L'ACM insta a corregir el sistema retributiu dels electes a Sant Esteve

Imprimeix

L’import percebut pels regidors no excedeix el límit retributiu màxim que poden percebre els membres de la corporació i no s`hauran de retornar les indemnitzacions pagades, encara que s’haurà de passar les retribucions percebudes a dedicacions parcials

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha enviat a l’Ajuntament de Sant Esteve l’informe jurídic que aquest havia sol·licitat al gener en relació al règim retributiu dels càrrecs electes corresponent al període 2003-2015. L’informe, del qual l’alcaldessa Maria del Carme Rallo en va donar compte ahir al ple municipal, determina que el sistema de retribució no s’ajusta a llei i que s’ha de corregir. El document qüestiona el sistema però considera que l’import percebut pels regidors no excedeix el límit retributiu màxim que poden percebre els membres de la corporació.

L’assignació de 200 euros mensuals que percebien alguns regidors per l’exercici de les seves funcions s’hauria d’haver fixat com a dedicacions parcials, amb la corresponent alta a la Seguretat Social. Així l’informe diu que “Ens inclinem per considerar que en el cas que ens ocupa ens trobem davant d’un defecte d’anul·labilitat. El sistema retributiu establert s’hauria pogut legalitzar ajuntant-lo a la regulació que l’article 75 de la Llei Reguladora de Bases de Règim Local fa del règim de dedicació parcial. D’altra banda, les quantitats percebudes pels regidors mai no van superar els llindars fixats per la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat”.

L’informe jurídic de l’ACM ho considera un acte anul·lable. En conseqüència no s’han de retornar les indemnitzacions pagades però s’haurà de corregir el sistema retributiu passant les retribucions percebudes a dedicacions parcials. Els actes anul·lables estan subjectes a una prescripció de quatre anys. Tot i així, el document fa palès que el sistema retributiu era il·legal des de l’any 2003. Cal recordar que l’Ajuntament va sol·licitar l’anàlisi de la legalitat d’aquest sistema retributiu des de l’any 2003 al 2015, però aquest tipus de cobrament es remunta a anys anteriors.

En aquest mandat, l’Ajuntament de Sant Esteve ja va corregir el sistema adequant les retribucions a dedicacions exclusives i parcials.

Redacció / Foto: Arxiu