El pla Caufec enfronta partidaris i detractors en el Ple extraordinari

ERC, Canviem Esplugues, CUP, ICV i la regidora no adcrita van votar la revocació dels acords de la Junta de Govern, mentre que PSC, CDC, PP i Ciutadans van defensar les bondats del projecte urbanístic espluguí. La moció no va prosperar

El Ple de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat va celebrar ahir al vespre una sessió extraordinària sobre el pla Porta Barcelona, més conegut com a pla Caufec, que preveu la construcció d’un centre comercial de 25.000 metres quadrats a l’àrea de Ca n’Oliveres i més de 600 habitatges.

Votació sense validesa

De fet, tot i que un defecte de forma l’ha deixat sense validesa legal, el Ple va votar la revocació dels acords de la Junta de Govern Local del passat 30 de setembre pels que s’atorgaven les llicències per construir el centre comercial i els primers 33 habitatges al barri de Finestrelles que o ha prosperat. A favor de la revocació de les llicències hi van votar ERC, Canviem Esplugues, la Cup, ICV i la regidora no adscrita i en contra el PSC, CiU i Ciutadans. Al seu torn, el PP es va abstenir.

El Ple extraordinari d’aquest vespre el van demanar les quatre formacions polítiques que s’oposen al pla Porta Barcelona i comptava amb un únic punt a l’ordre del dia: revocar els acords aprovats per la Junta de Govern Local el passat 30 de setembre on es van atorgar les llicències per construir un centre comercial a l’àrea de Ca n’Oliveres i 33 habitatges al barri de Finestrelles. Tot i que el secretari judicial ha deixat clar ja a l’inici del Ple que, per un defecte de fons i forma, la votació no tindria cap validesa en cas de ser aprovada, finalment el Ple es va celebrar, la votació es va fer i els grups van tornar a posicionar-se al voltant del projecte urbanístic. Tot i que sense validesa, la moció igualment no va prosperar.

Els grups en contra del projecte van insistir que el pla Porta Barcelona no respon al model de ciutat que volen i necessiten els veïns perquè només té en compte els interessis de les grans empreses. Aquí, per exemple, van criticar que la construcció del centre comercial suposarà acabar amb el teixit comercial del municipi i que els llocs de feina que es crearan seran precaris. També van denunciar que el projecte és “desmesurat a tots els nivells” si finalment es construeixen els més de 600 habitatges previstos i les dues torres de 105 metres per fer-hi oficines. Unes xifres que comportaria incrementar la població de la ciutat en gairebé 2.000 persones i incrementar el parc de vehicles en més de 600 unitats amb el col·lapse circulatori que això suposaria.

Consulta ciutadana

Com ja fa temps que denuncia la plataforma ‘No al Pla Caufec-Porta BCN’, que està recollint signatures per reclamar la celebració d’una consulta ciutadana, els grups en contra del projecte van recordar que s’ha tirat endavant amb els estudis de viabilitat, ambientals i viaris de fa més de 20 anys que “ja no responen a la realitat”.

Al seu torn, els grups partidaris del projecte van destacar que portarà molts beneficis al municipi perquè revitalitzarà l’economia local, crearà molts llocs de feina i posarà a disposició de la ciutadania un espai de la ciutat que fins ara no ha tingut cap ús. El portaveu del grup socialista, Eduard Sanz, també va destacar que l’Ajuntament rebrà 72 pisos de protecció oficial que es podran incorporar a la borsa de lloguer social del municipi. Sobre la celebració d’una consulta ciutadana, els grups a favor del pla van manifestar que ara ja no té cap sentit celebrar-la perquè el projecte ja està aprovat per la Generalitat i que el cal fer és ser molt curosos i rigorosos a l’hora de concedir més llicències per minimitzar l’impacte sobre el municipi.

Redacció / Foto: Arxiu

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix