ERC reclama la remunicipalització de la neteja i la recollida de residus

Actualment els dos serveis a Viladecans estan en mans de l’empresa Urbaser i segons una consultoria independent es podria estalviar fins a tres milions d’euros en deu anys

El grup municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans ha sol·licitat a l’equip de govern l’encàrrec d’un estudi econòmic i de viabilitat per municipalitzar els serveis de neteja i recollida de residus, actualment en mans d’Urbaser. Segons els republicans, l’informe independent hauria de preveure l’impacte econòmic per les arques públiques a mitjà i llarg termini, com s’hauria de gestionar el procés i les característiques de la futura empresa municipal per garantir la qualitat i la transparència en els serveis.

El regidor republicà, Xavier Martín, recorda que “el servei de neteja i recollida de residus representa un 10% del pressupost total de l’Ajuntament de Viladecans i està en mans d’una empresa privada. No estem en contra de la col·laboració publicoprivada, però només la contemplem en els casos en què tothom hi surti guanyant”. En aquest sentit, ha afegit que l’actual contracte amb Urbaser és a llarg termini, es pot cancel·lar en cas que així es determini però per fer-ho cal actuar amb l’adequada previsió.

Martín assegura que “no només busquem l’estalvi, sinó que també volem millorar el servei. Castelldefels ja ha apostat per aquest model i ha obert la possibilitat de mancomunar serveis amb municipis veïns de cara al futur”. La proposta hauria d’incloure necessàriament la subrogació de tot el personal actualment empleat amb Urbaser.

ERC recorda que, segons els últims estudis, la municipalització dels serveis de neteja i recollida de residus suposa un estalvi pels ajuntaments. Castelldefels gestionarà aquesta àrea a partir de l’any vinent a través d’una empresa municipal després que un informe de la consultora Faura-Casas determinés que el canvi de gestió podia representar un estalvi de fins a tres milions d’euros en 10 anys, així com disposar d’eines de gestió més flexibles.

Sense resposta

ERC va presentar un prec en l’últim Ple municipal d’octubre que encara està a l’espera de rebre resposta per part de l’equip de govern (PSC+ICV). A més a més, els republicans recorden el malestar generat darrerament entres els comerços i l’hostaleria de Viladecans pels canvis introduïts unilateralment en el servei de recollida porta a porta, que s’ha suprimit sense modificar a la baixa les taxes de residus.

L’objectiu d’Esquerra Republicana també és posar llum i taquígrafs i donar la màxima transparència a una àrea que s’enduu el 10% del pressupost municipal cada any i que està controlada per un grup xinès després que Florentino Pérez (ACS) vengués Urbaser el mes de setembre a Firion Investments.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
167

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix