que disposin de recursos en cas de dubte i sense pràcticament possibilitat de recuperar les costes del procés, només en supòsits molt taxats al decret.

Més participació ciutadana

Finalment, el grup d’ERC Viladecans presenta una moció per incrementar la participació ciutadana i dinamitzar més les festes majors d’estiu i hivern a través d’una major implicació de la societat civil. Per això sol·licita la creació d’una comissió de festes on tingui representació la Coordinadora d’entitats del Mamut de Viladecans, associacions juvenils, culturals, de lleure, de gent gran i tècnics de l’Ajuntament. L’objectiu és que la comissió decideixi d’entrada el 15% del pressupost de les festes majors i que faci propostes a la programació d’actes.

La portaveu republicana, Bàrbara Lligadas, ha explicat que “durant molts anys la Festa Major d’Hivern pràcticament no es va celebrar a la nostra ciutat i la Festa Major d’Estiu havia perdut personalitat pròpia. Una iniciativa ciutadana va comportar la creació de la Colla i la Coordinadora d'entitats del Mamut de Viladecans, que han reactivat la Festa Major d’Hivern i han donat personalitat a la Festa Major d’Estiu. Ara cal fer una altra passa endavant per incrementar la participació ciutadana i continuar millorant la dinamització de les nostres festes a través d’una major implicació de la societat civil.”

Redacció / Foto: Aj. Viladecans