Reclamen el dret del Baix Nord a decidir el seu futur com a comarca

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, demana “el lícit i legítim dret dels ciutadans de la part nord a expressar-se, en el moment que toqui, en favor de si volen formar part d’aquesta comarca o no.”

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha reivindicat el dret del Baix Llobregat Nord a decidir el seu futur com a comarca. Així ho va dir a l’acte de cloenda del debat sobre entorn i gestió del territori organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat a la Biblioteca Martorell, dins el cicle El Baix Llobregat a debat.

Segons Fonollosa, el Baix Llobregat “és una comarca plural, diversa, allargada, però també històricament artificial, construïda per llei fa cent anys. A la zona nord hi ha un petit debat sobre si hem de forma-hi part o no.” Fonollosa va criticar que el Baix Llobregat hagi mirat històricament cap al sud i va reconèixer tres realitats comarcals diferents: la zona delta, la zona centre i la zona nord, que “no tenen pràcticament res a veure les unes amb les altres”. Per això, va reclamar “el lícit i legítim dret dels ciutadans de la part nord a expressar-se, en el moment que toqui, en favor de si volen formar part d’aquesta comarca o no.”

La membre de la junta del Centre d’Estudis Comarcals, Genoveva Català, va afirmar que “el sentiment d’identitat i pertinença es reforça amb la proximitat dels serveis. La comarca del futur l’estem forjant en el present i serà el que la gent decideixi. La nostra comarca és polièdrica, amb múltiples realitats i reptes del segle XXI, principalment respecte a la vida de les persones, en un territori que no es pot permetre esgotar els seus recursos naturals, però que necessita aprofitar bé aquest entorn.”

el baix llobregat a debat 1 1

Altres temes a debat

En aquest sentit, el debat va fer palesa la necessitat de recuperar les masses d’aigua (21 a tot el Baix Llobregat) malmeses per la manca de cabals de manteniment i els nivells de salinitat de l’aigua del Llobregat. “Seguir avançant perquè les empreses que contaminen assumeixin els costos de descontaminació i de restauració. Fer possible que des de l’Àrea Metropolitana el retorn del cabal ecològic al riu Ter sigui una realitat, 50 anys després de l’inici del transvasament”, va exposar Català.

Pel què fa l’agricultura, garantir la pervivència del sòl agrícola com a element estratègic del territori, que la disciplina urbanística del Parc Agrari passi a deprendre d’ell mateix en comptes dels ajuntaments. “Per mantenir viva l’activitat agrícola, cal orientació al pagès: competència d’activitats que generen més ingressos, accés als mercats i relleu generacional. Cal establir plans municipals per al foment de l’activitat agrícola i introduir-hi innovació en tota la seva cadena de valor”, va reblar Català.

En l’àmbit urbanístic, el debat va tractar els problemes de comunicació inter i intra comarcal. “Ha arribat el moment de prioritzar els plans de gestió dels serveis de comunicació, transport, distribució, per davant de la nova construcció. Afavorir sistemes de transport col·lectiu de viatgers ecològics i econòmics, com ara el tramvia i una xarxa eficient de transports de viatgers en bus a un costat i l’altre del riu”, va dir. El planejament urbanístic ha de tenir en compte el factor temps: mesures a curt, mitjà i llarg termini, per superar la dicotomia centre (Barcelona) perifèria (Baix Llobregat).

Per Català, “cal iniciar la Transició Energètica aplicant l’estalvi energètic i el 100% de fonts renovables, abans de 2050. En concret, al Baix Llobregat es proposa la creació d’un Comitè Comarcal sobre Transició Energètica, Campanya de coneixement i debat, Plans d’acció,”

Redacció / Fotos: Aj. Martorell

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
167

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix